avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1088 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Neprezentare in instanta - Parat Politia Locala
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Neprezentare in instanta - Parat Politia Locala

Sunt la a 4-a infatisare intr-un proces cu Politia Locala sector 1, pentru un PV de contraventie si ridicare abuziva de masina. Cand spun abuziva nu ma bazez pe faptul ca este interpretabila, ci pur si simplu detin probe fizice - Plase foto- si scriptice - chiar un document semnat de seful Politiei Locale sector 1 in care, pe hartie antet, datata si stampilata se recunoste, intr-un alt caz, ca proprietatea din fata careia masina mea a fost ridicata nu are fizic acces auto, ca atare nu se pot ridica masinile parcate pe carosabil in fata acelei porti.
Politia Locala nu s-a prezentat la nici una dintre cele 4 infatisari, desi a fost citata, judecatorul aplicand la ultima infatisare masura amendarii acesteia (in cuantumul de 1000 ron pentru neprezentare) si stabilind un nou termen.
As vrea sa stiu de la cineva cu experienta in spete de acest gen, daca o institutie, prin reprezentantul sau, nu se prezinta sistematic la infatisari, in cazul in care am prezentat probe fizice si scriptice imbatabile, nu se poate stabili decizia si finaliza procesul?

Multumesc pentru opinii.
Ultima modificare: Vineri, 28 Noiembrie 2014
Noamy, utilizator
Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 21:32, 30 Noiembrie 2014
Indiferent daca se prezinta sau nu paratul, instanta solutioneaza dosarul. Este o practica in aceste dosare de a nu se prezenta niciun reprezentant.
Multumesc pentru raspuns. Care este in acest caz interesul judecatorului de a prelungi procesul, in conditiile in care probele pe care le detin sunt extrem de elocvente si nu pot fi tagaduite? Ce ma sfatuiti pentru urmatoarea infatisare pentru a putea urgenta pronuntarea? Am adus probe suplimentare la fiecare infatisare, fotografii de ansamblu panoramice, colaje foto care arata clar ca proprietatea respectiva nu are acces auto datorita unei constructii facuta in dreptul portii de acces, plus, cea mai importanta proba, declaratia scrisa a sefului Politii sector 1 in favoarea mea.
Noamy, utilizator
Noamy a scris:
Politia Locala nu s-a prezentat la nici una dintre cele 4 infatisari, desi a fost citata, judecatorul aplicand la ultima infatisare masura amendarii acesteia (in cuantumul de 1000 ron pentru neprezentare) si stabilind un nou termen.

Nu există prevedere legală care să îl oblige pe pârât să se prezinte la proces. Altul este motivul pentru care instanța a dispus amendarea acestuia. Spuneți-ne articolul în baza căruia judecătorul a aplicat o amendă judiciară pârâtului. Acolo este ”interesul judecătorului”, cum spuneți dvs.
Nu sunt avocat pentru a va raspunde documentat la acesta intrebare. Dar stiu ca exista legea Lege nr. 286 din 2009 care prevede sanciuni pt aceasta. Si mai stiu insa ca o cunostinta, citata ca martor intr-un proces in alt oras, a fost obligata de Politie sa semneze un document prin care a consimtit sa se prezinta la procesul in care va fi citata, in caz contrar este pasibila de o amenda de 1500 ron. Termenul generic este cel de obstructionare a procesului de Justitie, si il cunoasteti cu siguranta.
Care ar fi intersul in opinia dvs. ?
Daca spuneti ca nu exista cadru legal, amenda nu poate fi aplicata banuiesc. Am remarcat ca si la alte spete judecate in acelasi complet acelasi judecator a cerut aplicari de amenzi pt neprezentare sau alte motive (nu eram foarte atenta).
Noamy, utilizator
Noamy a scris:
Nu sunt avocat pentru a va raspunde documentat la acesta intrebare.

Nu trebuie să fiți avocat. Puteți afla motivul pentru care a fost amendat pârâtul din dosar. În încheierea de ședință prin care instanța a dispus amendarea se află și articolul din Codul de procedură civilă în baza căruia a fost dispusă amendarea.

Acest articol este cheia întregii situații. Când veți ști motivul amendării, veți ști și ce îi trebuie judecătorului ca să soluționeze cererea dvs. de chemare în judecată.

Noamy a scris:
Dar stiu ca exista legea Lege nr. 286 din 2009 care prevede sanciuni pt aceasta.

Legea nr. 286/2009 privind Codul penal nu este aplicabilă într-un proces civil.

Noamy a scris:
Si mai stiu insa ca o cunostinta, citata ca martor intr-un proces in alt oras, a fost obligata de Politie sa semneze un document prin care a consimtit sa se prezinta la procesul in care va fi citata, in caz contrar este pasibila de o amenda de 1500 ron. Termenul generic este cel de obstructionare a procesului de Justitie, si il cunoasteti cu siguranta.

Între martor și pârât nu se pune semnul egalității. Martorii au alte drepturi și obligații într-un proces civil decât pârâtul. Martorii sunt obligați să se prezinte în fața instanței, iar dacă nu se prezintă pot fi aduși cu mandat sau pot fi amendați. Însă în această discuție este vorba despre amendarea unui pârât. Pârâtul nu este obligat să se prezinte în fața instanței.

Noamy a scris:
Care ar fi intersul in opinia dvs. ?

Nu am cum să am o opinie până când nu aflu motivul amendării. Vă dau un link la Codul de procedură civilă. Puteți citi, la art. 197, motivele pentru care instanța poate aplica o amendă judiciară.
[ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Noiembrie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

forma de marturisire tacita- prezumata= litigiu cristina_mihaela cristina_mihaela Am pe rolul Tribunalului un litigiu de munca, iar in cadrul procesului am solicitat ca intimata sa faca anumite precizari referitoare la aspectele ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am un proces pentru încredințare minor partea adversa ... Dan342 Dan342 Buna ziua! Am un proces pentru încredințare minor partea adversa a fost decăzuta din probe. La ședința actuală judecătorul i-a cerut să se prezinte cu ... (vezi toată discuția)
Litigiu de munca-recuperare drepturi banesti,judecarea cauzei in lipsa reclamantului ? ContSters309565 ContSters309565 Pe scurt: Sunt intr-un proces civil Litigiu de munca ,recuperare salrii neplatite. 1 ). Am depus cererea catre instanta ,impreuna cu toate copiile ... (vezi toată discuția)