avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua.
Se poate face succesiune în instanță în cazul în care unul din moștenitori refuză să facă proces de stabilire a filiației împotriva celorlalti frați pentru a fi declarat moștenitor și să vină la succesiune?
Menționez că sunt 4 frați însă unul nu poate face dovada că este fiul celui dupa care se face succesiunea decat prin proces de stabilire a filiației in care frații să îl recunoască ca fiind fratele lor si fiu al tatălui lor.
Ce este de făcut în acestă situație?
Poate fi chemat la procesul de succesiune chiar daca nu e mostenitor in acte și instanta să stabilească dacă il introduce sau il înlătura de la succesiune?
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 06:23, 14 Decembrie 2014
maria dinca a scris:

.... unul din moștenitori refuză să facă proces de stabilire a filiației împotriva celorlalti frați pentru a fi declarat moștenitor ...

Poate fi chemat la procesul de succesiune chiar daca nu e mostenitor in acte și instanta să stabilească dacă il introduce sau il înlătura de la succesiune?

Menționez că cei 3 frați îl recunosc și au crescut împreună cu fratele cu problema...


De putut, se poate orice. Puteti sa ma chemati si pe mine :) fiindca va plac ochii mei albastri (sau din te miri ce alt motiv) Nu glumesc. Hartia (cererea de chemare in judecata) suporta orice si pe oricine.

Dar in instanta se va invoca si se va pune in discutie exceptia lipsei calitatii procesuale pasive (sau "tradus" pe româneste: Dumnealui ce cauta pe-aci? Are vreo calitate de a sta in proces / de a ramane in cauza aceasta?) Or, in acest moment, degeaba vor povesti cei 3 frati ca se jucau de-a v-ati ascunselea cu al patrulea. Calitatea se dovedeste cu acte de stare civila. Legal, cel de-al patrulea NU ESTE FIU al defunctului, câtă vreme nu are stabilita filiatia faţă de tata/defunct.

Daca doriti sa ramaneti dvs. cu constiinta impacata, faceti asta. Chemati-l in proces...ca sa aiba de unde pleca in cazul in care, in continuare, el refuza sa-si stabileasca filiatia. In plus, ca sa nu azvarliti de-aiurea cu taxele de timbru ... propun sa mai trageti la sorţi un pârât. Sa nu cumva sa-l aveti doar pe el pe pozitia de parat in proces. Faceti 2 la 2: doi reclamanti, doi parati. Ca sa ramana cel putin un parat în proces...cand se va intampla ce am povestit mai sus.
Ultima modificare: Duminică, 14 Decembrie 2014
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executarea silita fify1 fify1 Buna ziua, In urma unui credit pe persoana juridica, garantat cu contract de fidejusor de catre mine ca administrator, neachitat in totalitate am fost chemat ... (vezi toată discuția)
Care ar fi baza legala ca intr-un proces de succesiune dupa tatal ... gabiilie776 gabiilie776 Care ar fi baza legala ca intr-un proces de succesiune dupa tatal nostru (sora poarta numele tatalui meu de cand s-a nascut) sa solicit testul ADN de ... (vezi toată discuția)
Speta maria_ioana maria_ioana Buna ziua, Am si eu o situatie in familie de genul: - bunica din partea mamei a fost casatorita legitim . Din aceasta casatorie a rezultat un copil. ... (vezi toată discuția)