avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Hotarare care tine loc de act autentic vs actiune in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Hotarare care tine loc de act autentic vs actiune in constatare

Buna ziua,

Am nevoie si va multumesc anticipat pentru sugestiile, sfaturile voastre pentru urmatoarea situatie:
Sotia supravietuitoare si copilul acesteia solicita la OCPI receptia documentatiei cadastrale a imobilului (teren si constructie mostenit de la sotul sau decedat), infiintarea cartii funciare si intabularea dreptului de proprietate.
OCPI da incheiere de respingere motivand ca din actele depuse reiese ca:
- sotul decedat al d-nei in cauza a mostenit in 1984 intregul imobil de la unchiul sau in urma testamentului incheiat in favoarea sa ,
- la randul sau, unchiul a dobandit o parte din teren prin trazactia facuta la Tribunal in 1958 care a avut ca obiect iesirea din indiviziune cu fratii sai, iar la o zi dupa tranzactie a cumparat cu chitanta de mana si partea de teren ce revenise unuia dintre frati in urma iesirii din indiviziune.
- Astfel, din cauza acestei parti de teren care a fost cumparat cu inscris sub semnatura privata, nu a fost admisa cererea privind receptia documentatiei cadastrale si intabalurarea dreptului de proprietate, intrucat nu a fost respectata forma ceruta pt. validitatea actului.

Intrebare:
sotia si copilul pot chema in judecata pe mostenitorii celui de la care a cumparat unchiul sotului sau si/sau
1.sa solicite instantei sa constate existenta dreptului lor de proprietate asupra imobilului in cauza,
2.sa solicite pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act autentic ,
3. sau ce alte actiuni pot promova si care va fi temeiul juridic, daca cele mai sus mentionate nu sunt alegerea cea mai potrivita?

Astept cu mare interes si nerabdare un feedback! Va multumesc si o zi frumoasa tuturor! :)


Ultima modificare: Joi, 11 Decembrie 2014
MorriganCrows, utilizator
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 16:01, 23 Decembrie 2014
Eu as incerca pe uzucapiunea de lunga durata.
Atata vreme cat a fost exercitata o posesie utila, continua, publica, sub nume de proprietar sunt intrunite conditiile pentru a fi promovata o actiune in vederea constatarii uzucapiunii ( mod originar de dobandire a dreptului de proprietate ).

Practic, uzucapiunea reprezinta o sanctiune impotriva proprietarului nediligent, care nu si-a exercitat atributele dreptului de proprietate, posesia si folosinta fiind exerciate de catre o terta persoana.( posesia trebuie sa fie utila , neviciata).


Pentru a fi constata uzucapiunea , este necesar sa fie demonstrata, prin martori , posesia de 30 de ani, neviciata ( viiciile posesie fiind clandestinitatea, violenta, discontinuitatea ).




Prin declaratiile de martor se va atesta faptul posesiei indelungate, se va atesta faptul ca limitele terenului nu au comportat modificari, si, de asemenea, nu a existat niciun litigiu, cu privire la imobilul al carei drept de proprietate se solicita a fi dobandit.




Se va proceda la evaluarea si la identificarea terenului, printr-o expertiza tehnica .



Succes.
Multumesc amandurora pentru raspunsuri.

Mai am o nelamurire: cand sotia va promova actiunea in instanta si va arata situatia de fapt, va mai fi necesar sa arate ca terenul si constructia au fost mostenite initial de sotul care, in prezent, este decedat sau este suficient sa demonstreze ca a stapanit acest imobil alaturi de el fara ca posesia sa fie viciata?
Ultima modificare: Duminică, 14 Decembrie 2014
MorriganCrows, utilizator
Pentru a putea sa primiti un raspuns cat mai corect este esential sa va decideti asupra obiectului actiunii cu care sotia supravietuitoare va investi instanta si a cauzei acestei actiuni.
E important sa stiti si care este calitatatea de care se va prevala reclamanta - mostenitoare a sotului decedat sau posesor in nume de proprietar impreuna cu acesta.

O problema juridica se poate rezolva, de regula, prin mai multe modalitati.
Este esential, dupa parerea mea, sa vorbiti cu un avocat care sa poata analiza toate detaliile, pentru a putea formula o cerere de chemare in judecata cu sanse cat mai mari de castig.
O problema juridica poate fi aboradata in modalitati diferite.

Totusi, reusita depinde in mare masura de maestria celui care va alege modalitatea cea mai potrivita prin care se va prezinta problema in fata instantei.
@Patrick_, in primul rand, multumesc pentru raspuns. Mi-a "deschis" ochii asupra unor aspecte, ca de ex. cel privind calitatea sotiei supravietuitoare.
In al 2-lea rand, am postat aici nelamurirea mea, dupa ce in prealabil am discutat cu cativa avocati care mi-au dat solutii diferite, fapt care m-a "bagat in ceata" .

Asadar, dupa raspunsurile primite aici, inteleg ca ar trebui sa chem in judecata pe mostenitorii celui de la care a cumparat o parte din imobil unchiul sotului decedat si, ca, voi investi instanta cu o actiune avand ca obiect :
1) stabilirea calitatii de successor a tuturor celor vizati (respective : sotia, sotul decedat, precum si mostenitorii celui de la care a cumparat unchiul sotului decedat);
2) stabilirea masei succesorale ;
3) constatarea dobandirii dreptului de proprietate asupra imobilului in cauza ca efect al uzucaparii de catre sotia supravietuitoare (aici as putea sa invederez instantei si o jonctiune a posesiilor , respectiv a unchiului, a sotului decedat si a sotiei supravietuitoare ? ).
Ca probe voi solicita martori, inscrisurile care le am si expertiza tehnica topografica pt. imobilul in cauza.

Daca aveti si alte idei, nu ezitati sa le scrieti.

Oricum, in afara problemelor juridice supuse atentiei, eu va doresc tuturor de pe acest forum un an mai bun, mai vesel, cu sanatate, liniste sufleteasca, cat mai multe realizari, iubire si fericire langa cei dragi! La multi ani!!

Alte discuții în legătură

Mostenire ContSters238389 ContSters238389 Buna ziua, va rog mult daca e posibil sa-mi dati un sfat. Unchiul meu fratele mamei a decedat acum 25 ani. El nu a avut copii. Eu sint unica mostenitoare in ... (vezi toată discuția)
Act cu mostenitorii fan23 fan23 am cumparat un teren cu chitanta de mana , dar din nefericire proprietarul a decedat ,acum cum pot proceda sa fac act asupra terenului. . (vezi toată discuția)
Mostenire, revizuire, ContSters238389 ContSters238389 Buna ziua, M-as bucura daca cineva dintre domnii avocati ar citi problema mea foarte grea si daca as primi un raspuns. In urma decesului unchiului mei cu ... (vezi toată discuția)