avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 442 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalitati intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalitati intretinere

anul trecut am avut niste probleme financiare si am intarziat cu plata intretinerii.mentionez ca aveam mai de demult penalitati acumulate.pe data de 15.11.2013 aveam debitul de 2.048 lei si penalitati de 3638 lei.in momentul cand am platit suma de 600 lei asociatia mia oprit 300 lei debit si 300 lei penalitati,pe 13.12.2013 am platit 900 din care 450 lei debit 450 lei penalitati si tot asa pana cand am platit si 1.500 din care 750 debit si 750 penalitati pana cand am ajuns cu 0 lei debit dar tot am ramas cu penalitati din cauza ca 'asa sa hotarat intr-o sedinta de a lor ca in momentul cand platesti o anumita suma acea suma sa fie impartita in doua ca sa se mai achite din penalitati'.intrebarea mea este daca este legal modul cum au incasat banii.
Ultima modificare: Marți, 16 Decembrie 2014
aurelian55, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:03, 18 Decembrie 2014
Ar trebui vazut modul de calcul al penalizarilor: mi se par exagerat de mari.
sunt penalitati acumulate cam din 2008 pana anul trecut.
1-
pe data de 15.11.2013 aveam debitul de 2.048 lei si penalitati de 3638 lei
.
Iata ce prevede norma in vigoare privitoare la cuantumul penalitatilor
L nr 230/2007 Art. 49
(1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2 % pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-a aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.

2-Conform dispozitii referitoare la ordinea de stingere a datoriilor este temeinic sa se retina concomitent suma de baza +penalitatile aferent aplicate astefl incat sa nu ramana sume cu titlu de restanta -care automat atrag aplicarea de penalitati
3-In conditiile in care precizati ca periodic ati achitat debit+penalitati,nu rezulta cum in final au ramas neachitate penalitati
Este dificil a ne pronunta asupra temeiniciei calculului penalitatilor
Aveti dreptul in temeiul disp L nr 230/2007 art 10 sa solicitati documentele justificative ale asociatiei care sustin calculul penalitatilor
Mai aveti la indemana si HG nr 1588/2007 art 12 A al c si d respectiv sa formulati contestatie impotriva valorii impuse in lista de intretinere-in termen de 10 zile de la afisarea acesteia
Presedintele de asociatie are obligatia sa raspunda la contestatie in termen de 7 zile
Eu am inteles ca de fapt nu contestati nimic din cele aratate, insa intrebati daca este legal cum a procedat as. prop. in legatura cu modul de incasare a debiteor (intretinere restanta - penalitati restante).

@ynocentta, raspunde bine la punctele 1 si 2; deci orice proprietar debitor trebuie sa stie ca daca are restante la intretinere, asociatia ii va calcula penalizari legale care vor trebui in final achitate. Cum trebuie achitate? De obicei, la intelegerea partilor. Nu a fost nicio intelegere, inseamna ca asa s-a hotarat in AG sau in Com. executiv, astfel ca amanunte in acest sens luati de la asociatie.
Daca debitul la intretinere a fost achitat si de-acum inainte o sa achitati lunar debitele, inseamna ca tot lunar o sa mai achiati si parti din debitul la penalizari pina la stingerea totala, urmand sa intrati in normal cu platile si nu o sa mai aveti probleme de acest fel.
aurelian55 a scris:
...intrebarea mea este daca este legal modul cum au incasat banii.

Au gresit in favoarea dumneavoastra. Atat timp cat penalizarile au fost corect calculate si recunoscute de dumneavoastra, necontestate... asociatia trebuia sa distribuie sumele incasate de la dumneavoastra proportional si nu in parti egale.
Daca debitul de baza ar fi fost egal cu penalizarea, prin impartirea egala la fiecare plata partiala ati fi lichidat concomitent atat restantele cat si penalizarile.
Aici nu se pune problema daca e legal ori nu e legal modul de distribuire a sumelor incasate atat timp cat asa au hotarat in asociatia dumneavoastra, atat timp cat acest lucru este in favoarea dumneavoastra si va ajuta.
Sunt situatii cand cei din conducerea asociatiei accepta ca plata cu prioritate a intretinerii restante si nu scade nimic din penalizari avand promisiunea restantierului ca va achita totul... Acest lucru este evident in favoarea restantierului si-ar fi aberant ca restantierul sa mai si reclame ca cei din conducerea asociatiei nu au respectat legea!#-o

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Majorari intretinere (cheltuieli comune), posibilitate anulare daca platesc restantele in totalitate croco_madness croco_madness Exista vreo cale de a scapa de plata majorarilor catre asociatiile de locatari ? Stiu ca daca voi plati la zi cheltuielile comune dupa 4 ani se prescriu , insa ... (vezi toată discuția)
Ordinea de stingere a datorilor la asociatiile de proprietari TANIUSA TANIUSA Buna ziua! Proprietarul unui apartament are restante la intretinere mai vechi de 90 de zile, la care se adauga penalitati de intarziere. Doreste sa plateasca ... (vezi toată discuția)
Restanta intretinere tatabonea tatabonea buna ziua.Am o restanta la intretinere (maricica+penalitati),a fost si mai mare dar am reusit sa dau si cate 2500-3000 de lei pt. a reusi sa ajung la zero.In ... (vezi toată discuția)