avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 860 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... penalitati intarziere imprumut
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

penalitati intarziere imprumut

As dori sa stiu daca e valabila clauza prin care X se obliga ca in cazul in care pana la data de 01.01.2009 nu-i va restitui lui Y suma imprumutata de la acesta sa plateasca penalitati de intarziere de 0,2% pe zi.
clauza a fost inserata in cadrul unui contract de imprumut realizat sub forma unei chitante de mana semnata de X si Y.

avand in vedre ca Xnu a restituit suma pana la 01.01.2009, poate Y cere ca X sa-i restituie suma imprumutata + penalitatile de intarziere in instanta?
Ultima modificare: Luni, 1 Iunie 2009
cristiana11, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriel Stelea , Avocat 20:42, 25 Iunie 2009
Sa tragem atunci concluzia ca in contractele de imprumut ale bancilor , sunt prevazute clauze care contravin prevederilor legale ? Vorbesc de cele legate de calcularea penalitatilor de intarziere . De obicei si in extrasele ce sunt trimise imprumutatilor sunt in cazul depasirii datei scadentei sunt calculate acelele ,, penlitati plata intarziata '''!!!!!!!!!!!
Aveti dreptate in ceea ce priveste penalitatile si comisionele foarte mari ale bancilor, dar LEGEA le recunoaste acest drept acestora.
Aceasta este diferenta.Dar acest lucru nu va ajuta cu nimic pe dvs., ci doar pe banci.

avocat Claudiu Lascoschi
Sa inteleg ca IMPRUMUTATORUL nu primeste nimic in plus (peste suma initiala) din partea IMPRUMUTATULUI chiar daca penalitatea este stipulata in contract ??? Daca termenul este depasit cu 1 an??? Cel care nu respecta intelegerea nu poate plati macar o dobanda (cea legala maxim admisa) chiar daca aceasta nu apare in contract?

multumesc
Ultima modificare: Joi, 25 Iunie 2009
ContSters94154, utilizator
Puteti pretinde si vi se admite recuperarea creditului si dobanda, nu a penalizarilor. Penalizarile au natura juridica a unei sanctiuni, diferita de cea a dobanzilor. Fie cereti restituirea creditului si dobanda contractuala (mentionata in contract), fie cereti restituirea creditului si dobanda legala.
...si cat ar fi in procente dobanda maxim admisa de instanta?
merci

Alte discuții în legătură

Rugaminte- imposibilitate plata credit malina_alina33 malina_alina33 Buna seara, Am o rugaminte adresata celor care sunt in cunostinta de cauza. Am contactat acum 5 ani un imprumut de nevoi personale, cu termen de rambursare ... (vezi toată discuția)
Recuperare bani imprumutati cu chitanta de mana gaby507 gaby507 In 2008 i-am dat 4000 ron imprumut unui coleg, ca are nevoie urgent, ca face un imprumut la o banca si ca imi va da inapoi 8000 ron in termen de 2 luni. ... (vezi toată discuția)
Penalitati de intarziere intr-un contract de imprumut cu banca ContSters257414 ContSters257414 fara indoiala contactul de imprumut bancar este unul de natura comerciala conf. art. 3 pct. 11 Cod comercial care prevede că legea consideră fapte de ... (vezi toată discuția)