avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Marfa deteriorata
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Marfa deteriorata

In ce conditii si cum se poate descarca gestiunea de marfa care s-a murdarit in raft sau care are un defect de fabricatie ? Exista un procent deductibil fiscal ? Conform caror norme?
Cel mai recent răspuns: ContSters256771 , utilizator 08:38, 15 Decembrie 2014

Asa cum ati explicitat intrebarea, rezulta ca nu sunt bunuri perisabile prin natura lor, ci bunuri deteriorate, deci :

1. In ceea ce priveste deductibilitatea fiscala, Codul Fiscal prevede, ca sunt deductibile cheltuielile de natura stocurilor degradate doar daca exista contract de asigurare, respectiv pentru bunurile degradate se obtine un venit de la societatea de asigurare:

ART. 21 al. 4 c)

41. Cheltuielile cu bunurile de natura stocurilor sau a activelor corporale, constatate lipsă din gestiune sau degradate şi neimputabile, inclusiv taxa pe valoarea adăugată aferentă, după caz, pentru care s-au încheiat contracte de asigurare....


2. In ceea ce priveste ajustarea TVA aferenta stocurilor::

ART. 148
(10) În sensul art. 148 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, persoana impozabilă nu are obligaţia ajustării taxei deductibile în cazul bunurilor distruse...
...
d) bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, caz în care nu se fac ajustări ale taxei deductibile dacă sunt îndeplinite în mod cumulativ următoarele condiţii:

1. degradarea calitativă a bunurilor se datorează unor cauze obiective dovedite cu documente....

2. se face dovada că bunurile au fost distruse;
Da este vorba marfa care a stat in raft si s-a murdarit sau ingalbenit .Nu o cumpara nimeni . Sau ar mai fi o varianta sa o vand la jumatate de pret ,Asta presupune sa ma duc sub pretul de achizitie . Stau cu ele pe stoc , se demodeaza ...

Daca ar fi sa le vand sub pretul de achizitie incercand sa mai scot un ban pe ele cum s-ar proceda din punct de vedere contabil si fiscal?
La o promotie v-ati gandit?

Pentru doua produse cumparate al treilea e gratis?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire marfa deteriorata din raportul de gestiune anam79 anam79 Buna ziua , As vrea sa stiu cum se scade marfa deteriorata din raportul de gestiune.Mentionez ca marfa pe care vreau sa o scot din gestiune nu intra in ... (vezi toată discuția)
Stoc liliigretz liliigretz Buna ziua, Un magazin de haine are in stoc produse de acum 5 pana la10-12 ani, produse care nu au sansa de a mai fi vandute niciodata, parte din ele sun si ... (vezi toată discuția)
Proces verbal casare me.elena me.elena Buna Am si eu o problema.La firma unde lucrez s-a intocmit un proces verbal de casare pentru niste marfuri care au fost inudate si nu s-au mai putut ... (vezi toată discuția)