avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Actiune judecatoreasca in constatare
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Actiune judecatoreasca in constatare

Buna ziua !
Eu, SC X SRL am cumparat un imobil (cladire 250 mp si teren 3000 mp) de la SC Y SRL. Aceasta cumparase, la randul ei, imobilul de la o institutie a Statului, in urma unei licitatii. In cei doi ani cat imobilul ne-a apartinut am executat lucrari de renovare, precum si o extindere a cladirii cu 100 mp. Am avut Certificat de urbanism, Proiect dar nu si Autorizatie de constructie. Lucrarea am executat-o in regie proprie, detin facturile pe matarialele folosite. Ulterior, ICCJ a anulat licitatia prost executata de catre institutia Statului atat Y, cat si noi, X, pierzand dreptul de proprietate. Ne-am indreptat impotriva fostului proprietar (care, prin hotararea ICCJ redevenise proprietar de drept) pentru a ne recupera investitiile in renovarea si EXTINDEREA cladirii. Instanta ne-a dat castig de cauza referitor la investitiile facute pentru renovarea cladirii dar datorita faptului ca la judecata fondului nu am avut banii necesari pentru o expertiza tehnica judiciara, nu am primit si suma cheltuita cu EXTINDEREA cladirii. In Hotararea instantei se accepta (sic !) faptul ca s-a efectuat o extindere semnificativa a cladirii dar justifica refuzul de a ne da castig de cauza prin absenta unei expertize tehnice judiciare !?! Noi depusesem o expertiza tehnica extrajudiciara care, insa, nu a fost luata in considerare ?!?
Societatea comerciala care detine cladirea a intrat in insolventa, nu i s-a aprobat Planul de reorganizare iar acum este in faliment si bunurile ei, inclusiv cladirea careia i-am marit suprafata cu 100 mp, vor fi scoase la licitatie.
Ce sanse am mai avea sa ne recuperam suma de 28.000 euro (conform expertizei tehnice extrajudiciare) cheltuita cu respectiva extindere ?
- contestarea viitoarei licitatii pentru vanzarea respectivei cladiri ? (nu prea avem o baza juridica, o hotarare judecatoreasca favorabila)
- o actiune judecatoreasca IN CONSTATARE ? (nu sunt familiarizat cu acest gen de actiune, ce drepturi am obtine)
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: ContSters334413 , utilizator 09:50, 27 Noiembrie 2014
Găsesc că este de prisos să vă gâdiți la o procedură în fața instanței, atâta timp cât vă aflați în situația nefastă de a nu putea susține costurile unei astfel de proceduri ( judecată) am în vedere că dv susțineți că nu ați avut bani pentru efectuarea unui raport de expertiză judiciară. Realizați că o eventuală judecată implică costuri mult mai mari decât o banală expertiză.

Pe de altă parte societatea dv. mai poate obține doar o eventuală despăgubire ce ar putea să se bazeze pe o îmbogățire fără justă cauză a celui ce va deține într-un final și imobilul extins, dar este o ipoteză fără prea multe șanse.
A...nu...la momentul respectiv nu puteam suporta costul unei expertize juridice. Acum pot suporta costul unui proces. Ma intreb, insa, ce pot obtine in urma unei asemenea actiuni si daca aceasta poate avea loc tinand cont de faptul ca firma respectiva este in faliment (legea insolventei, actiunile juridice se suspenda, etc.).
Actiunea in constatare nu se judeca in contradictoriu cu nici o firma.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare investitie extindere de la o firma in insolventa balteanu valentin balteanu valentin Societatea mea comerciala a cumparat un imobil cu suma de 50.000 euro, imobil asupra caruia am facut lucrari de reparatii si modernizari (15.000 euro) si ... (vezi toată discuția)
Expert evaluare pagube Doru Roman Doru Roman Daca cineva ne-a produs pagube prin inundatie in apartament, cine poate face o expertiza a pagubelor inainte sa merg la tribunal sa incep procesul? Sa ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune atribuire parti si estimare valoare 1dragon6 1dragon6 Doresc sa ies din indiviziune cu tatal dupa 14 ani, Am plecat din municipiu in 1982 si dinsul nu va vinde sau ajunge la o intelegere cu mine. Tatal traieste ... (vezi toată discuția)