avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Dovada stării civile Anexa nr. 9
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Dovada stării civile Anexa nr. 9

Doresc sa obtin o adeverinta sau Dovada stării civile din care sa rezulte decesul unei matusi. De fapt mi-ar fi trebuit o copie xerox simpla dupa Certificatul de deces, pe care nu am de unde s-o obtin! Pentru Anexa nr. 9, legea spune:

"Art. 10. - Ofiterii de stare civila delegati au urmatoarele atributii:
...
d) elibereaza, la cererea persoanelor fizice, dovezi privind inregistrarea unui act de stare civila, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 9; dovezile cuprind, dupa caz, precizari referitoare la mentiunile existente pe marginea actului de stare civila; ..."

Am inteles din alte postari ca nu se poate elibera duplicat certificat de deces, decat daca primul nu mai exista. Noi nu avem acces la original, care este la alte rude!

Tot din alte postari, am inteles ca aceasta Anexa/adeverinta se poate elibera si prin posta sau prin intermediul primariei din localitatea unde isi are domiciliul solicitantul, daca registrele civile respective sunt in alta localitate. Am gasit:

"Art. 153. - (1) Persoanele care au domiciliul in alte localitati decat cele in care sunt pastrate registrele de stare civila si nu se pot deplasa personal pentru a obtine certificatele de stare civila pot depune cererea la S.P.C.L.E.P. sau, dupa caz, la primaria unitatii administrativ-teritoriale in raza careia isi au domiciliul ori resedinta, indicand unitatea administrativ-teritoriala unde se gaseste actul respectiv si datele de stare civila, pentru identificarea acestuia".

Dar in acest articol se spune doar despre "certificatele de stare civila", nu despre Anexa 9!

Am dat telefon la Decese, primaria unde a decedat matusa, si mi-a comunicat ca e posibil doar personal, plus o droaie de acte!!!

Am dreptul sa obtin aceasta adeverinta prin posta sau prin primaria unde locuiesc? Mentionez ca localitatile sunt in acelasi judet.

Ultima modificare: Joi, 11 Decembrie 2014
dariad, utilizator
Cel mai recent răspuns: dariad , utilizator 19:34, 12 Decembrie 2014
Da. Categoric aveti dreptul de a obtine adeverinta, anexa 9. Prin posta nu. Mergeti personal la starea civila de la locul dvs. de domiciliu cu actul de identitate, un timbru fiscal de 2 lei si cu acte din care sa dovediti legatura de rudenie si de nume cu persoana decedata. Veti completa o cerere. Cei de la starea civila nu au cum sa va elibereze Xerox dupa certificatul de deces, intrucat certificatele de deces se completeaza cu ocazia inregistrarii deceselor sau ulterior intr-un singur exemplar care se elibereaza declarantului, nu exista in arhive copii dupa acesta. Cei de la primaria de domiciliu vor face corespondenta cu cei de la primaria locului de inregistrare a decesului.Dvs. trebuie sa furnizati locul si data decesului, precum si datele de stare civila ale persoanei decedate pentru o identificare corecta. Adeverinta o primiti in termenul de 30 de zile.
Justitiarul711, utilizator
Exista cumva un formular tip de cerere? Anexa 9 am gasit-o, dar nu am gasit niciun formular de cerere. Trebuie sa recunosc ca mai toate site-urile primariilor sunt foarte sarace in informatii utile, iar daca dai telefon, depinde cu cine vorbesti, fiecare iti spune cum crede... M-am invatat ca e bine sa ma documentez inainte pentru a putea argumenta ca ceea ce doresc e legal, in caz ca mi se spune ca nu se poate.
dariad, utilizator
Nu exista un formular. Faceti o cerere obisnuita in care aratati ca in calitate de mostenitor al numitei X solicitati eliberarea unei adeverinte anexa 9 din care sa rezulte ca in registrele de stare civila ale localitatii w , judetul r, a fost inregistrat decesul numitei X,produs la data de...zi, luna, an, fiindu-va necesar la notar in vederea dezbaterii succesiunii. Ca dovada anexati copia cartii de identitate, copia actelor din care sa rezulta legatura de rudenie si de nume cu persoana decedata. Timbrul de 2 lei.
Multumesc, sper sa am noroc sa nimeresc un functionar destept!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificatul de nastere al unei persoane decedate - obtinere dariad dariad Mi s-a cerut de catre o institutie sa prezint in copie, certificatul de nastere al mamei, care este decedata, pe langa certificatul de deces! Pe langa faptul ... (vezi toată discuția)
Urgent!!!!cum pot sa fac rost de copia certificatului de deces!!!! nicole852107 nicole852107 buna seara,am o problema destul de mare!!am nevoie de copia certificatului de deces al unchiului si nu stiu cum pot sa fac rost de ea...vreau sa facem iesirea ... (vezi toată discuția)
Pensie restanta decedat alberta33 alberta33 In urma decesului bunicului meu survenit in urma cu cateva zile mostenitorii mama mea si fratele ei au convenit verbal ca ajutorul de deces sa-l ia fratele ... (vezi toată discuția)