avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vecin care blocheaza accesul in gospodarie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vecin care blocheaza accesul in gospodarie

Buna ziua,

Va scriu in legatura cu un caz aparte din orasul CAMPENI, jud ALBA, sat CERTEGE.

1.Avem un vecin care recent ne-a blocat accesul spre gospodaria noastra pe un drum de sat (din cate ni s-a zis de la politie nu este considerat drum public) care se afla intre gospodaria lui si gospodaria altui vecin somand faptul ca terenul unde este drumul este al lui. Noi am somat politia care a venit si a incheiat un proces verbal cu promisiunea ca il trimite mai departe la procuratura spre solutionare, au trecut aproximatic 30 de zile si nu am primit nici o solutionare spunand ca altceva nu au ce sa faca pentru ca nu este drum public si nu pot sa ii ia tractorul din drum. Asa este procedura de lunga? Care este procedura si care este solutia eficienta si rapida in acest caz? Am verificat CFurile si acest drum este marcat cu denumirea de DRUM. Saptamana trecuta, familia mea a vrut sa duca lemne de foc acasa, insa acesta a spus ca nu au ce sa caute pe acolo cu lemnele. Cum putem obtine un drept prin care sa il lamurim ca nu poate sa blocheze si astfel noi sa putem sa ne facem treburile gospodaresti?

2. Totul a pornit de la o fantana cu apa de unde si noi si aceasta familie ne aprovizionam. Fantana este facuta de peste 30 de ani de catre bunicul meu, pe un teren al unchiului lui, cu aprobarea lor. De mai bine de doi ani, acest vecin, s-a trezit sa ne taie teava si sa o lasa de 20 de centimetri cum a facut-o initial bunicul meu acum 30 de ani si perioada in care doar familia mea se aproviziona din acea fantana. Familia vecinului acestuia s-a legat la apa acum vreo 15 ani doar si pe langa ei se mai alimenteaza inca doua familii. Drept urmare, familia mea avand teava mai sus, mai tot timpul trebuie sa aiba rezerve de apa pentru ca nivelul apei ajunge mai jos de teava noastra. Au exista plangeri la politie, constatari ale lor, acesta a recunoscut ca a luat teava, dar ni s-a trimis solutionare de la politie ca de fapt teava a fost gasita de acest vecin langa fantana (solutionare de filme SF). De doi ani avem aceasta problema fara nici o solutionare, doar cu recomandare sa umblam prin tribunale. In plus, a amenintat si injurat de fata cu politia fara nici o masura, mai exact o lege a junglei.

3. Ati putea sa ne dati niste sfaturi legale, rapide si eficiente prin care sa avem dreptul sa trecem prin acel loc si de asemenea sa putem pune teava la acelasi nivel cu acesti vecini?

4. De asemenea, ati putea sa imi dati un email de la M.A.N. pentru a face reclamatie organelor de politie din aceasta localitate care numai sa apere interesul localnicilor nu e prioritar pentru ei si ma gandesc ca un mic control general nu le-ar strica. Multuesc si va rog sa imi trimiteti raspunsul pe adresa: ioana_buzgariu@yahoo.com.
Cel mai recent răspuns: adema1980 , utilizator 23:36, 26 Noiembrie 2014
Buna ziua,

Singura solutie viabila in cazul dvs. este sa introduceti in instanta o actiune prin care sa-l pbligati pe vecin sa elibereze drumul de servitute. Se va intocmi un raport de expertiza topo prin care se va stabili situatia de fapt.
De asemenea, pentru a obtine o solutie rapida, puteti introduce o cerere intemeiata pe art. 996 alin - ordonanta presidentiala care prevede:
" instanta de judecata, stabilind ca in favoarea reclamantului exista aparenta de drept, va putea sa ordone masuri provizorii sau grabnice, pentru pastrarea unui drept ce s-ar pagubi prin intarziere, pentru prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara, precum si pentru inlaturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari"

Sesizarile la politie in aceasta materie au putine sanse de izbanda.
Nu exista solutie legala eficienta, rapida si in interesul cetateanului. Exista o solutie legala dar e anevoiasa, extrem de costisitoare (nu exagerez daca spun ca la final va va costa cam cat 1-2 ha de teren). Toate partile implicate in actul de justitie au interesul material sa tergiverseze cauza, sa o complice, sa o incurce, ca la final sa va trebuiasca eventual un doctor in drept ca sa descalceasca itele.
Singura d-voastra sansa este "negocierea" cu vecinul. D-l vecin venit din jungla va trebui sa inteleaga ca are mai mult de pierdut decat de castigat prin acest tip de comportament. E de datoria d-voastra sa ii aratati cu exemple practice, concrete si chiar "contondente" ce inseamna sa pierzi mai mult decat sa castigi.
Nu toate divergentele pe lumea asta se rezolva la tribunal....din cum privesc eu lucrurile e o chestiune de "educatie". Educatia se face la orice varsta....
Ultima modificare: Miercuri, 26 Noiembrie 2014
adema1980, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de proprietate asupra unei fantani adeva adeva Buna ziua! Am o fantana (singura sursa de apa a familiei mele) care e construita jumatate pe proprietatea mea si jumatate pe domeniul public. Mentionez ca asa ... (vezi toată discuția)
Baza articolului. danaa1 danaa1 Am nevoie de un ajutor, Speta e in felul urmator: In zona mea nu exista canalizare pentru apa menajera, asa se face ca apa menajera fiecare gospodar o lasa ... (vezi toată discuția)
Bună seara, un sat din județul nostru, de vreo doi ani, are ... ildiko-etelka ildiko-etelka Bună seara, Un sat din județul nostru, de vreo doi ani, are canalizare, dar nu are apă curentă. Oamenii se descurcă așa cum pot cu apa; au fântâni ... (vezi toată discuția)