Buna ziua,
Va rog sa ma lamuriti, daca se poate, in urmatoarele situatii:
Incapand cu jumatatea lunii mai una dintre salariate intra in concediu prenatal.Pana in acest moment a avut concediu de risc maternal timp de 2 luni, iar inainte de concediul de risc maternal a avut concediu medical 01(boala obisnuita).IN ACEST CAZ PROCENTUL DE 85 % SE APLICA la total realizat in luna (adica la 75% din salariu - SUMA PLATITA PT MEDICAL).
In cazul in care pe langa salariu, persoana obtine si venituri din cesiunea drepturilor de autor, aceste venituri trebuie luate in calcul la stabilirea indemnizatiei pt. prenatal?
PROCENTUL DE 85 % SE APLICA LA VENITUL BRUT, SAU LA VENITUL NET?
SE RETINE SAU NU CAS IN CAZUL ACESTOR INDEMNIZATII?
Imi pare rau dar dvs cam incurcati termenii.
Haideti sa o luam incetisor:
1. concediu prenatal, asa cum se si denumeste, este cel dinainte de a naste. Codul de indemnizatie pe formularul de concediu medical este cel de sarcina si lauzie care se plateste cu 75% din media veniturilor brute pe ultimele 6 luni.
2. concediul postnatal, este concediul care se acorda dupa nasterea copilului, intrand cu acelasi cod de indemnizatie ca si concediul prenatal si calculandu-se la fel.
3.[b] concediul ptr cresterea copilului[/b], adica cel de 2 ani, este deja altceva. El se acorda pe baza unei cerereri inaintate de dvs angajatorului, la expirarea cel 126 zile (adica concediu prenatal + postnatal, cf legii). Angajatorul va intocmi o decizie de suspendare a CIM, si va va elibera adeverinta necesara ptr dosarul pe care il veti depune la primarie ca sa luati indemnizatia.
Indemnizatia ptr crestere copil pana la 2 ani se calculeaza 85% din media veniturilor nete pe ultimele 12 luni anterioare lunii nasterii. La acestea se adauga si o alocatie a copilului de 200 lei lunar.
Procedura de calcul este aceeasi ptr toate femeile, nu conteaza ca au beneficiat sau nu de concediu de risc maternal.
Baza de calcul a indemnizaţiilor se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.
Duratele concediilor medicale sunt considerate perioade asimilate stagiului de cotizare.
Din categoria indemnizatiilor fac parte concediile medicale acordate pentru :
-boala obisnuita se calculeaza prin aplicarea cotei de 75% sau 100% in functie de codul de indemnizatie, asupra bazei de calcul
-risc maternal se calculeaza prin aplicarea cotei de 75% asupra bazei de calcul
-maternitate(sarcina si lauzie) se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul.Acesta este de 126 zile calendaristice,poate fi 63 prenatal+63 postnatal,dar la recomandarea mediclui se poate stabili si altfel dar concediu postnatal este obligatoriu sa fie de minim 42 zile.
Pentru a beneficia de concediu CIC (crestere si ingrijire copil pana la 2 ani) persoana solicitanta trebuie sa aiba 42 zile concediu prenatal si sa realizeze venituri 12 luni anterioare datei nasterii copilului.
La stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile profesionale realizate de persoana indreptatita, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate.
Baza de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se determina ca suma totala a veniturilor realizate in ultimele 12 luni anterior datei nasterii copilului si impartita la 12.
Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul stabilite.
Veniturile din salarii, din activitati independente si din activitati agricole prevazute la art. 1 alin. (3) din ordonanta de urgenta, denumite in continuare venituri, sunt cele definite la art. 55 alin. (1) si (2), art. 46 alin. (1)-(4) si la art. 71 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si reprezinta valoarea obtinuta dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii. Prin urmare, se iau in considerare veniturile nete.
Multumesc Angel 2007 pentru raspunsul comptent pe care mi l-ai oferit.
Sa inteleg ca dupa cele 42 de zile in momentul cand voi intra in concediu CIC pentru 2 ani se vor lua in considerare veniturile nete din ultimele 12 luni (aici intrand si netul pe care l-am luat de cand sunt in concediu de risc maternal platit cu 75% din media veniturilor brute pe ultimele 6 luni lucrate) ?