avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 992 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită problema executare silita
Discuție deschisă în Executare silită

problema executare silita

Buna ziua
Va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri la urmatoarea situatie:
in urma cu 6 luni sentinta de divort a devenit definitiva si comform sentintei trebuie sa achit fostei sotii a anumita sulta de bani. apartamentul pentru care trebuie sa ii achit suma respectiva are ipoteca de rang 1 fiind luat prin credit ipotecar , eu platitor si ea codebitor.Momentan nu am acea suma de bani si mai mult ca sigur fosta sotie ma v-a executa silit.Intrebarea este cine primeaza in cazul executarii silite, banca sau fosta sotie?Daca chiar nu am de unde sa ii ofer acea suma de bani ce se v-a intampla , in conditiile in care momentan nu am un loc de munca?
Banca are ipoteca de rang prioritar fata de sulta datorata fostei sotii.

Daca aveti venituri, sotia poate pune in executare sulta prin poprire sau prin executarea altor bunuri.

Nu poate fi vorba despre o infractuune.
problema este urmatoarea: din veniturile realizate eu platesc creditul ipotecar, un credit de nevoi personale si pensie alementara care reprezinta circa 85% din total venituri, se mao poate pune problema proprii din salar?
Art. 728 Cpc- Limitele urmăririi veniturilor băneşti
(1) Salariile şi alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:
a) până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;
b) până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
(2) Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi jumătate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.

Art. 864 - Rangul creanţelor cu preferinţă generală
(1) În cazul în care urmărirea silită a fost pornită de mai mulţi creditori sau când, până la eliberarea sau distribuirea sumei rezultate din executare, au depus şi alţi creditori titlurile lor, executorul judecătoresc procedează la distribuirea sumei potrivit următoarei ordini de preferinţă, dacă legea nu prevede altfel:
a) creanţele reprezentând cheltuieli de judecată, pentru măsuri asigurătorii sau de executare silită, pentru conservarea bunurilor al căror preţ se distribuie, orice alte cheltuieli făcute în interesul comun al creditorilor, precum şi creanţele născute împotriva debitorului pentru cheltuielile efectuate cu ocazia îndeplinirii condiţiilor sau formalităţilor prevăzute de lege pentru dobândirea dreptului asupra bunului adjudecat şi înscrierea acestuia în registrul de publicitate;
b) cheltuielile de înmormântare a debitorului, în raport cu condiţia şi starea acestuia;
c) creanţele reprezentând salarii şi alte datorii asimilate acestora, pensiile, sumele cuvenite şomerilor, potrivit legii, ajutoarele pentru întreţinerea şi îngrijirea copiilor, pentru maternitate, pentru incapacitate temporară de muncă, prevenirea îmbolnăvirilor, refacerea sau întărirea sănătăţii, ajutoarele de deces, acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi creanţele reprezentând obligaţia de reparare a pagubelor cauzate prin moarte, vătămarea integrităţii corporale sau a sănătăţii;
d) creanţele rezultând din obligaţia legală de întreţinere, alocaţii pentru copii sau obligaţia de plată a altor sume periodice destinate asigurării mijloacelor de existenţă;
e) creanţele fiscale provenite din impozite, taxe, contribuţii şi din alte sume stabilite potrivit legii, datorate bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat, bugetelor locale şi bugetelor fondurilor speciale;
f) creanţele rezultând din împrumuturi acordate de stat;
g) creanţele reprezentând despăgubiri pentru repararea pagubelor pricinuite proprietăţii publice prin fapte ilicite;
h) creanţele rezultând din împrumuturi bancare, din livrări de produse, prestări de servicii sau executări de lucrări, precum şi din chirii sau arenzi;
i) creanţele reprezentând amenzi cuvenite bugetului de stat sau bugetelor locale;
j) alte creanţe.
(2) Dispoziţiile privind subrogaţia legală rămân aplicabile în folosul celui care achită oricare dintre creanţele prevăzute la alin. (1).
(3) În cazul creanţelor care au aceeaşi ordine de preferinţă, dacă legea nu prevede altfel, suma realizată se repartizează între creditori proporţional cu creanţa fiecăruia.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare ca urmare a pierderii unui proces de partaj fagh adriana fagh adriana Am un credit de nevoi personale inscris la AEGRM de catre banca . In cazul in care, in urma pierderii unui proces de partaj cu fostul sotul , as fi executata ... (vezi toată discuția)
Adjudecatar- recuperare sume cu titlu de creanta Ramona Geambasu Ramona Geambasu Buna ziua, As dori sa ma asigur ca din articolul de mai jos,executorul judecatoresc este obligat la final,dupa incheierea actului de adjudecare dupa ... (vezi toată discuția)
Somatie imobiliara CORINA_BC CORINA_BC Am cumparat un apartament prin credit cu ipoteca in 2008, intre timp, creditul a ajuns la o firma de recuperare, si apoi prin hotarare judecatoreasca mi s-a ... (vezi toată discuția)