Pe data de 30.12.2015 se implinesc 2 ani de la nastere. In luna 24, adica ianuarie, ar trebui sa stea sotul in concediu insa nu dorim acest lucru. Sotul meu ar trebui sa instiinteze Statul despre faptul ca nu doreste sa stea in concediu de cresterea a copilului?
1. Daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) atunci, fie ca intra sau nu cel putin o luna in CCC, se va reduce CCC al dvs. cu o luna de zile.
2. Indemnizatia pentru CCC a dvs. se va suspenda incepand cu data de 1 decembrie 2015, perioada 1 - 31 decembrie fiind rezervata tatalui copilului.
3. - Incepand cu 1 decembrie 2015 dvs. puteti sa reluati activitatea sau sa solicitati concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la 2 ani.
- Aceasta luna de concediu fara plata este stagiu de cotizare la sanatate si perioada asimilata stagiului de cotizare la pensie si somaj.
- In situatia in care apelati la concediu fara plata trebuie sa anuntati in scris AJPIS pentru a vise plati contributia la sanatate (veti anexa si o copie dupa cererea aprobata de angajator pentru concediu fara plata).
4. - Cand ati depus actele la Primarie pentru indemnizatia pentru CCC trebuia sa depuneti si actele care sa dovedeasca faptul ca tatal copilului indeplineste sau nu conditiile pentru a beneficia de CCC.
- Daca nu ati depus asemenea acte nu este nici o problema, AJPIS va considera ca tatal copilului indeplinste conditiile si se va proceda cum am spus mai sus (adica nu mai este nevoie sa mai luati legatura cu AJPIS).
- Daca tatal copilului nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC atunci trebuie sa depuneti la AJPIS acte doveditoare in acest sens (o adeverinta fiscala de la ANAF pentru perioada celor 12 luni premergatoare nasterii copilului, inclusiv luna nasterii) si, in acest caz veti beneficia de CCC pana inclusiv in ziua in care copilul implineste 2 ani (30.12.2015).
Multumesc frumos pentru raspuns. Am facut o eroare .... in loc de 30.12.2015 trebuia sa scriu 30.01.2015. Dar am inteles cum trebuie facut. O sa merg saptamana care urmeaza la serviciu sa depun o cerere pentru revenire si reluare activitate....insa problema este urmatoarea: societatea nu mai are activitate si postul meu nu mai exista...in firma, in prezent, din cate am inteles, mai este doar patronul....astfel ca ma vor concedia insa vor ca preavizul sa fie din 26.11.4014 pana la 30.12.2014 (iar din 30.12.2014 contractul meu de munca sa inceteze) cand eu sunt inca in CIC.....si cererea sa o fac inainte de preaviz. Spun ei ca firma nu are cu ce ma plati si nici nu am de ce sa merg la servici caci nu am de lucru si de asta au ajuns la acest compromis. Insa mie mi se pare ilegal sa fiu in preaviz atata timp cat inca mai sunt in CIC. Oare cum pot face sa fie legal si sa beneficiez si de somaj?
1. Cat sunteti in CCC nu puteti fi nci in preaviz si nici concediata.
2. Daca unitatea s-a desfiintat contractul individual de munca (CIM) poate inceta de drept, conf. art. 56(1), lit.a) din Codul muncii si nu mai este nevoie de preaviz si puteti beneficia si de indemnizatie de somaj:
Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
a) la data decesului salariatului sau al angajatorului persoana fizica, precum si in cazul dizolvarii angajatorului persoana juridica, de la data la care angajatorul si-a incetat existenta conform legii;
...
3. - Daca unitatea inca mai exista atunci angajatorul trebui sa respecte prevederile Codului muncii si sa va acorde preavizul legal.
- Daca el procedeaza altfel atunci faceti o sesizare la ITM si apoi il dati in judecata daca nu se conformeaza.
Este in regula data din cerere(30.12.2014), tinand cont de nasterea copilului la 30.01.2013?
Subsemnata ..................., salariata la ........................, va rog sa-mi aprobati incetarea suspendarii contractului individual de munca si realuarea activitatii in baza aceluiasi contract incepand cu data de 30.12.2014.
Subsemnata .... , salariata la S.C. ......S.R.L., va rog sa-mi aprobati incetarea suspendarii contractului individual de munca si realuarea activitatii in baza aceluiasi contract incepand cu data de 30.12.2014.
Va multumesc!
p.s.
editat la solicitarea userului din data de 04.04.2016, ora 09.22.
Ccc
ica11
Din moment ce lucrez in invatamant in momentul intrarii in CCC am primit decizie din partea Inspectoratului scolar prin care se specifica clar ca beneficiez de ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa cic 2ani
Veronicas
Buna ziua,
Imi puteti spune daca dupa efectuarea concediul de crestere copil pe 2 ani am dreptul de la intra direct in somaj? Administratorul firmei imi spune ... (vezi toată discuția)