avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Impozitare renta viagera (din Marea Britanie) in ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul nerezidenţilor şi reprezentanţelor

Impozitare renta viagera (din Marea Britanie) in Romania

Sotul meu este cetatean britanic si poseda un certificat de inregistrare romanesc care ii atesta un drept de rezidenta in Romania, fiind casatorit cu un cetatean roman.
Primeste o pensie pentru limita de varsta si o renta viagera de la o societate de asigurari - ambele venituri din Marea Britanie. Este inregistrart ca si contribuabil la serviciul de taxe din Marea Britanie si anual primeste instiintari cu privire la taxele datorate pentru cele doua venituri pe care le are. Cum cele doua venituri insumate se situeaza sub nivelul minim care se impoziteaza in Marea Britanie, are instiintari anuale ca nu datoreaza taxe pe venit in Marea Britanie.
Intrebarea este - renta viagera ar putea fi impozitata in Romania?
Recent a primit o instiintare de la ANAF sa prezinte toate actele care atesta situatia fiscala a rentei viagere, in vederea combaterii evaziunii fiscale!
Cu multumiri pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 16:03, 4 Decembrie 2014
Odata ce veniturile rerspective provin din tara de origine al carei cetatean este persoana respectiva, sunt valabile regulile acelui stat. Astfel, daca in Regatul Unit, dupa regulile proprii, sumele respective, chiar cumulate, nu se impoziteaza, nu inseamna ca Fiscul roman ar putea sa le impoziteze.
Dar permiteti-mi o intrebare: de unde stie Fiscul de veniturile despre care vorbim si care provin din tara de origine?
Multumesc mult pentru raspuns! Am fost si noi foarte mirati de invitatia venita de la ANAF, stiau exact suma pe care o primeste ca renta viagera. Sigurul lucru la care ma pot gandi e ca au aflat de la banca romaneasca unde sotul meu depune lunar cecul pe care il primeste din Anglia. Dar cum ramane atunci cu secretul bancar?! Inca o rugaminte as avea, in caz ca insista ca aceasta suma trebuie impozitata - ce articol de lege, ce paragraf ii impiedica sa faca acest lucru?
Cu multumiri din nou!
Nu e problema cu secretul bancar, mai ales ca secretul bancar clasic nu prea mai exista. Tind sa cred ca chiar banca a raportat, potrivit obligatiei sale, sumele care in timp s-au adunat, organelor pentru prevenirea spalarii banilor. Acest prag de raportare este acum de 15.000,-euro, nu neaparat intr-o suma, eventual insumata in timp.
Daca Fiscul ar dori sa impoziteze aceste sume de care vorbeati, puteti invoca Convenţia dintre guvernul Romaniei şi guvernul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit şi câştiguri în capital, semnată la Bucureşti la 18 septembrie 1975, valabila si astazi.
Dar si la Fisc sunt specialisti in domeniu care cunosc exceptiile.
Mai era unul care se plangea pe forum ca s-a inceput urmarirea pentru niste tranzactii cu bitcoin nedeclarate; atunci eu eram cel care se mira de unde au aflat cei de la ANAF. Inclin sa cred ca au inceput sa fie mai activi cei de la fisc. Informatia e sigur din banca. In cazul Dumneavoastra inclin sa cred ca n-au ce sa impoziteze, similar @atticus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas-cetatean englez sanducatanas sanducatanas O femeie a trait impreuna timp de 12 ani cu un cetatean din Marea Britanie.Convetuirea a fost in Romania.Cetateanul englez era pensionar.A decedat in acest ... (vezi toată discuția)
Impozitarea banilor primiți în cont de la soț Helen17 Helen17 Se impozitează de către ANAF încasările în valută primite de la soț, dacă soțul este cetățean american? Soțul meu este cetățean american, ... (vezi toată discuția)
Renta viagera sportiv de performanta Iuliana C Iuliana C Buna ziua, Sunt cetatean roman dar locuiesc in Marea Britanie. In urma activitatii mele sportive primesc de la MInisterul Sportiv Roman o renta ... (vezi toată discuția)