avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Modul de incasare si completare chitanta in cazul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Modul de incasare si completare chitanta in cazul locatarilor cu debite si penalitati

Ce prevede legislatia cu referire la achitarea debitelor si a penalitatilor pe care le datoreaza propietarii catre asociatie ? Se poate achita preferential ( doar intretinerea lunii curente, doar achitarea debitelor restante fara penalitati ) sau este obligatoriu sa se achite in mod proportional atat din debit cat si din penalitati ? Ce articol de lege sta la baza unor astfel de situatii ?
Ultima modificare: Marți, 2 Decembrie 2014
asoc564gl, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters241232 , utilizator 13:48, 7 Decembrie 2014
Buna seara,

Recent a fost dezbatut un subiect asemantor cu cel propus de dv., va transmit link-ul www.avocatnet.ro/content/for...

In cazul in care aveti nelamuriri sau intrebari suplimentare, va rog sa le transmiteti.
Conform normelor in vigoare, inclusiv Codul Fiscal, debitele se achită in ordine cronologica, respectiv se plateste suma de bază cea mai veche plus penalitatea aplicata.
Asociatiile de proprietari sunt si ele supuse legilor, inclusiv celei a contabilitatii.
Debitele se incaseaza în ordinea vechimii.
Ordinea platilor datoriilor la cotele de intretinere este reglementata de Noul Cod Civil, nu de Codul fiscal.
In cazul imputatiei (platii) facute de debitor, atunci cand nu exista un acord al partilor, incasarea platilor se face respectand ordinea prevazuta de art. 1507 din Noul Cod Civil:

(1) Debitorul mai multor datorii care au ca obiect bunuri de acelaşi fel are dreptul să indice, atunci când plăteşte, datoria pe care înţelege să o execute. Plata se impută mai întâi asupra cheltuielilor, apoi asupra dobânzilor şi, la urmă, asupra capitalului.
(2) Debitorul nu poate, fără consimţământul creditorului, să impute plata asupra unei datorii care nu este încă exigibilă cu preferinţă faţă de o datorie scadentă, cu excepţia cazului în care s-a prevăzut că debitorul poate plăti anticipat.

Prin urmare, debitorul poate alege datoria/datoriile pe care o/le plateste.
Debitorul nu poate insa sa plateasca o suma care nu este inca exigibila (pentru care nu s-a implinit inca termenul de plata), cu exceptia cazului in care exista o intelegere a partilor care ii permite acest lucru. In consecinta, debitorul are dreptul de a alege ce datorie/datorii plateste, dintre datoriile pentru care a expirat termenul de plata. Se vor incasa mai intai penalitatile calculate pentru intarzierea la plata a respectivei datorii, potrivit Hotararii adunarii generale a proprietarilor, iar, dupa incasarea cuantumului penalitatilor, se va incasa suma datorata la plata pentru contributia la cotele de intretinere.
In acelasi puteti vedea discutii la: www.avocatnet.ro/content/for...

De asemenea, nimic nu va impiedica sa incheiati un acord privind cuantumul penalitatilor, acordandu-i o reducere sau anularea acestora pentru plata integrala, intr-un anumit termen.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Decembrie 2014
Luisa Mitroi legalista.ro, Consilier juridic
In mod normal, penalizarile nu sunt purtatoare de majorari, deci pot fi lastae mai la urma. Asa procedeaza si marii furnizori de utilitati.
In mod normal, penalizarile nu sunt purtatoare de majorari, deci pot fi lastae mai la urma. Asa procedeaza si marii furnizori de utilitati.


Si daca se poate lasate mai la urma 20-30 de ani, daca nu se pot aplica penalizari la ce sa le mai platim?
Am vazut un caz in care un presedinte mai "sarac cu duhul" a incasat intai restanta fara nici un leu din penalizare, iar respectivul proprietar a fost cu 5 minute mai destept si nu a mai achitat deloc din penalizari, iar asta este poveste de 6 ani, penalizarile sunt tot acolo!!!
Restantele se achita in ordinea vechimii lor, iar penalizarile sunt tot restante.
Prin regula de trei simpla se afla exact din suma achitata cat reprezinta restanta, cat penalizare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalizare intretinere cocoranum cocoranum IBuna ziua,din cate cunosc cand un locatar are restanta la intretinere si ulterior prin neplata termenului de 51 de zile de intarziere i se aplica ... (vezi toată discuția)
Prioritate incasari intr-o asociatie de proprietari marianionescu1 marianionescu1 Intr-o asoc. de proprietari, se incaseaza mai intai penalizarile (s-a hotarat in adunarea gen sa se penalizeze doar cotele de intretinere), apoi cotele de ... (vezi toată discuția)
Imputatia platii elga50 elga50 Emiterea unei facturi se poate numi imputatia unei plati in sensul art.1506 - 1509 din NCC? (vezi toată discuția)