avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 856 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... E obligatoriu sa intabulez sotul ca sa vand garsoniera ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

E obligatoriu sa intabulez sotul ca sa vand garsoniera cumparata fara el in 2004?

Buna ziua.
Am cumparat o garsoniera in 2004.
Am inscris-o la fisc si am platit toate impozitele la zi.
Am uitat s-o intabulez. Sotul era plecat din tara atunci.
Acum vreau s-a vand.
Agentia imobiliara spune ca pentru vanzare trebuie facuta intabularea pentru amindoi iar pentru asta garsoniera trebuie inscrisa si in rolul fiscal al sotului.
E legal asa ceva? E obligatoriu asa ceva?
Cum sa inscriu garsoniera si pe rolul fiscal al sotului in 2017 daca impozitele le-am platit din 2004 pina la zi doar eu?
Il obliga pe sot sa plateasca din urma impozitele din 2004 ? - daca ele sunt deja achitate 100%?
Sau se inscrie garsoniera pe rolul sotului cu mentiunea ca impozitele pe 2017 sunt achitate la zi?
Nu se poate face intabularea doar pe numele meu asa cum a facut si fiscul in 2004 - ca sa putem vinde? De la faptul ca am omis sa fac intabulare a plecat totul.
Fiscul a considerat normal in 2004 sa puna garsoniera doar pe rolul meu.
Sfatuiti-ma va rog ce sa fac ca fie legal si sa putem vinde garsoniera.
Va Multumesc.
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 10:49, 13 Aprilie 2017
si daca ati fi intabulat in 2004, tot pe numele dvs. si al sotului ati fi facut-o, deoarece ati achizitionat garsoniera in timpul casatoriei si, prin urmare, este bun comun ... asta in cazul in care numiti "sot" persoana cu care sunteti legal casatorita
asadar, daca vreti sa va certati cu sotul dvs. pe impozit, go for it; garsoniera, insa este bun comun si nu poate fi vanduta decat de amandoi, intabularea, de asemenea, facandu-se pe numele amandurora
am intalnit un caz in care apartamentul a fost achizitionat in 1976 in timpul casatoriei, de catre unul sot, sotii au divortat in 1977 (sotia habar nu avea ca sotul cumparase aoartamantul si, deci, nu l-au partajat), cadastrul si intabularea s-au facut in 2012 pe numele ambilor soti deoarece apartamentul continua sa fie bun comun
Pentru a fi intabulata o proprietate trebuie sa aveti cadastru. Aveti cadastru?

Intabularea nu se face la fisc ci la OCPI.

Va duceti la un notariat si solicitati sa va faca intabularea.

Intabularea se face pe baza cadastrului si a actului de proprietate. Daca in actul de proprietate nu apare sotul dar apare ca sunteti casatorita atunci la intabulare notarul va sti cum sa procedeze.

Dupa intabulare va prezentati la fisc cu extrasul de cf pentru informare in care apar cotele. Sotul nu va trebui sa plateasca niciun impozit daca le-ati platit ptr cota intreaga.
Apoi scoateti certificate de atestare fiscala cu rolurile fiecaruia si puteti vinde.
Veti avea nevoie si de certificat energetic la vanzare.
Alo2016 a scris:

Fiscul a considerat normal in 2004 sa puna garsoniera doar pe rolul meu.


Fiscul inscrie ce vede in contract. Nici nu ii interesa intabularea la momentul 2004. Nici acum nu-i intereseaza. V-a vazut doar pe dvs., asa a deschis rol imobilului. N-a stat sa citeasca daca sunteti casatorita sau nu.
Daca in contract nu scrie ca sunteti casatorita, e destul de grav fiindca notarul sigur v-a intrebat si inseamna ca ... ati mintit (sau declarat in fals).
Mai mult ca sigur aveti intabularea facuta. E obligatia notarului sa intabuleze dreptul de proprietate. Dupa ce contractul a fost semnat, un exemplar este dus la Carte Funciara.
Deci ori nu ati mai fost la notariat sa va ridicati incheierea de intabulare, ori ati ratacit-o. Puteti verifica, solicitand de la Biroul de Cadastru un extas de informare.
Daca acea garsoniera a fost dobandita in timpul casatoriei, e bun comun, deci da, e normal si da, e legal sa figurati ca proprietari amandoi si la Carte Funciara si la Primarie.
Chiar daca taxele au fost achitate de dvs, se considera ca le-ati achitat din banii comuni. Venitul din salariu este bun comun. Dar daca dvs sunteti la zi cu toate impozitele, nu mai are ce sa platesca sotul dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intabulare casa camelia_b camelia_b Buna, Vreau sa stiu ce solutie exista ca atunci cand vom intabula casa construita de mine si sotul meu, pe actul de proprietate sa fim amandoi trecuti. ... (vezi toată discuția)
Act de proprietate CRISTIMAR39 CRISTIMAR39 Buna ziua.Ma numesc zaharia cristina-maria,sunt casatorita din anul 1997,iar din anul 1998 platesc la primarie rol pe numele sotului zaharia constantin.Anul ... (vezi toată discuția)