avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 896 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum se obtine pensia alimentara din strainatate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum se obtine pensia alimentara din strainatate

Buna ziua, sunt Maria, am 52 ani, sunt casatorita de 21 ani, sotul meu, inca de la inceput era un om al distractiilor. M-a inselat inca de la inceput de nenumarate ori si m-am gandit ca e tanar si cu timpul o sa-i treaca, eu dorindu-mi foarte mult o familie. Dupa 18 ani, nemaisuportand tratamentul la care eu eram supusa de el (violenta verbala, psihica si uneori fizica) eu am fost cea care am bagat divortul. Din casatoria noastra a rezultat un copil, eu primind custodia copilului, iar lui stabilindu-i-se o pensie alimentara pentru minor in valoare de 500 lei. El nu a vrut sa paraseasca domiciliul si am acceptat de comun acord sa ramana in locuinta mea sub forma unui chirias. Stabilind chiria la 130 euro, bani pe care sotul meu nu i-a dat niciodata si in acelasi timp cheltuindu-i-se si pensia copilului el fiind un foarte mare cheltuitor.
Dupa 3 ani pentru o femeie, si-a lasat serviciul din tara si a plecat in Germania. Iar eu am ramas fara niciun leu, nici macar cu pensia alimentara. In toata perioada aceasta cat am fost casatoriti el a facut imprumuturi la banci, CAR si la cel putin 10 persoane fizice, suma ridicandu-se la apx 35000 euro. Toti acesti bani s-au cheltuit pe distractii si femei. De un an si 6 luni eu ma lupt cu sistemul judecatoresc pentru majorarea pensiei alimentare. Mentionez: sotul meu,dupa ce am nascut copilul nostru (acum 16 ani) mi-a luat dreptul de a mai munci, nu m-a mai lasat niciodata sa ma angajez, eu atunci avand 36 ani. Din momentul cand el a plecat in Germania nu a mai trimis bani decat odata la 4 luni, cateva sute de euro, bani care mergeau mai mult la datoriile oamenilor care veneau si-mi cereau banii sotului meu. Pe mine si pe copilul nostru ne-a condamnat la mizerie si infometare. Anul acesta i-am facut o reclamatie la parchet, am luat legatura cu patronul lui unde lucra si l-am rugat sa-l trimita acasa intr-un concediu de 2 saptamani pentru a rezolva problema pensiei alimentare si majorarea acesteia. La tribunal, el a spus ca este de acord cu pensia, a si adus cateva hartii din care reiesea salariul sau pe cateva luni, dar de la tribunal ni s-a spus ca trebuie sa vina oficial direct de la firma din Germania. Vazand ca este in pericolul sa intre in puscarie, sotul meu m-a manipulat, m-a mintit si m-a facut sa ma recasatoresc cu el din nou, spunand ca pensia o sa mearga in continuare, fiind dreptul copilului si noi o sa ne refacem casncia. Eu,de buna credinta, l-am crezut. A plecat din nou in Germania si a luat-o de la capat. Era de negasit, nu raspundea cu zilele la telefon, iar cand vorbeam cu colegii lui imi spuneau tot timpul ca e plecat la femei. Pentru ca firma unde lucra el nu le respecta normele de lucru (nu le platea concediile medicale/legale, orele suplimentare, fiind o firma romaneasca, iar muncitorii detasati in Germania), in momentul cand de la tribunal a ajuns la ei o hartie prin care se cerea veniturile sotului meu pe ultimele 6 luni, l-au dat afara (cel putin asa mi-a spus el). El s-a mutat la o alta firma, iar eu la ora actuala nu stiu exact in ce oras este, unde lucreaza si ce salariu ia. In ultima luna de zile am vorbit cu el la telefon de 3 ori, si atunci mai mult ne-am certat, el spunandu-mi sa-mi vad de viata mea si sa ma descurc cu copilul, eventual sa-mi iau si un serviciu. In orasul nostru si pe o distanta de 50 km in jurul acestuia nu pot sa-mi gasesc un loc de munca, deoarece zona noastra este moarta. eu fac curatenie la anumite persoane in varsta, le mai fac cumparaturi, le platesc facturi, dar toate aceste lucruri eu le fac in schimbul mancarii. Nimeni nu are sa-mi dea bani. Or facturile eu nu pot sa duc o felie de paine sa-mi platesc curentul gazul etc.
Va rog din suflet sa-mi spuneti cum pot sa ies din aceasta situatie? Mi-as dori sa-l aduc acasa, dar nu stiu cum. Si dupa cate imi dau seama, el acolo traieste cu o femeie. Mi-e teama ca intr-o buna zi o sa vina cu bani si o sa bage divortul si atunc eu ce o sa fac?
Dupa 21 ani in care el m-a folosit pe mine, acum ma simt aruncata ca si o zdreanta la gunoi. Va mai spun un amanunt. In 2007 eu am primit de la un frate de-al meu care era stabilit in america suma de 15500 euro actual. (bani au fost primiti in dolari). banii acestia erau pentru educatia si cresterea copiilor mei. Inca din anul cand am bagat divortul sotul meu intr-un fel sau altul m-a facut si i-am dat din banii astia, mintindu-ma ca o sa ne mutam in Spania, Italia, Germania, undeva unde o sa ne fie mai bine si copiii o sa creasca frumos. Toate acestea au fost minciuni, pana m-a lasat fara niciun leu. In momentul cand nu am mai avut bani sa-i dau, a plecat. Nu stiu la ora actuala cu ce sa-mi cresc copilul , cu ce sa-mi platesc facturile, nu stiu daca pot sa-l dau in judecata, sa-mi recuperez toti banii pe care i i-am dat, fiind banii copiilor, de altfel, nu stiu ce am de facut. Daca exista o solutie pentru toate acestea, daca ma puteti ajuta, va rog din suflet sa o faceti, pentru ca sunt la capatul puterilor, sunt si foarte bolnava cu inima, cu ficatul, am facut psoriazis pe baza de stres si nu mai stiu in ce directie s-o apuc. Este luna cadourilor si in aceasta luna oamenii sunt bucurosi, fericiti. Dar nu este si cazul meu. Sper totusi ca Dumnezeu prin intermediul dumneavoastra imi va gasi o solutie la toate problemele mele. Va multumesc din suflet.
Ultima modificare: Marți, 9 Decembrie 2014
maria1963, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:06, 10 Decembrie 2014
Dvs. doriti o impacare cu sotul?
Din punct de vedere legal, in situatia in care va aflati, sfatul meu ar fi sa formulati o actiune de divort din culpa exclusiva a sotului cu stabilirea domiciliului minorilor la dvs. si obligarea sotului la plata pensiei de intretinere a minorilor pana la finalizarea studiilor de catre acestia, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 26 de ani.
Din moment ce dvs. va aflati in incapacitate de munca datorita problemelor medicale survenite in timpul casatoriei, puteti solicita instantei obligarea sotului vinovat la plata unor despagubiri catre dvs. sau obligarea acestuia la plata unei intretineri de pana la 1/4 din venitul acestuia sau, dupa caz, obligarea la plata unei prestatii compensatorii catre dvs.
Dupa finalizarea dosarului, daca sotul nu achita timp de 3 luni consecutiv pensia de intretinere va trebui sa formulati plangere penala impotriva acestuia pentru savarsirea infractiunii de abandon de familie.
Puteti deschide proces pentru pensie dar fara divort insa este destul de complicat.

Hotararea obtinuta se poate executa in Germania.

Pentru a obtine o pensie mare trebuie insa sa dovediti ca lucreaza in Germania si realizeaza venituri ceea ce poate fi complicat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort vieru marianthi vieru marianthi buna ziua!vreau sa divortez de sotul meu din cauza nepotrivirii de caracter si infidelitate din partea lui.suntem casatoriti de 3 ani si avem un copil de 2 ani ... (vezi toată discuția)
Divort in lipsa sotului (schimbator ca atitudine), plecat in strainatate, cu minor Penelopa10 Penelopa10 Sunt aproape 10 ani de cand sotul meu ( plecat initial pentru a asigura bunastarea familiei)a intrerupt legatura cu noi (sotia si fiul) in repetate randuri, ... (vezi toată discuția)
Divort fara domiciliu comun ASUL28 ASUL28 Buna ziua Poate sotul fara certificat de casatorie sa introduca cerere divort si sa ceara copilul minor?Munceste in strainatate si de 2 ani nu si-a vazut ... (vezi toată discuția)