avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1002 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Valabilitate polita RCA in cazul decesului ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Valabilitate polita RCA in cazul decesului proprietarului

Ce se intampla cu polita RCA daca proprietarul masinii a decedat, aceasta urmand sa expire peste 4 luni de la data decesului? Mai este valabila sau este nevoie sa o refac? Mentionez ca sunt fiul defunctului, dar nu am intocmit niciun act de succesiune a mostenirii . Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 14:00, 7 Decembrie 2014
@adema
Nu stiu care este sursa dv. de informatii insa intervin pentru a nu lasa un subiect pe care il tratati in mod eronat, putand influenta negativ userii care citesc, se documenteaza dar se abtin sa emita teorii/presupuneri personale.
1.Asigurarea masinii (obiect) este/se numeste CASCO (nu RCA).
2.Asiguratul in cazul asigurarii RCA este "tertul vatamat/daunat" si nu este trecut in polita.
3.Raspunderea civila pentru daunele produse prin intermediul autovehiculului, este a soferului care a provocat prin culpa proprie o dauna unuei persoane oarecare, care devine tert asigurat (soferul este proprietarul sau un utilizator acceptat de proprietar)
4.Platitorul politei este contractantul asigurarii (poate fi sau nu proprietarul)
5.Consecinta juridica a decesului proprietarului, apare in momentul reprezentarii acastuia, in relatia cu asiguratorul si/sau vatamatul/daunatul asigurat, de catre o alta persoana. (mostenitor/coproprietar al masinii)
6. Polita RCA este o obligatie pentru proprietar, ne fiind facuta pentru un obiect ci pentru despagubirea a unui numar nedefinit de asigurati, este valabila pe toata perioada (calendaristica) pentru care a fost emisa, indiferent de cate daune va acoperi pe durata valabilitatii.
Am inteles, multumesc pentru clarificari. Totusi din explicatiile d-voastra inteleg ca daca proprietarul masinii este decedat si se produce un accident cu masina condusa de un membru al familiei, partea vatamata nu mai beneficiaza de asigurare? Presupunem ca nu a fost timp sa se faca dezbaterea mostenirii.

Cel putin asa se deduce din ce ati scris la punctul 5.
Exista certificatul de calitate de mostenitor, care se obtine usor (chiar preventiv stiind ca masina este in situatia discutata).In baza acestuia se legalizeaza reprezentarea in relatia cu tertii.
nucu$ a scris:

adema1980 a scris:

Polita RCA asigura autoturismul, nu soferul.

Sunteti in grava eroare! Raspunderea civila este a conducatorului auto care se afla la volan si nu a autoturismului ;) Obligatia asigurarii revine proprietarului autovehiculului prin intermediul caruia s-ar putea produce daune la terti iar polita acopera de aceasta raspundere, oricare persoana care conduce autovehiculul, cu acceptul proprietarului (nu numai pe proprietar).




Deci, indiferent cine conduce autoturismul asigurat, asigurarea isi produce efectele juridice pe durata existentei sale chiar in cazul mostenitorilor care il conduc.
Am inteles corect?

Prin mostenire se transmit si drepturile succesorale cu privire la asigurare.
Drepturile si indatoririle! Proprietatea nu dispare prin decesul proprietarului, ci se transmite incepand cu data decesului, succesorilor conform legii. Obligatia asigurarii RCA revine proprietarului autoturismului si odata indeplinita, ramane valabila pentru acel autoturism pana la expirare, sau pana la iesirea din proprietatea initiala ( prin instrainare/casare/disparitie)
In acest sens, normele prevad:
Art. 30. - Răspunderea asigurătorului RCA încetează la ora 24,00 a ultimei zile de valabilitate înscrise în poliţa de asigurare RCA sau anterior acestei date în momentul radierii din evidenţa circulaţiei ori la data la care asiguratul depune la asigurător documente doveditoare privind transmiterea dreptului de proprietate pentru vehiculul asigurat.

Efectul este ca tertul pagubit (beneficiar al asigurarii) va primi despagubirile chiar daca proprietarul din polita a decedat, pe tot timpul valabilitatii politei.
Ultima modificare: Duminică, 7 Decembrie 2014
nucu$, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare masini introduse in tara inaninte de aderarea la u.e. visirin visirin Am o intrebare legata de actele ce se solicitau la intriducerea in tara a masinilor din strainatate , inainte de aderarea la U.E . Era obligatorie polita de ... (vezi toată discuția)
Problema rca cornel_marius cornel_marius Buna ziua .Daca o asigurare RCA se dovedeste ca nu a fost valabila la data accidentului([i] nu stiu cum se poate face asta[/i]) , asiguratorul mai poate ... (vezi toată discuția)
Asiguratorul refuza plata daunelor desi am casco tedy72 tedy72 Buna. Lucrez intr-o multinationala si in febr.2014 am facut un accident (fara victime) cu alta masina din compania noastra. Masina din fata a oprit brusc pe ... (vezi toată discuția)