avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 717 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Drept de vizită minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Drept de vizită minor

Bună ziua...în vara anului 2003, am fost alungat de la domiciliul fostei sotii(locuiam la părinții acesteia) și mi s-a interzis de către familia acesteia să mai am legături cu fetița mea în vârstă de 10 luni. Pentru a rezolva această problemă, după o lună și jumătate, timp în care nu s-a schimbat nimic, am deschis acțiune în instanță, care s-a materializat după primul termen, cu o decizie de plată a unei pensii de întreținere din partea - pe care am acceptat-o necondiționat și un proces de divorț, dus(întins) pe o perioadă de aproximativ doi ani, cu multe termene lungi(minim o lună), prin toate căile de atac, etc. Cînd fetița avea aproximativ 3 ani, am primit o hotărâre definitivă de vizitare a acesteia, în a doua și patra duminică din lună, între orele 09.00 - 12.00. Pentru copil, acum eram in străin iar ora de vizită era total nepotrivită, așa că, am lăsat timpul să treacă iar fetița să mai crească, fără să încerc nimic. Între timp m-am recasatorit și am un baiat de 7 ani. În această toamnă m-am decis și am luat legătura cu mama ei (fosta soție) pentru a stabili, în mod amiabil, o legătură cu minorul. M-am izbit de un refuz politicos, în sensul că, o să mă sune (mi-a luat nr. de telefon fără să mi-l dea pe al ei), că fetița tb. pregătită la un psiholog, că o să mă caute ea.....Sunt convins că nu se va întâmpla nimic din toate astea. De unde să încep pentru a avea o legătură cu copilul ? Vă mulțumesc .
Cel mai recent răspuns: carbodan , utilizator 22:02, 3 Decembrie 2014
Stimate domn, Mie imi pare ca nu e nevoie ca mama sa va "taxezeze" tinandu-va departe de copil, caci 11 ani v-ati tinut singur departe de copil! Ca parere personala cred ca orice demers e fie inutil, fie daunator, daca nu reusiti sa obtineti mama ca aliat! Daca vreti sa reluati relatia cu copilul 1ul lucru, zic eu, este sa constientizati ca urmeaza un drum lung, anevoios, sigur cu reprosuri si suferinte etc. Daca asta e ceea ce vreti, inarmati-ca cu multa rabdare si tact si ganditi-va ca rezultatul eforturilor dvs poate fi pozitiv, la fel de bine, negativ!
acceptati si solicitati intalniri cu mama, acceptati-i reprosurile, criticiile etc, asumati ce ati gresit si vorbiti-i deschis despre ce vreti sa indreptati. O atitudine onesta si responsabila e mereu folositoare. Daca incepeti cu instante, dgaspc, politie, va veti face dintr-un om neutru (mama) un dusman! Mersul in instanta creeaza razboaie si relatii foarte contondente. Pana la mediator incercati dialogul cu mama: incercati sa reparati, nu sa va confruntati!
Ultima modificare: Miercuri, 3 Decembrie 2014
proastasatului, utilizator
Nu a spus nimeni ca e mai bine pentru copil sa continuati a fi lipsa, doar ca nu stim cum ar fi mai bine pentru copil, ca n e mereu la fel, situatiile difera, oamenii, vietile lor, sunt diferite.
De aceea ziceam de psiholog, sa afle un om neutru cum i-ar fi copilului si sa va ajute pe voi, ambii parinti, sa il ajutati pe el, copilul.
Foarte bune sfaturile userului proastasatului, totul tine de rabdare, de timp, de abilitatile dv...
Vin sarbatorile, vorbiti cu mama sa-i luati ceva copilului. Din partea dv., din partea ei, din partea Mosului, nu conteaza de unde afla copilul ca vine cadoul, luati-i ceva. Vorbiti cu mama doar ca sa stabiliti ce, nu cereti inainte de a da. Intrebati-o daca o puteti ajuta pe ea macar: sa duceti/aduceti copilul de la scoala, de la extracuriculare, sa-i platiti un curs...
Intrebati-o ce mai face copilul, aratati-i ca probabil are dreptate cu intratul acum, in viata lui, poate nu e momentul... verificati cum a fost dupa ce nu l-ati mai vazut, cereti o poza cu el... toate astea in timp, luni, saptamani, nu stiu, depinde de situatie, de reactiile primite. Vedeti daca azi copilul are in viata lui o alta figura paterna, bucurati-va daca e asa...

Incet, in timp, poate obtineti de la mama o initiativa sau poate o ajutati sa treaca prin niste momente cu copilul, acum sau mai tarziu. Ideea e sa reintrati incet, fara bocanci, inapoi in viata copilului.
Vorbiti cu rudele sau persoanele inca apropiate copilului. Intrebati daca ii puteti scrie copilului, daca isi mai aminteste de dv., daca ii poate da o poza cu dv... si tot asa, cu pasi mici, poate recuperati ceva.

Altfel, legal, puteti face multe, dar depinde de scopul urmarit de dv. daca e necesar sau nu.
Incercati dialogul cu mama. Oricum instantele din Romania, parchetul, DGASPC-ul rareori intervin in sprijinul parintelui nerezident, mai ales dupa e perioada de ani de zile fara contact intre parinte si copil. Legal ati avea drepturi, dar riscati ca dupa proceduri lungi si anevoiase sa nu obtineti mai nimic.
In ipoteza nefericita in care dialogul da gres si veti apela la institutii, parintele rezident (mama in cazul de fata) nu ar trebui sa se transforme intr-un dusman, daca ar reusi sa dea intaietate interesului copilului.
Mulțumesc foarte mult pentru tot...deja azi am vorbit cu psihologul meu, de la serviciu și mi-a spus cam aceleași lucruri ca și domniile voastre - instanța și alte ”măsuri de forță” să fie cele din urmă sau poate deloc,...etc. Așa că, am să iau motivarea fostei soții că nu are timp (are un cabinet individual și chiar era aglomerat), de la ultima întâlnire în sensul bun, și am să reiau vizitele...poate cine știe. Vă mulțumesc încă o dată .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum poate fi determinat minorul să respecte programul de vizită al părintelui nerezident? petravram petravram Nerespectarea programului de vizita,, de catre minor, stabilit de instanta,dupa divort, la parintele cu care nu locuieste, conduce la deschiderea unei noi ... (vezi toată discuția)
Program vizita minor bennyone bennyone Am o hotaraire care nu este definitiva unde se stipuleaza un program de vizita ,dar cu toate acestea fosta sotie mi-a facut apel si nu vrea sa imi dea copilul ... (vezi toată discuția)
Refuz program vizita ContSters245248 ContSters245248 Buna ziua, Ma confrunt cu o problema delicata si am nevoie de un sfat. Fetita mea in varsta de 9 ani, refuza sa mai mearga in vizita la tatal ei, vizita ... (vezi toată discuția)