avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Rejudecare dupa casare-Instanta competenta
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Rejudecare dupa casare-Instanta competenta

In cazul in care, in rejudecarea unui apel penal dupa casare, dosarul se repartizeaza altui complet decat cel initial investit, ce sanctiune avem in aceasta situatie - vazand si modificarea ROI instante din februarie 2009 - ?
Ultima modificare: Luni, 1 Iunie 2009
ContSters40598, utilizator
Este o problema controversata, vedeti aici:
[ link extern ]

In opinia mea, prevaleaza dispozitiile art. 24 al. (1) din C.Pr.Civ :„judecatorul care a pronuntat o hotarare intr-o pricina nu poate lua parte la judecata aceleiasi pricini in apel sau in recurs si nici in caz de rejudecare dupa casare”. O hotarare a CSM nu are cum sa modfice prevederile C.Pr.Civ., CSM neavand atributul legiferarii.

Intradevar, este o contradictie mare intre principiul repartizarii aleatorii ale cauzelor, principiul incompatibilitatii si noile dispozitii, dar cred ca vor exista reglementari si completari in caz contrar vor exista numeroase cauze de invocari de exceptie de incompatibilitate si exceptii de la neconstitutionalitate.

1. Incompatibilitatea
Incompatibilitatea constă în împrejurarea în care un judecător este oprit să participe la judecarea unei cauze, pricini în cazurile expres prevăzute de lege.

1. Judecătorul care a pronunţat o hotărâre într-o pricină nu poate lua parte la judecarea aceleiaşi pricini în apel sau în recurs. Aceasta înseamnă că după ce judecătorul a pronunţat o hotărâre în primă instanţă sau în apel a fost avansat la instanţa superioară căreia îi revine spre soluţionare apelul sau recursul declarat împotriva hotărârii.


Lavinia Costica
Ultima modificare: Joi, 4 Iunie 2009
Lavinia-Ionela Costica, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casare si rejudecare elfu21 elfu21 daca am o sentinta pierduta la fond iar in recurs am obtinut \"caseaza sentinta si trimite la rejudecare aceleiasi instante\" iar dosarul mi-a fost repartizat ... (vezi toată discuția)
Incompatibilitate Daniel Adrian Corduneanu Daniel Adrian Corduneanu Dragi colegi, am o mica problema legata de cazul de incompatibilitate referitor la judecatorul care s/a pronuntat anterior cu privire la aceeasi cauza, dupa ... (vezi toată discuția)
Casare cu trimitere spre rejudecare frexalina frexalina Spuneti-mi va rog daca in cauza casata( in apel) cu trimitere spre rejudecare la fond, mai poate fi judecata de acelasi complet ( cel de la fond ma refer, ... (vezi toată discuția)