avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 255 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... exceptie de neconstitutionalitate
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

exceptie de neconstitutionalitate

Vreau sa ridic exceptie de neconstitutionalitate impotriva articolului din CPC care interzice ca incheierile premergatoare sa fie atacabile inaintea solutiei fondului.
Aceasta deoarece vreau sa atac incheierile chiar acum, pt ca s-au luat niste decizii aberante, care vor distruge fondul.
Imi poate oferi cineva vreo recomandare in acest sens?
Cel mai recent răspuns: aidu , utilizator 16:03, 2 Decembrie 2014
Ce găsiți neconstituțional în prevederile respective (ele sunt mai multe, în funcție de fiecare încheiere în parte)? Unele dintre ele (de regulă, cele prin care se întrerupe judecata) pot fi atacate separat.

Puteți ataca încheierea separat și să invocați excepția de neconstituționalitate. Dar va fi respinsă pentru că CCR s-a mai pronunțat deja în această privință (deciziile nr. 92/11.09.1996 și nr. 201/4.07.2002). Este și normal, din punctul meu de vedere, să fie așa ținând seama de următoarele aspecte:

- încheierile premergătoare nu anticipează în vreun fel dezlegarea ce urmează să fie dată, instanța putând reveni asupra lor;
- încheierile interlocutorii țin de obicei de excepțiile invocate care întotdeauna vor putea face obiectul unei căi de atac, câtă vreme decizia este atacabilă, pentru că soluționarea lor greșită presupune aplicarea greșită a normelor de drept material.
- sesizarea Curții Constituționale nu suspendă judecata, astfel că până când primiți termen la CCR e posibil să se fi pronunțat o decizie în cauza dvs.
Ultima modificare: Luni, 1 Decembrie 2014
Radu9, utilizator
Multumesc pt raspuns. Foarte bune observatiile facute!
Am analizat pronuntarile respective ale CCR...si am ajuns la concluzia ca nu sunt relevante vizavi de cazul meu, dupa cum urmeaza:

Eu vreau sa atac incheieri premergatoare, pt ca judecatoarea mi-a respins conexarea si mi-a masacrat probatoriul (e.g. respins proba cu relatii de la intimata, a facut caricatura de interogatoriu combinat cu martori etc.)

Consider ca mi se lezeaza profund dreptul la aparare si la un proces echitabil... prin abuzurile de putere ale judecatoarei.
De aceea gasesc impardonabil sa nu pot exercita calea de atac acum, pentru a preveni sa se mai judece 10 termene degeaba intre timp... ca abia apoi sa fac apel la tot fondul!

De exemplu, dupa terminarea fondului, nu o sa mai pot cere conexarea cu celalalt dosar, pt ca se vor afla in stadii proesuale diferite!

De fapt, nu inteleg exact daca CCR intentioneaza sa se pronunte de fiecare data cand cineva critica pt neconstitutionalitate un text de lege... din 1001 perspective.
Simplul fapt ca s-a pronuntat mai demult cand cineva a fost deranjat sub un anumit aspect... nu preclude ca altcineva sa fie deranjat sub cu totul alt aspect, de acelasi text de lege!
Imi imaginez ca s-ar putea ajunge CCR sa pronunte, pana la urma, un text de lege ca neconstitutional, desi anterior ar fi respins o alta exceptie impotriva aceluiasi text.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cat dureaza inaintarea apelului la instanta de apel? aidu aidu In data de 11.11.2014 am facut apel impotriva hotararii din 21.10.2014. Am depus cererea de apel la Tribunal, care judeca fondul. Nici pana astazi nu am ... (vezi toată discuția)
Incheiere de sedinta dumibog dumibog Stadiu: fond Solutie: Amână pronunţarea asupra cererii de sesizare a Curţii Constituţionale.. Acordă termen pentru continuarea judecării cauzei la data ... (vezi toată discuția)
Recurs la incheierea de respingere a exceptiei de neconstitutionalitate florindbro florindbro Prin incheierea data de Curtea de Apel Timisoara la data de 01.07.2010 se respinge cererea de suspendare provizorie pana la solutionarea recursului in cadrul ... (vezi toată discuția)