Buna ziua, un administrator de imobil a fost demis din functie.
El nu a scris nici o cerere de demisie unilaterala sau de comun acord.
A fost amenintat de presedinte ca daca nu si da demisia i se va desface contractul de munca pe motive disciplinare.
Va rog sa mi spuneti ce implica acestea (nescrierea cererii de demisie si desfacerea contractului de munca din motive disciplinare).
Multumesc.
Sunt doua situatii distincte:
- administratorul isi poate depune demisia. Acesta este un act de vointa individuala si o face din proprie initiativa si din motive personale.
- administratorul poate fi demis (concediat), adica ii poate inceta contractul de munca, fie si din motive disciplinare. In acest caz comitetul executiv, presedintele asociatiei, in calitate de angajator, trebuie sa intreprinda mai inainte o cercetare disciplinara, o serie de atentionari verbale si scrise adresate angajatului si in cele din urma se poate ajunge si la incetarea CIM-ului.
Toti pasii premergatori trebuie sa urmeze prevederile Codului Muncii - art.58 - 64, altfel angajatul poate da in judecata asociatia de proprietari.
Multumesc, daca-si da demisia mai tarziu poate actiona asociatia in judecata ca de exemplu nu i s-a dat preaviz de 15 zile?..daca nu a primit nici o atentionare scrisa si-i este desfacut contractul din motive disciplinare fara sa se respecte preavizul zilele de concediu ce este prevazut la codul muncii asa cum ati scris are mai multe sanse sa dea mai tarziua asociatia in judecata si sa castige?.
multumesc.
In cazul dvs. cea mai buna solutie ar fi demisia administratorului.
Este imperios necesar ca acesta sa intocmeasca olograf un inscris in acest sens prin care sa solicite incetarea raporturilor de munca incepand cu data de la care nu mai vine la serviciu (asa-zisa demisie la zi). Cererea de demise se va inregistra in registratura asociatiei la data prezentarii acesteea. Demisia nu se aproba, presedintele i-a act de aceasta si da dispozitie sa se procedeze la incetarea CIM, raportarea in Revisal...
Daca "omul" nu face acest lucru (demisia ca act unilateral de vointa), comitetului executiv i-a mai ramas solutia desfacerii disciplinare a CIM.
In conditiile in care acest administrator v-a facut probleme, puteti sesiza si serviciul as. prop. din primarie - sa fie si in atentia acestora, pentru ca cetateanul pleaca de la dvs., merge in alta parte si face la fel - dvs. stiti mai bine cu ce "probleme" v-ai confruntat...
Aici, daca nu aveti pe cineva care sa stie care sunt pasii actiunii de desfacere a CIM pe motive disciplinare, v-as sugera sa va adresati unui avocat specializat in astfel de spete, altfel temerile dvs. s-ar putea adeveri :
...mai tarziu poate actiona asociatia in judecata ca de exemplu nu i s-a dat preaviz de 15 zile?..daca nu a primit nici o atentionare scrisa si-i este desfacut contractul din motive disciplinare fara sa se respecte preavizul zilele de concediu ce este prevazut la codul muncii asa cum ati scris are mai multe sanse sa dea mai tarziua asociatia in judecata si sa castige?.