avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

In urma succesiunii ( sotia decedata ), sotul si fiul au devenit mostenitorii unui apartament . Cine trebuie sa preia rolul casei la sectia financiara ( sotul , fiul sau amindoi ) atat timp cat intabularea noua a fost facuta pe numele sotului . Dar schimbarea de titular la utilitati ( gaze..etc ) pe ce nume se face ?
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: adilaur , utilizator 21:02, 27 Noiembrie 2014
Cum s-a facut intabularea apartamentului pe sot? In cota 1/1, in cote parti
impreuna (coproprietate) cu fiul?
Succesiunea a fost dezbatuta la notar, prin buna intelegere, sau in instanta?
Ultima modificare: Joi, 27 Noiembrie 2014
DlGoe, utilizator
Cota sot1/2 prin conventie notariala si succesiune prin buna intelegere notariala !
D-voastra aveti impreuna cu cealalta parte cate 1/2, asa ca la serviciul taxe si impozite veti avea fiecare de platit cate 1/2 din impozitul pe apartament.
Veti figura ambii cu rol fiscal
La utilitati va figura cel ce prezinta dovada ca este proprietar.
Dovada poate fi contract de v/c, certificat de mostenitor, extras CF, etc.
In general se cere extras de CF.

P.S. Spuneti la inceput, citez:
intabularea noua a fost facuta pe numele sotului

Eu zic ca exprimarea corecta, conforma cu extrasul de coala CF este intabularea noua a fost facuta si pe numele sotului
Pe intelesul d-voastra : sunteti coproprietar pe cota de 1/2.
Ultima modificare: Joi, 27 Noiembrie 2014
DlGoe, utilizator
Cred ca nu m-am facut inteles (scz. ) . Nu am nicio probl. cu fiul meu ! Prin succesiune , eu am 5/8 iar el 3/8 . Ma intrebam daca pot sa preiau rolul casei pe numele lui . Din cate cunosc se poate dar doream o parere specializata !
Ok, poate n-ati inteles ce v-am spus! Poate am si eu partea mea de vina, poate n-am ales cea mai facila exprimare. Deci:
-D-voastra aveti impreuna cu cealalta parte o proprietate comuna, asa ca la serviciul taxe si impozite veti avea fiecare de platit din total impozit cat e cota fiecaruia. Daca doriti sa stiti de ce se procedeaza asa, va pot explica intr-un mesaj privat.
Veti figura ambii cu rol fiscal.
Ma intrebam daca pot sa preiau rolul casei pe numele lui . Din cate cunosc se poate dar doream o parere specializata !

Ce v-am spus pana aici nu e negociabil, e lege, nu-i targuiala! Daca d-voastra stiti altfel, procedati cum stiti d-voastra, daca puteti, eu nu ma supar!
-La utilitati probabil ca veti reusi sa le lamuriti pe doamnele de la ghiseu/contracte sa va treaca numai pe d-voastra. Insa daca prezentati extrasul de CF si daca cei/cele de la ghiseu sunt scrupulosi, veti fi trecuti ambii coproprietari in contractul de furnizre de servicii.
Unic proprietar esti doar cand posezi un bun mobil/imobil in cota de 1/1, altfel esti doar un coproprietar.
Nu confundati ce va spun cu situatia cand e vorba de o familie, sot/sotie, acolo legea spune altceva, se prezuma ca fiecare sot cand incheie un act are acordul celuilalt... nu intru in detalii.

Alte discuții în legătură

Trecerea pe rol -va rog, ajutor, urgent !! summertime summertime Buna seara. Va rog, daca puteti sa-mi dati un sfat in urmatoarea situatie : mama moarta in 1969, raman mostenitori 2 fii. Succesiunea a fost facuta in 1970, ... (vezi toată discuția)
E obligatoriu sa intabulez sotul ca sa vand garsoniera cumparata fara el in 2004? Alo2016 Alo2016 Buna ziua. Am cumparat o garsoniera in 2004. Am inscris-o la fisc si am platit toate impozitele la zi. Am uitat s-o intabulez. Sotul era plecat din tara ... (vezi toată discuția)
Ce acte trebuie pentru a scoate pe soțul decedat de la plata ... mioara2755 mioara2755 Ce acte trebuie pentru a scoate pe soțul decedat de la plata impozitului anual pe casa? În apartament locuim eu și fiul meu și nu am făcut încă ... (vezi toată discuția)