avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 714 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Recensamantul agricol si al populatiei di Ianuarie 1948
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Recensamantul agricol si al populatiei di Ianuarie 1948

Buna ziua,

In urma cu 6-8 luni am aflat ca bunicul, din partea tatalui (tatal meu fiind decedat de 7ani), a detinu pamant.
Am facut o adresa catre Arhivele Nationale Istorice Centrale din Bucuresti si dupa 30 zile am obtinut un document "Copie- extras din : Borderoul populatiei, proprietatilor si exploatatiilor agricole intocmit conform recensamantului agricol si al populatiei din ianuarie 1948".
Din acest document rezulta ca bunicul meu detinea la acea vreme urmatoarele:
- nume prenume 20ha.,4500mp., 5parcele
- arabil 20ha.;
- curti 4500mp.;
- situata in hotarul satului 5ha. 4500mp.;
- situata in hotarul altor sate 15ha.
Intrebare, se poate sa mai intru in posesia acestui pamant ,sau daca nu, se pot cere despagubiri ?
Multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: dariad , utilizator 18:10, 21 Decembrie 2014
Buna ziua
raspunsul depinde de mai multi factori, demersuri etc. Interesati-va intai daca tatal a facut vreo cerere de reconstituire a dreptului de proprietate. Este o varianta sa continuati, in calitate de mostenitor, demersurile deja incepute si probabil tatal dvs stia de aceste terenuri. Sunt multe persoane cu dosare nesolutionate dupa multi ani. Alte variante depind de actele de proprietate, daca le detineti/ le gasiti, situatia juridica a terenului in prezent etc.
Spor!
Dupa revolutie, si pana cand a decedat tatal meu, stiu ca nu a facut niciun demers pentru reconstituirea dreptului de proprietate. Inaite sa decedeze, tatal meu a primit o suma de bani de la primarie, spunandui-se ca sunt dividende pe pamant date de o asociatie agricola. Asta am aflat acum jumatate de an cand am si facut adresa catre Arhivele Nationale.
Am uitatat sa mentionez ca nu detin niciun act de proprietate pe acel pamant. Actele exista din mament ce, de la Arhivele Nationale am primit acel document.
Bunicul meu nu a avut alti mostenitori in afara de tatal meu.
Daca a primit dividende pe pamant, inseamna ca a avut pamant care a intrat la fostul IAS. Cei care au primit dividente au fost inscrisi in anexa 19 a regulamentului Legii fondului funciar nr.19/1991. Ulterior, acestora li s-a dat pamantul inapoi si trebuiau sa fie inscrisi in anexa 32 a regulamentului Legii 1/2000. Interesati-va la primaria respectiva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj succesoral după părinți_terenuri Arhanghelfirst Arhanghelfirst Bună ziua! Ambii mei părinți sunt decedați și, în calitate de moștenitor, doresc să fac partaj succesoral după bunicii mei. Frații părinților ... (vezi toată discuția)
Recuperare teren (pamant) neinscris in titlul de proprietate DENUTA DENUTA Buna seara.Problema e a mamei mele.Ea mi-a spus ca exista teren in raza satului ei, pe care bunici mei nu al au trecut in titlul de proprietate,( mai exact ... (vezi toată discuția)
Acte proprietate - revendicare mirelahanganu mirelahanganu Buna seara , Va rog sa ma indrumati de unde as putea incepe recuperarea actelor de proprietate ale bunicului meu pentru o suprafata de doua hectare de ... (vezi toată discuția)