Cu respect ! Am o problema pe care as dori sa o rezolv.Am o poprire pe salariu ,de la o banca.Mi se opreste 25% din venitul net realizat lunar si firma la care lucrez imi mai opreste 25 % pensie alimentara.Incepand cu 22 decembrie voi intra in somaj.Va rog sa-mi spuneti cum voi plati pensia alimentara ( va fi trimisa automat de a.j.o.f.m ,sau o voi plati din mana ) ?In acest caz ( somer fiind ), voi mai avea poprire pe indemnizatia de somaj,pentru banca ? Va multumesc !
Pensia alimentara o puteti plati din mana , daca nu se va infiinta poprirea pe indemnizatia de somaj.
Din Legea nr.76/2002
Art. 46
Drepturile băneşti prevăzute la art. 43 fac obiectul executării silite pentru debite provenite din plata necuvenită a acestora, precum şi pentru cazurile prevăzute de Codul de procedură civilă ori de alte dispoziţii legale speciale.
Art. 43 (1) Indemnizaţia de şomaj se plăteşte lunar în cuantumul prevăzut la art. 39 alin. (2), respectiv la art. 40 alin. (1).
(2) Pentru fracţiuni de lună indemnizaţia de şomaj se calculează proporţional cu numărul de zile calendaristice din luna respectivă.
art.728 C.proc.civ.
....
(4) Ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensaţia acordată salariaţilor în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziţii legale, precum şi sumele cuvenite şomerilor, potrivit legii, nu pot fi urmărite decât pentru sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere şi despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel.
(5) Urmărirea drepturilor prevăzute la alin. (4) se va putea face în limita a jumătate din cuantumul acestora.
....