avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 942 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Conexare dosar
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Conexare dosar

Am un proces de partaj judiciar inca pe rol , si unul pentyru " a face " , am cerut demolarea unor constructii edificate ilegal pe terenul aflat in indiviziune . Pot cere conexarea ? si unde fac cererea ? In dosarul " mare " de partaj sau in asta de demolare ?
Cel mai recent răspuns: ContSters338989 , utilizator 16:58, 16 Decembrie 2014
Exceptia conexitatii poate fi invocata daca exista mai multe procese pe rolul instantelor in care sunt aceleasi parti sau chiar impreuna cu alte parti, daca intre obiectul si cauza pricinilor exista o stransa legatura.
Exceptia poate fi invocata doar in fata primei instante si cel mai tarziu la primul termen de judecata inaintea instantei sesizate ulterior.
Primul proces are ca obiect partaj doar al terenului aflat in indiviziune? Conform legii, tot ce se construieste pe un teren, in virtutea accesiunii imobiliare artificiale, apartine proprietarului/ proprietarilor aflati in indiviziune, daca prin lege sau act juridic nu se prevede altfel. Codul civil chiar instituie o prezumtie in sensul ca lucrarea este facuta de proprietarii terenului, pana la proba contrara. Exemple de proba contrara sunt: atunci cand s-a constituit un drept de superficie asupra terenului respectiv, dezmembramant al dreptului de proprietate sau nu a fost intabulat dreptul de proprietate asupra lucrarii noi de catre proprietarii terenului, etc.
Daca respectiva constructie nu face obiectul partajului, poate fi lipsita de interes invocarea exceptiei conexitatii.
constructiile sunt pe terenul supus partajului . nu este nimic intabulat . constructiile sunt edificate ilegal . pot cere conxarea la partaj ?
Se impune clarificarea situatiei juridice a constructiei: este a unui coproprietar sau a unei terte persoane? Face parte din masa partajabila sau nu? De asemenea, aratam ca este diferita valoarea unui teren cu constructie de valoarea unui teren fara constructie (dupa demolare), aspect care trebuie luat in considerare la calculul cuantumului sumei datorate cu titlu de sulta in cadrul procesului de partaj.
Poate fi utila invocarea exceptiei conexitatii, cu respectarea momentului procesual mentionat mai sus.

Este insa extrem de utila solicitarea suspendarii cauzei avand ca obiect iesirea din indiviziune pana la solutionarea pricinii avand ca obiect demolarea constructiei edificate ilegal, tocmai in considerarea faptului ca trebuie stabilita masa partajabila: cuprinde un teren cu constructie sau un teren fara constructie?

Cat priveste cererea de partaj, specificam ca legea prevede cerinta ca toti coproprietarii sa solicite acest lucru, sub sanctiunea nulitatii absolute (art. 684 alin. 2 N.C.civ.).
un copropr . a construit ilegal anexe - nu au fost evaluate , nu sunt in masa partajabila , nu sunt aratate in nici un fel ca fiind ale cuiva dar ele exista in curtea comuna si deranjeaza .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj judiciar lancranjan lancranjan Buna seara . Sunt coproprietar si am cerul iesirea din indiviziune . Nu ne-am inteles , asa ca am ajuns la judecatorie . Am cota ideala de 1/3 , am act ... (vezi toată discuția)
Constructii pe teren supus partajului judiciar lancranjan lancranjan Pe terenul supus partajului judiciar sunt construite ilegal (fara autorizatie de cosnstructie si fara acordul coproprietarilor) . In acest caz noi ca si ... (vezi toată discuția)
Indiviziune lazzaretto lazzaretto Eu si fratele meu suntem copropietari pe o mostenire avand act de succesiune cu cota de 1/2. El a mai ridicat o constructie in 1998 formata din o camera, ... (vezi toată discuția)