Ordinea platilor datoriilor la cotele de intretinere este reglementata de Noul Cod Civil, nu de Codul fiscal.
In cazul imputatiei (platii) facute de debitor, atunci cand nu exista un acord al partilor, incasarea platilor se face respectand ordinea prevazuta de art. 1507 din Noul Cod Civil:
(1) Debitorul mai multor datorii care au ca obiect bunuri de acelaşi fel are dreptul să indice, atunci când plăteşte, datoria pe care înţelege să o execute. Plata se impută mai întâi asupra cheltuielilor, apoi asupra dobânzilor şi, la urmă, asupra capitalului.
(2) Debitorul nu poate, fără consimţământul creditorului, să impute plata asupra unei datorii care nu este încă exigibilă cu preferinţă faţă de o datorie scadentă, cu excepţia cazului în care s-a prevăzut că debitorul poate plăti anticipat.
Prin urmare, debitorul poate alege datoria/datoriile pe care o/le plateste.
Debitorul nu poate insa sa plateasca o suma care nu este inca exigibila (pentru care nu s-a implinit inca termenul de plata), cu exceptia cazului in care exista o intelegere a partilor care ii permite acest lucru. In consecinta, debitorul are dreptul de a alege ce datorie/datorii plateste, dintre datoriile pentru care a expirat termenul de plata. Se vor incasa mai intai penalitatile calculate pentru intarzierea la plata a respectivei datorii, potrivit Hotararii adunarii generale a proprietarilor, iar, dupa incasarea cuantumului penalitatilor, se va incasa suma datorata la plata pentru contributia la cotele de intretinere.
In acelasi puteti vedea discutii la:
www.avocatnet.ro/content/for...
De asemenea, nimic nu va impiedica sa incheiati un acord privind cuantumul penalitatilor, acordandu-i o reducere sau anularea acestora pentru plata integrala, intr-un anumit termen.