avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drepturi persoana cu handicap
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drepturi persoana cu handicap

Buna seara. Lucrez la o institutie cu capital majoritar de stat care, urmare a unei hotarari CA , in urmatoarele zile urmeaza sa isi schimbe sediul la o alta adresa.
Eu sunt incadrata in handicap gradul 1, la actualul sediu nu exista lift/rampe, etc, ma ajuta colegii sa urc la etajul 1 unde am biroul, la parter neexistand birouri.
intrucat in noua cladire unde urmeaza sa ne mutam exista birouri la parter, directorul general refuza omeneste sa mi aprobe un birou la parter, sunt hotarata sa merg cat mai departe pentru a mi cere dreptul. viitoarea cladire nu este adaptata sub nicio forma-nu are rampa,lift, nimic. pana la parter sub vreo 8 trepte, iar pana la etajul 1 unde vrea sa ma mute inca 10 trepte. fiecare treapta este un efort mare pt mine. maine m am gandit sa ii fac in scris o cerere cu nr de inregistrare in care sa i explic situatia mea medicala care poate fi dovedita cu acte.dar daca ma refuza oficial, cum pot face plangere?
mi a spus in fata ca asa cum am urcat pana acum, cu ajutor, asa ma voi descurca si in noua cladire. ma simt profund jignita, mai ales ca mi a mai spus ca la parter vor sta doar directorii. eu n am functie de director, dar muncesc inzecit pt companie.
va rog ajutati ma


Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:14, 11 Decembrie 2014

Puteti sa il notificati,sa parcurgeti procedura medierii,sau instanta de judecata
Conform legislaţiei româneşti, instituţiile publice sunt obligate să instaleze rampe de acces pentru persoanele cu handicap.

Art. 62 din Legea 448/2006:
(1) Clădirile de utilitate publică, căile de acces, clădirile de locuit construite din fonduri publice, mijloacele de transport în comun şi staţiile acestora, taxiurile, vagoanele de transport feroviar pentru călători şi peroanele principalelor staţii, spaţiile de parcare, străzile şi drumurile publice, telefoanele publice, mediul informaţional şi comunicaţional vor fi adaptate conform prevederilor legale în domeniu, astfel încât să permită accesul neîngrădit al persoanelor cu handicap.

(2) Clădirile de patrimoniu şi cele istorice se vor adapta, cu respectarea caracteristicilor arhitectonice, conform prevederilor legale în domeniu.

(3) Costurile lucrărilor necesare pentru realizarea adaptărilor prevăzute la alin. (1) şi (2) se suportă din bugetele autorităţilor administraţiei publice centrale sau locale şi din sursele proprii ale persoanelor juridice cu capital privat, după caz.

(4) Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să includă reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu handicap sau ai organizaţiilor neguvernamentale ale persoanelor cu handicap în comisiile de recepţie a lucrărilor de construcţie ori de adaptare a obiectivelor prevăzute la alin. (1) şi (2).

Art. 100 din Legea nr.448/2006:
(1) Următoarele fapte constituie contravenţii şi se sancţionează după cum urmează:
.....
b) nerespectarea dispoziţiilor art. 18-20, art. 21 alin. (3) şi (4), art. 22, art. 23 alin. (1) şi (2), art. 24, 30 şi 31, art. 33 alin. (1), art. 34 alin. (3), art. 51 alin. (4), art. 55 alin. (1), art. 61-64, art. 65 alin. (1), (2) şi (5), art. 66-68, art. 69 alin. (1), art. 70, 71 şi art. 82, cu amendă de la 6.000 lei la 12.000 lei;
........
(2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor contravenţionale prevăzute la alin. (1) lit. a), b, d), e) şi g) se fac de către personalul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, împuternicit în acest sens prin ordin al ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale.

(3) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor contravenţionale prevăzute la alin. (1) lit. c) se fac de către personalul Inspecţiei Muncii.
...

In speta, sesizati Corpul de Control al Ministerului Muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rampe ContSters81656 ContSters81656 Rampele pentru persoanele cu dizabilitati sunt obligatorii atat pentru firmele de stat cat si pentru cei privati? La o societate(SRL) daca nu are angajati cu ... (vezi toată discuția)
Rampa acces persoane cu dizabilitati clinica stomatologica nickra nickra Buna ziua, Rampa de acces este obligatorie la o clinică privată stomatologică? Exista vreo lege sau normativă care prevede acest aspect? Multumesc (vezi toată discuția)
Este obligatorie la bloc rampa pt persoane cu handicap? gabriela constantinescu gabriela constantinescu Este obligatorie la intrarea in bloc rampa (pentru evitarea scarilor) pentru persoane cu probleme de sanatate? Multumesc (vezi toată discuția)