Buna ziua ...as dori si eu o solutie la o problema....daca exista...acum 5 ani tatal meu a vandut apartamentul sau si al mamei mie si fratelui meu cu clauza de uzufruct viager.....intre timp acum 2 ani tatal meu a decedat si de atunci fratele a inceput sa se creada proprietar pe absolut tot.....pe langa faptul k a furat toti banii p care tatal meu i-a pus deoparte dealungul timpului.....a vandut o groaza de lucruri de la casa tatalui de la tara.....si foarte multe alte probleme create,acum pe maicamea a trimis-o la tara si nu ii permite a mai locuiasca in apartament....desi ea are tot dreptul....si pe deasupra o mai si maltrateaza fizic si psihic....acum eu nu prea am cum sa rezolv situatia pt k nu locuiesc in tara.....dar as dori sa stiu daca se poate anula acel contract pt k mai apoi cand ii revine mamei din nou apartamentul sa fac alt conract de vanzare cumparare doar p numele meu pt k ea sa poata locui linistita dupaia in casa ei....cam cat dureaza anularea contractului in cazul in care eu aduc martori care declara ca nu sunt respectate clauzele conractului sau ce altceva trebuie facut pt a rezolva problema? Rog un raspuns...multumesc anticipat!!
Nu aveti ce anula. Trebuie sa depuneti la Cartea Funciara copie de pe certificatul de deces al tatalui dvs. si sa achitati o taxa ca sa puteti radia dreptul de uzufruct viager. Daca mama dvs.si-a rezervat si ea dreptul de uzufruct atunci va avea in continuare acest drept de a locui in apt. Daca nu si-a pastrat si mama acest drept se intregeste proprietatea si apt.apare liber de sarcini. Dupa ce faceti acest lucru mergeti la notariat si dezbateti mostenirea de pe urma defunctului dvs.tata, incluzand in masa succesorala acest apartament despre care faceti vorbire, mostenitori fiind dvs. fratele si mama dvs. Aceasta este calea legala de a va delimita cotele indivize pe care le detineti asupra imobilului. Ulterior dezbaterii mostenirii fiecare este liber sa faca ce doreste cu cota lui indiviza (donatie, vanzare, etc.).
Multumesc de raspuns in primul rand....in al doilea rand tin sa precizez k si mama si-a rezervat dreptul de uzufruct viager dar problema e ca fratele ii interzice sa stea in apartament....eu i.am explicat fratelui k ea sta pe partea mea de casa numai k sa fac ceva ca ea sa nu stea la tara dar a maltratat-o in asa fel incat ei ii este fricacsa revina in apartament....daca eu anulez acel contrat pe urma trebuie facuta masa succesorala in urma careia se va imparti totul la 3 frati(2fete si un baiat) plus mama....pt k atunci cand tatal a facut contractul sora nu a putut veni....pe mine acum ma intereseaza apartamentul pt k fratele deja in momentul in care a luat toti banii economisiti de tata si i-a cheltuit singur a cam incasat aproape jumate din valoarea apartamentului....deja apartamentu si acela este complet distrus tot de el pt k locuieste singur aclo si eu as dori sa recuperez macar ap pt k am crescut acolo si pt k mama sa stea intr-ul loc sigur.....daca eu fac masa succesorala el ar putea vinde partea lui de ap sau sa puna cine stie ce conditii si probleme....si o data ce eu as anula acel contract apartamentul nu ar trebui a revina doar mamei?avand in vedee k tatal este decedat?iar ea nu ar putea sa faca ce vrea pe urma cu ap?pt k daca eu investesc toti banii necesari in aceste acte nu sunt dispusa ca el sa aiba in continuare beneficii de p urma lor la cate a facut si inca face....:-/
Este vorba despre un contract de vanzare-cumparare sau despre un contract de intretinere?
In prima varianta, nu puteti desfiinta contractul, dar uzufructuarul are posibilitatea de a actiona in instanta pentru respectarea dreptului de uzufruct si pentru evacuarea nudului proprietar.
Daca in contract exista si obligatia de intretinere, iar aceasta nu a fost prestata nici in privinta tatalui, nici in privinta mamei, solutia este rezolutiunea judiciara a contractului.
In ambele cazuri veti avea nevoie de un avocat. Incercati sa contactati unul prin intermediul prietenilor pe care-i aveti in tara.
Multumesc foarte mult pt sfaturi.....oricum cred k voi lua legatura tot cu avocatul la care s-au facut primele documente si ii voi explica si dansului situatia ....deocamdata doream sa stiu k se poate rezolva in vreun fel....contractul e de vanzare cumparare dar are ca si clauza obligatia mea si a fratelui de a ii intretine pana la deces....regula care nu s.a respectat in nici un caz....si acum eu vroiam sa merg cu mama k sa desfiinteze ea contractul pt k nici ea nu e de acord cu ce face fratele....sa speram k nu va dura exagerat de mult in schimb anularea pt k dispun doar de vreo luna si ceva la dispozitie si chiar vreau sa rezolv problema....multumesc oricum....numai bine!!