avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1046 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatia la nastere
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatia la nastere

M-am angajat in 15 mai 2014 ca ajutor de bucatar si am lucrat pana pe 15 octombrie cu preaviz anuntat,dupa care am inceput lucru pe data de 22 octombrie la o fabrica de contoare ,la care mi sa facut contract de munca printr-o fima intermediara pe perioada determinata ,mai exact pana la sfarsitul anunului,problema mea este ca eu sun insarcinata si am aflat acest lucru cand am inceput munca la aceasta fabrica,am anuntat angajatorul si merg mai departe la munca,intrebarea mea este am cum sa-i fac sa imi prelungeasca contractul?ce ar trebuii sa fac sa pot beneficia de indemnizatia de la stat?acu 3 ani am suferit o operatie pe cord si acum beneficiez de o pensie de handicap,ma poate ajuta acest lucru in vreun fel sa pot primii banii pentru cresterea copilului?Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 06:56, 4 Decembrie 2014
OUG 158/2005:
Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiază şi femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1), dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat. Faptul că pierderea calităţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauză se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asimilaţii acestora, iar indemnizaţia se achită din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate unde medicul de familie al asiguratului are încheiată convenţie.

(3) În situaţiile prevăzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cărora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calităţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.

D-voastra veti beneficia de indemnizatie desi ati pierdut calitatea de asigurat, pentru ca veti naste intr-un interval mai mic de 9 luni de la data incetarii contractului actual.

O alta observatie, conform Codlui Muncii:
"Contractul individual de munca se suspenda de drept in urmatoarele situatii:
a) concediu de maternitate;
b) concediu pentru incapacitate temporara de munca;
[....]"
si
"(5) De fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza. "

Ce vreau sa spun e ca degeaba va luati medicale (pentru risc maternal, pentru sarcina etc), daca aveti contract pe perioada determinata, contractul va inceta de drept.
Ultima modificare: Joi, 4 Decembrie 2014
adema1980, utilizator
Raspunsul de mai sus al userului Adema1980 este complet gresit!.

1. NU aveti cum sa ii obligati sa va prelungeasca contractul pe durata determinata, daca ei nu doresc. Puteti sa incercati sa ii convingeti, dar de obligat nu aveti cum.
2. Conform celor scrise mai sus, ati putea, la o adica, sa beneficiati de concediu medical pentru sarcina si lauzie, de maxim 136 de zile inainte si dupa nastere. Aici veti putea primi o indemnizatie de concediu medical de maternitare
3. Acest concediu medical (cu tot cu indemnizatia de maternitate) este insa diferit de concediul de crestere si ingrijire copil, in care primiti indemnizatie de creseter copil pana la mazim 2 ani. Pentru acest concediu ar trebui sa fi realizat venituri profesionale supuse impozitarii in toate cele 12 luni inaintea nasterii.
Gasiti mai multe detalii in OUG 111/2010 sau in orice suibeict similar in forum.
Pe scurt, aveti nevoie sa va continue contractul de munca sau sa incheiati altul pana veti intra in medical pre-natal/medical de risc.
Incercati sa convinegeti angajatorul sa va mai prrelungeasca putin contractul, el nu are nimic de pierdut iar dvs. castigati dreptul la indemnizatie de la stat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil plus indemnizatie Emicka Emicka Buna ziua, am si eu o nelamurire si sper din suflet sa primesc raspuns la intrebare...pentru inceput sa prezint situatia: eu lucrez ca profesor pe perioada ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal si concediu postnatal khrik_1977 khrik_1977 lucrez din 12 aprilie 2011 la o firma cu contract pe perioada determinata de 3 luni. in cazul in care firma nu-mi mai prelungeste contractul in data de 12 ... (vezi toată discuția)
Maternitate - contract de munca pe perioada determinata melinda75 melinda75 Buna ziua, Sora mea este angajata cuy contract pe termen determinat la o societate la care a fost rechemata din somaj dupa ce fosta colega a intrat in ... (vezi toată discuția)