avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum demonstrez ca am lucrat intr-o firma, daca nu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum demonstrez ca am lucrat intr-o firma, daca nu mi-au facut contract de munca?

Am inteles ca ar trebui sa reclam la Inspectia Muncii (cum poti sa ii abordezi si sa ii faci sa se miste in timp util e alta problema) faptul ca am lucrat fara sa mi se faca contract de munca. Dar cum pot sa demonstrez eu ca am lucrat undeva daca nu mi-au dat sa semnez nimic niciodata?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:18, 17 Decembrie 2014
adevarul e ca e f greu sa faci diferenta intre paranoia si corectitudine! M-am angajat la o firma si am primit CM cf celor negociate. Ulterior, firma m-a trimis sa-mi fac testarea psiho, dat fiind ca postul presupunea conducere auto. Odata cu asta m-a informat ca va trebui sa-mi faca un nou CM intrucat acesta tre sa succeada avizului psiho. Am luat de buna si mi-am aruncat copia contractului initial, asteptand sa primesc pe cel corect temporal. Dupa 6 luni de colaborare am constatat ca angajatorul nu-si achita datoriile catre mine, asa cum le stiam. In judecata am primit ca proba din partea angajatorului un CM cu un salariu de jumatate din cel negociat initial, CM nesemnat de mine. ITM-ul a amendat angajatorul dar acesta a contestat (tot in instanta) si a scapat de amenda. Instanta a luat de bun CMul inregistrat, chiar daca el nu avea semnatura mea.
Daca s-a dovedit ca ati lucrat , chiar daca nu ati semnat acel c.i.m., atunci instanta probabil a dat castig de cauza angajatorului.
Doamna Ileana Cosanzeana (frumos nume, de poveste...) cum ati vrea sa vorbeasca dl. Lascoschi? Normal ca vorbeste din punct de vedere al profesiei dansului. Totusi, din pacate, are dreptate. Lucrez dreptul muncii si evidenta de personal...din pacate in instanta este aproape singura modalitate de a proba existenta raportului de munca, exceptie facand un control inopinat al ITM care sa identifice in unitate un salariat fara contract de munca legal incheiat. Atata vreme cat nu ati semnat chiar nimic, niciun act, o fisa de protectie a muncii, un fluturas, o foaie zilnica de prezenta, nu va putea ITM sa dovedeasca existenta raportului de munca. Si chiar as vrea sa vad un angajat coleg care declara asa ceva in fata inspectorului....
Daca lucrati in RU atunci sa stiti ca ITM-ul va putea sa dovedeasca existenta unui raport de munca.
Nu va bazati pe faptul ca niciun angajat nu va declara asa ceva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cercetare disciplinara, procedura instiintare salariat alinapencu alinapencu Buna ziua, in cazul in care am un salariat caruia doresc sa-i fac cercetare disciplinara, cum il instiintez?personal sau prin posta? (vezi toată discuția)
Răspundere salariati oanaportar oanaportar Bună ziua ! Comisia de audit a dat ca masuri directorului instituției noastre sa recupereze prin proces civil prejudiciul cu care instituția s-a constituit ... (vezi toată discuția)
Fisa postului, consecinte nesemnare de catre angajat cristinaturcu cristinaturcu Buna ziua. Prin ce articol este specificat ca nesemnarea de catre angajat a fisei postului constituie abatere disciplinara? (vezi toată discuția)