am intrebat la finante, mi s-a spus ca trebuie so depun pana la 30.06.09 pt. dividendele aferente anului 2008, dar in declaratie scrie ca se depune pt. dividendele platite in 2008, nu mai inteleg nimic, cum trebuie sa procedez?
In mod normal,conf.OMEF 2371/2007,artIII.col1(r:Magda Staicu),nu trebuia sa declarati in Decl 2005/2009,dividendele anului 2007 neridicate.
Dar... fiecare Administratie cu regulile ei !Pe mine ma interesa insa,... cadrul legalsi multumesctuturor celor care m-au lamurit!
Cit priveste cealalta nedumerire:),aproape ca v-ati raspuns singura!
Se intimpla (si asta din ce in ce mai des),ca si SRL-urile sa ramina fara lichiditati,sau sa amine plata unor dividende(mai ales ca acestea apartin tot lor) in favoarea altor plati ,care ...in permanenta sint mult mai importante!!!
Nu sint de acord cu afirmatia ca fiecare administratie are regulile ei. As putea accepta asta , pina la un nivel de procedura interna , dar in ce priveste modul de completare a unei declaratii data de ANAF, cu norme clare , precizate prin ordin al ANAF, nu pot accepta ideea ca fiecare are reguli proprii .
E de inteles ca se intimpla frecvent ca asociatul, desi a previzionat ca ar putea ridica dividende , totusi nu poate lipsi societatea de o sursa de finantare si le lasa neridicate . Dar tocmai asta am incercat sa sugerez : in opinia mea e pacat sa se plateasca impozit pe dividende, daca si asa , sumele nu vor fi ridicate. Ar fi de preferat o analiza riguroasa la aga , si daca se previzioneaza ca nu se vor putea ridica dividende , profitul net sa ramina ca sursa de finantare . SE scutesc in acest fel 16% , si eu zic ca prind bine oricui .... :hm:
Asa este !Aveti dreptate in tot ce sustineti.
In momentul in care s-a hotarit ridicarea dividendelor ideea era f.buna, dar...:)
Sumele nu vor ramine neridicate ,ci doar intirziata plata lor.
Incercam ,dar....,nu intotdeauna reusim sa ne tinem de programari!!
eu vad asa : declar 205 sa face doar daca sint dividende ridicate , platite efectiv , pentru ca aceasta declaratie este "nascuta " pentru ca fiscul sa tina evidenta cf titlu III cf . Nu are legatura cu plata impozitului, impozitul pe dividende se declara in declaratia 100 , la termenele stabilite . Cu alte cuvinte : daca in anul 2008 avem rulaj debitor in contul 457 ( care rezulta fie din plata efectiva de dividende , fie dividendele sunt utilizate pentru eventuale compensari cu 455 , cum inteleg ca se mai practica ) atunci se declara . Daca nu exista rulaj debit cont 457, atunci nu se declara .
Pot exista situatii de plata a dividendelor , de exemplu , dar de neplata a impozitului . Atunci :
- daca se achita dividende => se face 205
- daca se constituie impozit => se declara in cod 100
Declaratia 205
georgi24ro
Profitul net al ex 2008 a fost repartizat integral pe dividende in februarie 2009 prin AGA.In 2009 s-au ridicat de catre persoanele fizice asociati o parte din ... (vezi toată discuția)