...am primit punctele lunare si anuale pentru pensie pe anul 2001 -2003;pentru anul 2001punctele lunare sint insumate pe 9 luni(aprilie-decembrie 2001 ,iar pentru punctajul anual se imparte la 12(adica la toate lunile anului) ; normal ca raportul va iesi mereu subunitar ,cu exceptia celor care au un salariu brut colosal,adica iar cei cu bani multi;pentru cele trei luni ale anului 2001(ian-martie) cum se calculeaza punctajul lunar?
..nu am spus ca scade lunar cu 0.75% ci ca se pleaca de la procentul de 0.75% si se scade cu o anumita valoare ...am inteles ca ramane 0.75% pina la atingerea virstei standard sau standard reduse...dar nu mi-ati raspuns la intrebarea nr.1 si numai partial la intrebarea nr. 2.
va rog mai multe detalii
1)Punctajul pe cele 3 luni:
Punctajul lunar se calculeaza prin raportarea venitului sigurat la salariul mediu brut pe economie raportat de Institutul National de Statistica.
Punctajul anual pe cele 3 luni se calculeaza prin raportarea rezultatului adunarii celor 3 punctaje lunare,la 12.
Punctajul mediu anual pentru cele 3 luni se calculeaza prin raportarea punctajului anual rezultat mai sus,la stagiul complet de cotizare.
2)Intre legea 19/2000 si legea 263/2010 este o mare diferenta in ceea ce priveste penalizarea.
Pe legea 19/2000 procentul penalizarii era in functie de,cu cat s-a depasit stagiul complet.
Pe legea 263/2010 nu se mai tine cont daca ai depasit(si cu cat)stagiul complet.
- la punctul 1., am inteles ,multumesc!
- la punctul 2. ...am inteles dar ...nu pricep : adica cel care a depasit stagiul de cotizare complet cu 7 ani si11 luni este penalizat la fel cu cel care a depasit stagiul complet de cotizare cu 1 luna ?!!?..iar procentul de penalizare este enorm. in ce tara traim ,mai frate?