avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 690 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce documente poate cere un sindicat?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce documente poate cere un sindicat?

Poate un sindicat (folosindu-se de art. 30 alin. 2 din legea sindicatelor 54/2013) sa ceara conducerii unei unitati sa le furnizeze pontajele (prezenta) unor persoane, urmarind (el sindicatul) prin aceasta sa scoata in evidenta incalcarea articolelor 5 si 8 din codul muncii.
Varianta narata ar fi asa: angajatorul aplica tratamente diferite angajatilor prin faptul ca le permite unora dintre angajati sa execute colaborari externe in timpul programului iar altora nu.

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:35, 13 Decembrie 2014
ART 30 alin 2 din legea 54/2003 cuprinde o enumerare limitativa a situatiilor in care sindicatul poate solicita informatii. prin urmare, raspunsul este negativ.
Va multumesc pentru raspuns. In acest caz exista vreo modalitate sa dovedesc incalcarea articolelor 5 si 8 din codul muncii? Adica exista alt temei sa pot cere pontajele? Sau pur si simplu fac o plangere la judecatorie pe motivul incalcarii celor 2 articole, si obtin prin proces cumva ca insitutia sa arate documentele?
Multumesc pt timpul dvs.!
O legea abrogata nu poate produce efecte . Legea nr.54/2003 a fost abrogata de Legea nr.62/2011 a dialogului social.

Niciunul din cele doua articole nu va da posibilitatea sa solicitati asa ceva.În Codul muncii se precizează la articolul 8 că, pentru buna desfăşurare a relaţiilor de muncă, angajaţii vor fi informaţi şi consultaţi în condiţiile legii şi ale c.c.m..

Informarea si consultarea intre angajator si salariati este prevazuta de nr. 467/2006 privind stabilirea cadrului general de informare si consultare a salariatilor.



Bun si atunci ce putem noi face ca si sindicat impotriva incalcarii de catre angajator a art. 5 alin.(1) din Codul muncii?? Sa inteleg ca pe cale amiabila nu se poate, si putem doar sa intentam proces (si acolo va fi obligata si pârâta sa arate pontajele ca sa se poata vedea diferentierea clara care se face)??
Multumesc pt rabdare.
Puteti promova o actiune in instanta si, totodata, puteti sesiza si ITM-ul.

Alte discuții în legătură

Litigiu de munca oprea_rodica68 oprea_rodica68 intr-un proces pe litigiu de munca cine face dovada probelor partea parata sau partea reclamanta? (vezi toată discuția)
Data gresita a deciziei de sanctionare AdaPale AdaPale Buna ziua, data gresita pe decizia de sanctionare (nr xx din: data gresita) poate constitui motiv de nulitate a deciziei? Daca problele in apararea mea sunt ... (vezi toată discuția)
Nu mi se da statul de plata Adrian6791 Adrian6791 Cum procedez dacă nu mi se da statul de plata? (vezi toată discuția)