avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general declaratia 205
Discuție deschisă în Contabilitate în general

declaratia 205

am intrebat la finante, mi s-a spus ca trebuie so depun pana la 30.06.09 pt. dividendele aferente anului 2008, dar in declaratie scrie ca se depune pt. dividendele platite in 2008, nu mai inteleg nimic, cum trebuie sa procedez?
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 14:25, 22 Iunie 2009
barbuta a scris:

In cazul in care firma are actionar unic si nu a scos dividendele este tot la fel?
Esti obligat sa le scoti?

In aceiasi nota,nu inseamna ca si dividendele anului 2008 neridicate in 2009,pot fi ridicate si in 2010.?

Se aplica aceeasi lege si in cazul asociatului unic.
La drept vorbind, ce rost ar avea sa impozitezi cu 16% ( ca impozit dividende ) niste sume, care de drept se cuvin asociatului, si apoi acele sume sa nu fie ridicate ?daca nu sint ridicate, inseamna ca firma nu se poate lipsi de acele sume si e nevoie de ele ca sursa de finantare a activitatii viitoare, iar in acest caz, ar fi mai economic ca profitul net sa fie repartizat pe un fond de rezerve , sau efectiv , sa ramina nerepartizat.
Dar atentie si la termenul de prescriptie de trei ani in cazul dividendelor neridicate !

Evident ca dividendele neridicate ale anului 2008 pot fi ridicate si in 2010.

Si, pentru buna ordine, revin cu precizarea ca prin og 200/2008, s-a introdus prezentul articol :
Art. II: Scutirea impozitului pe dividendele reinvestite
(1)Dividendele reinvestite începând cu 2009, în scopul pastrarii si cresterii de noi locuri de munca pentru dezvoltarea activitatii persoanelor juridice române distribuitoare de dividende, conform obiectului de activitate al acestora înscris la Oficiul National al Registrului Comertului, sunt scutite de la plata impozitului pe dividende.
(2)Sunt scutite de la plata impozitului pe dividende si dividendele investite în capitalul social al altei persoane juridice române, în scopul crearii de noi locuri de munca, pentru dezvoltarea activitatii acesteia, conform obiectului de activitate înscris la Oficiul National al Registrului Comertului.
(3)Procedura de aplicare a prevederilor alin. (1) si (2) se aproba prin ordin al ministrului economiei si finantelor si al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Despre procedura pomenita mai sus, eu nu stiu sa fi aparut .
Ultima modificare: Vineri, 12 Iunie 2009
Magda Staicu, Consultant fiscal
Multumesc!

Deci sa inteleg,ca :
-daca nu am ridicat dividendele pe anul 2007,le pot ridica in timp de 6 luni de la aprobarea exercitiului financiar al anului
2009 sau 20109(Respectiv pina la 30.06.09 sau 30.06.10).
Am inteles bine?-fara penalizare
-depasirea ac.termen de 6 luni (adica ridicarea lor 31.10.09),se va face cu penalizare!?
Voi face un exemplu pentru felul in care inteleg eu aceasta speta :
- dividende aferente 2007 = 10 lei
- aprobare situatie financiara = la 30.03.2008
- data de la care se pot calcula daune interese(6 luni):= 01.10.2008 pina la ziua la care se vor plati , sa zicem 01.10.2009
- deci pentru 1 an , societatea va plati daune interese 10 lei x dobinda legala ( nu mai stiu cit e, parca 7% /an , dar nu sint sigura ) = 0,70 lei
- asociatul va primi 10,70 lei
Pentru firma , suma de 0,70 lei este cheltuiala deductibila .

Multumesc chiar f.mult mult! .....ASta chiar e ceva nou ptr.mine!

Aceste lucruri se intimpla in situatia in care la aprobarea sit.financiare la 30.03.2008 se stabileste sa se dea si aceste dividende?da?,daca nu se stabileste nu este nici o problema!
In sit in care ele se vor da in 2009,tot asa vor trebui aprobate prin sit.financiara de la 30.03.2009,cu ac.6 luni de gratie.?
declaratia 205 -face referire la dividendele platite efectiv in 2008(aferente anului 2007) si cele cu scadenta la 31.12.2008(aferente 2007 si neachitate).
administratia financiara de la noi a cerut -pe baza declaratiei 100 depusa in 2008-sa depunem declaratia 2005 pana la 30.04.2009,am si uita t de cand am depuso;)
In ceea ce privesc daunele pentru neplata in termen a dividendelor, nu vad normal ca un asociat( si ma refer la SRL-uri, nu la SA-urile cu actiuni date de stat) sa pretinda asa ceva.Daca avea bani, pute sa-si ridice drepturile fara a se mai incarca cu o cheltuiala suplimentara.Daca nu a dipus de bani asta este....................................

Alte discuții în legătură

Impozit dividende claudiaraduica claudiaraduica #-o Nu ma ajuta nimeniiiiiiiiiii??????????? Va roggggggggggggggggggggggg :-/ (vezi toată discuția)
Declaratia 205 liliana alba liliana alba Buna, am o rugaminte sa mi spuneti declaratia 205 trebuie depusa pana 30.06.2009 pt dividentele aferente anului 2008. Astept un raspuns urgent. (vezi toată discuția)
Declaratia 205 georgi24ro georgi24ro Profitul net al ex 2008 a fost repartizat integral pe dividende in februarie 2009 prin AGA.In 2009 s-au ridicat de catre persoanele fizice asociati o parte din ... (vezi toată discuția)