avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara retroactiv
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara retroactiv

Buna ziua! Cum si cui trebuie sa ma adresez pentru al obliga pe tatal copilului sa-i plateasca pensia alimentara? Mentionez ca am divortat in anul 2006, copilul este minor (13 ani), a platit pensie alimentara 6 luni cat a avut statut de salariat, iar apoi si-a infiintat propria firma (nu stiu cum se numeste).Cum trebuie sa procedez pentru ca el refuza cu desavarsire sa-si achite obligatiile? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 12:49, 3 Decembrie 2014
Il actionati in justitie! Dar aveti nevoie sa va angajati un avocat, cred ca singura nu va veti descurca.
In cazul in care aveti o hotarare judecatoreasca care il obliga pe tata la plata pensiei de intretinere minor, iar acesta nu a achitat 3 luni consecutiv aceasta obligatie, puteti formula o plangere penala impotriva fostului sot pentru savarsirea infractiunii de abandon de familie.
Daca nu aveti o hotarare judecatoreasca in acest sens, formulati in instanta o cerere de obligare a tatalui la plata pensiei de intretinere minorului. Solicitati plata pensiei de intretinere de la data introducerii cererii pana la majoratul copilului, iar daca acesta urmeaza sa frecventeze cursuri de scolarizare ulterior, pana la finalizarea acestora, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 26 de ani a copilului.
Va puteti adresa unui executor judecatoresc pt a va recupera pensia cuvenita pe ultimii 3 ani, restul e pierdut, dreptul dvs fiind prescris.
Pt a obtine o majorare a sumei avand in vedere ca pensia s-a stabilit acum 8 ani ( daca e in suma fixa), va adresati judecatoriei pe raza careia va aflati domiciliul, puteti lua un model de cerere intemeiata pe noul cod civil de pe internet, iar taxa de timbru e de 20 de lei, puteti cere si judecarea in lipsa.
Dupa ce obtineti o noua hotarare si dupa 3 luni de neplata ( daca nu va plati ), ii puteti face plangere pt abandon la politie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata pensiei alimentare florentina1980 florentina1980 cum pot obliga tatal sa achite pensia alimentara? sta in alta tara si afirma ca nu munceste. (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Elenapusa Elenapusa Cum se poate deschide un proces pentru un tata care nu pune pensia alimentara? Se poate stabili prin instanta marirea pensiei alimentare in contextul in care ... (vezi toată discuția)
Neplată pensie alimentară 3 luni consecutiv și peste Gabriela F. Gabriela F. Bună ziua, Am un copil în vârstă de 4 ani. Tatăl lui n-a mai plătit pensia alimentară din luna februarie inclusiv și suntem în luna mai. Vă ... (vezi toată discuția)