avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Calitatea de suspect, inculpat sau infractor
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Calitatea de suspect, inculpat sau infractor

Cand o persoana capata denumirea de suspect, inculpat respectiv de infractor? Eu vad asa: suspectul e inainte de proces/in timpul urmaririi penale; inculpatul e in timpul procesului; infractorul este dupa stabilirea hotararii judecatoresti? X-(
Exact asa si stau lucrurile. Infractor, cf definitiei juridice, este persoana care a savarsit cu vinovatie o infractiune ori care a participat la comiterea ei ca autor, instigator sau complice.
Va multumesc!
Trebuie sa stiti ca procesul penal are patru faze: urmărirea penală, care se desfăşoară cu privire la faptă imediat după sesizare, şi apoi cu privire la persoana, camera preliminară, judecata, în primă instanţă şi, eventual, în calea de atac a apelului şi executarea a hotărârii judecătoreşti definitive.
Persoana cu privire la care, din datele şi probele existente în cauză, rezultă bănuiala rezonabilă că a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală se numeşte suspect.
Persoana împotriva căreia s-a pus în mişcare acţiunea penală devine parte în procesul penal şi se numeşte inculpat iar actiunea penala se pune in miscare de procuror prin ordonanta in cursul urmaririi penale inainte de trimiterea in judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Masura arestarii preventive mezgageza mezgageza in ce cazuri se dispune arestarea preventiva a suspectului? (vezi toată discuția)
Calitatea de inculpat....... ce inseamna asta? auraneg auraneg daca intr-o cercetare penala ti se schimba titulatura din suspect in inculpat implica ce? (vezi toată discuția)
Impacarea este posibila? veronicaroman2002 veronicaroman2002 Buna seara, In cazul unui furt de laptop banuiesc ca art 229 alin 1 pct b imi puteti spune daca partile se pot impaca? Impacarea in acest sens elimina ... (vezi toată discuția)