Am nevoie si va multumesc anticipat pentru sugestiile, sfaturile voastre pentru urmatoarea situatie:
Sotia supravietuitoare si copilul acesteia solicita la OCPI receptia documentatiei cadastrale a imobilului (teren si constructie mostenit de la sotul sau decedat), infiintarea cartii funciare si intabularea dreptului de proprietate. OCPI da incheiere de respingere motivand ca din actele depuse reiese ca:
- sotul decedat al d-nei in cauza a mostenit in 1984 intregul imobil de la unchiul sau in urma testamentului incheiat in favoarea sa ,
- la randul sau, unchiul a dobandit o parte din teren prin trazactia facuta la Tribunal in 1958 care a avut ca obiect iesirea din indiviziune cu fratii sai, iar la o zi dupa tranzactie a cumparat cu chitanta de mana si partea de teren ce revenise unuia dintre frati in urma iesirii din indiviziune.
- Astfel, din cauza acestei parti de teren care a fost cumparat cu inscris sub semnatura privata, nu a fost admisa cererea privind receptia documentatiei cadastrale si intabalurarea dreptului de proprietate, intrucat nu a fost respectata forma ceruta pt. validitatea actului.
Intrebare:
sotia si copilul pot chema in judecata pe mostenitorii celui de la care a cumparat unchiul sotului sau si/sau
1.sa solicite instantei sa constate existenta dreptului lor de proprietate asupra imobilului in cauza,
2.sa solicite pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act autentic ,
3. sau ce alte actiuni pot promova si care va fi temeiul juridic, daca cele mai sus mentionate nu sunt alegerea cea mai potrivita?
Astept cu mare interes si nerabdare un feedback! Va multumesc si o zi frumoasa tuturor! :)
Totuși puteți lua în calcul la punctul 3 nu doar invocarea uzucapiunii ci și actul de vânzare cumpărare sub semnătură privată, în temeiul căruia s-ar putea cere pronunțarea unei hotărâri judecătorești care să țină loc de contract autentic.
De regulă când avem o „vânzare-cumpărare” sub semnătură privată se cere pronunțarea de către instanță a unei hot. ce ține loc de contract autentic.
Uzucapiunea merge mai bine atunci când nu avem nici un contract de v-c ci doar o posesie în nume de proprietar sau o posesie în baza unui titlu desfințat ulterior încheierii lui.
Practica judiciară a admis însă cererile de pronunțare a hot. jud. ce țin loc de contract autentic în cazurile actelor de v-c încheiate sub semnătură privată încheiate după 1974, dată la care s-a adoptat actul normativ care interzicea înstrăinarea sau dobândirea de imobile de către persoane fizice (chiar dacă actele respective erau lovite de nulitate absolută datorită lipsei formei autentice).
După cum spuneam, e important să găsiți un avocat care să evalueze cele două variante pe care le aveți la îndemână - uzucapiunea sau hotărârea care ține loc de act autentic de v-c - în funcție de actele pe care le aveți, de poziția moștenitorilor vânzătorului și de multe alte aspecte, în așa fel încât șansele de câștig să fie cât mai mari.
Sărbători fericite și Un An Nou cu multe bucurii. :)
Mostenire
ContSters238389
Buna ziua, va rog mult daca e posibil sa-mi dati un sfat.
Unchiul meu fratele mamei a decedat acum 25 ani.
El nu a avut copii. Eu sint unica mostenitoare in ... (vezi toată discuția)