Buna ziua! Rog pareri in urmatoarea speta: La partaj bunuri comune s-a cerut expertiza de evaluare a unui imobil.Cum trebuie sa procedeze expertul in cazul in care doar casa e bun comun iar terenul de sub casa,gradina si curtea sunt bunuri proprii cumparate de o parte inainte de casatorie? Se face evaluarea pe total a casei,teren,gradina sau separat? Bun comun ar fi doar constructia nu si terenul aferent. Se va specifica in raport valoarea terenului care trebuie scazuta sau cum?
Evaluatorul va raspunde intocmai la obiectivele formulate de catre instanta de judecata, cu referire la modul de evaluare a bunurilor mobile si imobile.
Partile in proces vor depune la dosarul cauzei si/ sau la data expertizei documente legate de proprietate, in functie de data dobandirii.
Instanta de judecata va da hotararea de partaj, avand in vedere raportul de expertiza, documentele aflate la dosarul cauzei si documentele anexate de catre expert la raportul de expertiza tehnica judiciara.
Aceasta intrebare trebuia pusa avocatului pe care il aveti si cu avocatul trebuia sa formulati sub forma de propuneri obiectivele la care doriti ca expertul evaluator sa raspunda.
Instanta valideaza sau nu obiectivele propuse de dvs. apoi le comunica expertului desemnat pentru a efectua expertiza ordonata in cauza.
Obiectivele au fost propuse si cerute de reclamant care a cerut evaluare casa fara sa specifice terenul si gradina.Nu se dau alte amănunte chiar expertul m.a întrebat la telefon ce trebuie sa evalueze ca nu a înțeles din adresa primită despre ce e vorba.Ne_a convocat pt luna viitoare
Alta problema e ca imobilul s,_a construit si in perioada de concubinaj si in timp.casatoriei si după separarea înfapt lucru recunoscut de reclamant.Obiectivele sunt ambigue daca nici expertul nu știe ca trebuie exact sa facă! Rămâne la aprecierea expertului?
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
La fixarea obiectivelor expertizei de catre instanta, puteau fi avute in vedere cele cerute si formulate de catre reclamant, dar si cele cerute si formulate in scris de catre parat, cu conditia ca acestea sa fie cerute si formulate.
Partile in proces, trebuie sa prezinte expertului documente care sa il ajute pe aceste sa faca o evaluare corecta.
In lipsa acestor documente, expertul va fi nevoit sa evalueze tot ceea ce va gasi la fata locului, probabil teren plus imobil plus alte bunuri, fara a avea in vedere proprietati existente anterior casatoriei, dobandite in timpul concubinajului sau dobandite in timpul casatoriei. In acest caz, fara documente certe prezentate de catre partile in proces, propunerea expertului pentru partajare poate fi de 50 % - 50 %, fata de valoarea totala, evaluata.
Instanta este cea care da hotararea de partajare.
Daca nu am cerut la timp aceste obiective, se mai pot cere in cadrul obiecțiunilor la expertiza ce urmează?nPot la obiecțiuni sa zic ca nu s_au defalcat pe perioade lucrarile făcute la imobil? Proba mai buna decât ca reclamantul recunoaște in acțiunea de impartire bunuri comune aceste aspecte, care ar fi? Ce se mai poate face acum înainte de efectuarea celei de a doua expertize? Mulțumesc!
Partaj
71Ica
buna dimineata, as avea si eu o intrebare, cum se face o evaluare pentru un partaj, se ia un anunt din ziare de la o firma cu pretul pe metru patrat pentru o ... (vezi toată discuția)