avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Operatiunile bancare in asociatia de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Operatiunile bancare in asociatia de proprietari

buna ziua! sunt presedinte al unei asociatii de proprietari si singurul care opereaza cu banca din partea asociatiei; este legal sau cum am aflat, administratorul este singurul care are aceasta obligatie? nu am gasit explicit cine are permisiunea pentru acest lucru; in ce baza legala (stipulare clara) are dreptul presedintele si/sau administratorul sa fac operatiuni in contul ad-tiei? mi-am asigurat aceasta raspundere avand in vedere ca proprietarii, de oriunde, nu prea au incredere in ad-tori, care ii "ametesc" cu diferite explicatii cand li se cer; doresc un raspuns de la un specialist, eventual cu trimitere la juristprudenta; multumesc
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 16:02, 4 Decembrie 2014
Fiecare asociatie hotaraste,prin comitet,care sunt persoanele imputernicite in relatia cu banca
Nu poate un administrator sa faca ilegalitati prin cont pentru ca sunt evidentiate in extrasele de cont
De obicei administratorul este cel care face depuneri , retrageri de numerar, duce ordine de plata,important este ce imputernicire are de la comitet
Faceti semnatura unica pentru presedinte si administratorului delegatie sa nu existe suspiciuni
@masso
Daca proprietarii nu au incredere deplina in administrator, iar pe dv. v-au imputernicit sa lucrati cu banca, este legal.
Totusi, se poate ivi o indisponibilitate care sa va duca in situatia sa nu puteti opera un timp depuneri, plati, retrageri din cont. E bine sa aveti si o a doua persoana care sa faca ocazional aceste operatiuni bancare, altfel "gripati" activitatea asociatiei.

Sau puteti avea un control efectiv asupra lucrului cu banca al administratorului, folosind internet banking cu token si la el si la dv. si hotarati de comun acord cine, ce, cum opereaza in cont.

masso a scris:
...proprietarii, de oriunde, nu prea au incredere in ad-tori, care ii "ametesc" cu diferite explicatii cand li se cer;

Faptul ca unii oameni ii "ametesc" pe altii nu tine de pozitia de adminstrator, presedinte, cenzor, membru in comitet... Tine de OM.
La fel de bine poate sa insele orice presedinte care are acces la contul bancar daca nu se lucreaza in echipa, daca nu-si face treaba cenzorul...
Ca presedinte aveti dreptul sa lucrati cu banca singur sau impreuna cu alte persoane din asociatie (un membru al comitetului sau administratorul). Daca nu aveati acest drept fiti sigur ca banca nu v-ar fi permis sa faceti operatiuni prin contul bancar. La banca ati incheiat o conventie, ati dus dovada ca sunteti presedinte ales, ati dat specimenul de semnatura... Daca nu aveati dreptul sigur nu va aproba banca sa dispuneti de contul asociatiei.
Daca vreti sa mai introduceti o persoana (membru al comitetului sau administratorul) sa faca operatiuni de retragere, de transfer ... banca o sa va ceara si pentru acestia dovada ca unul este ales membru al comitetului ia celalalt este angajat al asociatiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine face operatiuni prin banca? Paraslica Paraslica Poate presedintele asociației de proprietari să retragă numerar sume de bani din contul asociației din bancă numai cu semnătura sa? ... (vezi toată discuția)
Legea asociatiilor de proprietari nr. 230/2007 incalcata caralin caralin Va rog sa ma ajutati in legatura cu o nelamurire pe care o avem o parte din membrii asociatiei de prorpietari. Unii membrii afirma ca desii exist anumite legi ... (vezi toată discuția)
Cumul de functii emylyat emylyat Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari : presedintele asociatiei de proprietari , cu mai mult de 500 de persoane in condominiu , poate indeplini si ... (vezi toată discuția)