avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 854 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act de vanzare-cumparare legea 58/1974
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act de vanzare-cumparare legea 58/1974

Buna seara!In anul 1973,''E'' a obtinut o mostenire de la parinti,o casa cu teren in suprafata de 500 mp,urban.In 1988,am cumparat imobilul de la sora lui ''E'' (obtinut prin testament).In chitanta de mana si in actul de vanzare-cumparare,sora lui ''E'' ne vinde casa si terenul loc de casa aferent locuintei.In actul de vanzare-cumparare,e trecuta casa si suprafata de 258,68 mp si nu 500 mp conform actului de mostenire al lui "E" din 1973.In actul de vanzare-cumparare se specifica:terenul aferent constructiei care se instraineaza,urmeaza regimul prevazut de legea 58/1974.Din anul 1988 si pana in prezent,2014,folosim suprafata de 500 mp.In anul 1992,am obtinut titlul prin ordinul prefectului doar pe suprafata de 258,68 mp.In toata aceasta perioada am facut cereri la primarie pentru a obtine si diferenta de teren pana la 500 mp.In anul 2005,ni s-a pus la dispozitie o declaratie de impunere pentru diferenta de teren.Platim impozit pentru toata suprafata de teren de 500 mp.E trecut la rolul fiscal al nostru, in cartea funciara apare ca teren fara acte .Anul acesta suntem chemati in instanta de Primarie,pentru a ne lua diferenta de teren pana la 500 mp.Ce demersuri putem face pentru a obtine titlul de proprietate si pe cealalta suprafata de teren?Multumim
Cel mai recent răspuns: Geta-Mihaela , utilizator 23:01, 3 Decembrie 2014
In expertianta mea destul de lunga in domeniu, e pentru prima data cand aflu ca in Cartea Funciara sa fie scris in
cartea funciara apare ca teren fara acte.
Prin ordinul pefectului trebuia sa vi seatribuie diferenta de suprafata de la 258.68mp pana la 500mp.
In legea 58/ 1974 la art. 17 se prevede:
....
"Loturile necesare pentru construirea de locuinte si anexe gospodaresti vor fi in suprafata de 200-250 mp, avind de regula un front la strada de maximum 12 m.
In vederea construirii de locuinte si anexe pentru gospodariile taranesti, comitetele executive ale consiliilor populare comunale vor putea atribui in folosinta cetatenilor loturi din terenurile proprietate de stat aflate in administrarea comunelor.
Suprafata de teren de 200-250 mp poate fi atribuita si cetatenilor ce isi construiesc locuinte in cladiri cu mai multe niveluri.
Pentru a veni in sprijinul cadrelor de specialisti si a celorlalte persoane incadrate in unitati socialiste comitetele executive ale consiliilor populare comunale vor putea sa atribuie acestora, in scopul construirii de locuinte si organizarii de gospodarii, teren in suprafata de 200-250 mp.
Suprafata din terenul atribuit ramasa dupa construirea locuintei este la dispozitia cetatenilor si va fi folosita pentru nevoile gospodaresti si pentru amenajarea de gradini.
Suprafata terenurilor aflate in proprietatea personala a membrilor cooperativelor agricole de productie care depaseste 250 mp stabiliti in conditiile prezentului articol, se include in calculul lotului atribuit in folosinta, potrivit statutului cooperativelor agricole de productie.
Dreptul de folosinta a terenurilor atribuite se acorda pe durata existentei constructiei, cu plata taxei de folosinta stabilita pentru terenurile destinate constructiei de locuinte potrivit Legii nr. 4/1973."
Potricit ledii 18 din 1991 dvs. aveti "detinator de detern" al diferentei de teren pana la 500mp.
art. 3 ."În sensul prezentei legi, prin deţinători de terenuri se înţelege titularii dreptului de proprietate, ai altor drepturi reale asupra acestora sau cei care, potrivit legii civile, au calitatea de posesori ori deţinători precari."
art. 8 punctul 2" De prevederile legii beneficiază membrii cooperatori care au adus pământ în cooperativa agricolă de producţie sau cărora li s-a preluat în orice mod teren de către aceasta, precum şi, în condiţiile legii civile, moştenitorii acestora, membrii cooperatori care nu au adus pământ în cooperativă şi alte persoane anume stabilite."
art. 32 punctul 2 Suprafeţele de terenuri aferente casei de locuit şi anexelor gospodăreşti, precum şi curtea şi grădina din jurul acestora sunt acelea evidenţiate ca atare în actele de proprietate, în cartea funciară, în registrul agricol sau în alte documente funciare, la data intrării în cooperativa agricolă de producţie.
art. 36 punctul 3 Terenurile atribuite în folosinţă pe durata existenţei construcţiilor dobânditorilor acestora, ca efect al preluării terenurilor aferente construcţiilor, în condiţiile dispoziţiilor art. 30 din Legea nr. 58/1974 cu privire la sistematizarea teritoriului şi localităţilor urbane şi rurale, trec în proprietatea actualilor titulari ai dreptului de folosinţă a terenului, proprietari ai locuinţelor.
In concluzie:
Ordinul prefectului trebuia emis pentru diferenta de suprafata pana la 500mp. - cat o fost atribuit in folosinta proprietarului constructiei - pe durta existentei constructiei.
Mergeti la instanta si cereti-va dreptul asupra terenului.
Este vreo problema?Daca in anul 2003 impreuna cu sotul am facut un act de vanzare-cumparare clauza intretinere,uzufruct viager celor 2 fiice ale noastre.Tot in 2003 sotul a decedat.Eu si copii am ramas in continuare in posesia si folosinta casei si a terenului.Platim impozit.E normal ca Primaria sa ceara expertiza?Instanta a aprobat-o.Sunt obligata legal,sa primesc expertul,ca sa faca masuratoarea terenului din nou,daca eu il am trecut in schita cadastrala,suprafata teren 241,32 mp detinut fara act?Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 58/1974 Geta-Mihaela Geta-Mihaela In anul 1973,\'\'E\'\' a obtinut o mostenire de la parinti,o casa cu teren in suprafata de 500 mp,urban.In 1988,am cumparat imobilul de la sora lui \'\'E\'\' ... (vezi toată discuția)
Acte alex 88 alex 88 Buna ziua, Am si eu o intrbeare. Mama mea are un act de vanzarea cumaparare din anul 1974 pe o casa plus dependinte si un teren de 500 m patrati.La vremea ... (vezi toată discuția)
Revendicare teren mostenire burlacuirina burlacuirina Va rog frumos sa/mi raspundeti daca exista un temei legal pentru a revendica o bucata de teren din spatele gradinii mele.Am certificat de mostenitor,parintii ... (vezi toată discuția)