avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 493 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vicii ascunse - vanzare cumparare apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vicii ascunse - vanzare cumparare apartament

Buna ziua,
In calitate de vanzator, persoane fizica, am urmatoarele clauze in contractul propus de notar, clauze pe care eu nu le gasesc in regula si nu doresc sa le accept.
Vand apartamentul asa cum este si nu pot garanta pt. vicii ascunse pentru simplul motiv ca eu nu detin aceasta garantie, nu am primit-o cand l-am cumparat la randul meu. Nu pot in cazul in care peste 6 luni sau 2 ani explodeaza centrala sau un calorifer (din cauza de viciu de proiectare, montare etc) eu sa fiu responsabil.

Este normala aceasta abordare? Se obisnuiesc aceste clauze?
Sa negogiez eliminarea lor chiar cu riscul renuntarii la contract?
Multumesc mult, sunt putin speriat :(


Articolele sunt:
Nu inteleg la ce se refera ... ?

Pentru a se evita orice neînţelegeri/ interpretări ulterioare, noi, părţile, precizăm că preţul de ___ (____) EURO este stabilit ferm şi irevocabil, astfel încât obligaţia de plată a acestei sume cu titlu de preţ de către cumpărători vânzătorilor este considerată îndeplinită, în totalitate, prin plata acesteia, în modalitatea anterior menţionată, iar orice fel de alte obligaţii de plată datorate de vânzători în legătură cu imobilul, cu transferul dreptului de proprietate asupra acestuia către cumpărători (inclusiv, dar fără a se limita la cheltuieli, taxe, impozite) sunt în sarcina exclusivă a acestora, respectiv a vânzătorilor.


noi, vânzătorii, garantăm pe cumpărători contra oricărei evicţiuni, totale sau parţiale, de orice natură, inclusiv în situaţia în care s-ar desfiinţa titlul nostru de proprietate asupra imobilului, conform prevederilor art. 1695 din Codul civil, precum şi pentru viciile imobilului, conform prevederilor art. 1707 din Codul civil;

- noi, vânzătorii, declarăm, în mod expres, că acceptăm extinderea garanţiei noastre contra evicţiunii conform prevederilor art. 1698 din Codul civil, astfel ca garanţia contra evicţiunii să fie aplicabilă şi în cazul unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile prin care se desfiinţează titlul nostru de proprietate, situaţie în care vom restitui cumpărătorilor întregul preţ al vânzării, împreună cu alte sume care s-ar datora acestora în acest caz;


- a fost îndeplinită de către cumpărător obligaţia de verificare a stării în care se află imobilul la momentul predării acestuia pentru a descoperi viciile sale aparente, pe care vânzătorii au obligaţia să le remedieze de îndată; de asemenea, vânzătorii au obligaţia de a remedia şi eventualele vicii ascunse;
Ultima modificare: Joi, 27 Noiembrie 2014
ddaaa, utilizator
Cel mai recent răspuns: ddaaa , utilizator 08:32, 2 Decembrie 2014
E mai mult de explicat, puteti negocia si redacta altfel acele portiuni, dar nu puteti, legal, sa o inlaturati.
Sigur, depinde de situatia de fapt concreta, cum a fost dobandit imobilul, data constructiei, modificari facute pe parcurs, acte tehnice existente etc.
Oricum, cele mentionate de dv. nu sunt vicii ascunse si nu puteti raspunde pentru ele.
Daca va sunt necesare mai mutle explicatii, adresati-va notarului sau unui avocat care sa va citeasca si sa va explice partile pe care nu le intelegeti. Cu exemple si interpretari legale.

Privind restul specificatiilor din contract, va intreb, v-ati inteles ca dv. sa platiti si taxele de intabulare pe numele cumparatorilor si onorariul notarial, orice taxe legate de vanzare?
@ddaaa
Voi repeta mereu, chiar cu riscul de a se spune ca am facut o obsesie, nu vindeti/cumparati fara a fi asistati de un avocat sau fara a consulta un notar, altul decat cel ce intocmeste actele !
D-na avocat @avill v-a atras atentia ca prin semnarea in forma propusa d-voastra a contractului de v/c va asumati niste sarcini care in mod obisnuit cad in sarcina cumparatorului.
Sunt convins ca nici nu stiti unde este inscrisa aceasta obligatie pe care, repet, v-ati asuma-o, chit ca nu ar cadea in sarcina d-voastra.
La vanzarea unui apartament este vorba de zeci de mii de euro, vi se pare mult sa cheltuiti max. 1% pt. a fi asistat/protejat de un specialist?
In cazul d-voastra, din suma pe care v-ati obliga sa o platiti in locul cumparatorului, puteti achita onorarii pt. mai multi avocati !
Deci...
P.S. Sa va dezleg enigma:
,,[...]cu transferul dreptului de proprietate asupra acestuia către cumpărători (inclusiv, dar fără a se limita la cheltuieli, taxe, impozite) sunt în sarcina exclusivă a acestora, respectiv a vânzătorilor."
Ultima modificare: Luni, 1 Decembrie 2014
DlGoe, utilizator
Multumesc pentru sfaturi. Aveti dreptate.
Clauza respectiva a fost scoasa din contract dupa ce ne-am consultat cu un avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vânzare cumparare flori2009 flori2009 Bună! As avea nevoie urgent de o informație, dacă se poate. Urmează sa închei contractul de vânzare cumpărare pentru un imobil (casa noua construita ... (vezi toată discuția)
Cumparare imobil salia salia Am cumparat un imobil in 2007. Am incheiat un antecontract de vanzare cumparare in care se specifica si faptul ca blocul are canalizare. S-au aratat si poze cu ... (vezi toată discuția)
Drept de abitatie viagera Munteanu V Munteanu V Am o nelamurire si vreau sa intreb un avocat daca ma poate ajuta. Eu am divortat si ompreuna cu fostul sot am incheiat un contract de vanzare cumparare ... (vezi toată discuția)