Buna ziua !
Acum 15 ani parintii mei au cumparat un imobil in valoare de 90.000.000 Rol la vremea respectiva. Terenul fiind de 1260 m3.
Acesta a fost achizitionat de la 4 frati carora imobilul le-a fost lasat mostenire de la parintii lor care au decedat. A fost achitata suma de 80.000.000 lei reprezentant cota 1/4 a fiecaruia, respectiv 20.000.000 lei pentru fiecare mostenitor dintre cei 4 frati. Dintre cei 4 unuia i-a fost achitata suma de 10.000.000 lei urmand ca la semnarea contractului de vanzare cumparare sa ii fie restituita si cealalta parte de 10.000.000 lei reprezentant restul pana la 90 mil urmand a se finaliza contractul de vanzare cumparare prin ultima semnatura a acestuia el fiind singurul care nu a semnat dintre cei 4 vanzatori. Acesta insa nu s-a prezentat pentru a-si primi cei 10 mil si pentru a se semna contractul nici dupa 15 ani figurand cu 1/4 cota parte. Impozitul fiind total platit in acesti ani de catre parintii mei. Ce este de facut ?
4 vanzatori cu o cota parte din imobil a cate 1/4 fiecare. Valoarea imobilului 90 mil. Achitati 80 mil. Unul dintre vanzatori refuza sa mai vina sa semneze, desi a primit 10 mil jumatate din partea sa .
După părerea mea aveți 4 antecontracte valabil încheiate (promisiuni de vânzare - cumpărare) și nici un contract, deoarece dintre cei 4 vânzători trecuți în contractul de vânzaare au semnat doar 3.
În acest caz puteți încheia un noi contract de vânzare cumpărare cu cei 3 vânzători care au fost de acord să-și respecte promisunea de a vinde, iar pentru al 4-lea vânzător puteți cere instanței să pronunțe o hotărâre ce ține loc de contract autentic, pe baza antecontractului încheiat cu acesta.
Cu toate astea, dacă veți considera că e dificil să-i mai chemați odată pe cei 3 care au semnat acel contract să încheie un alt contract, s-ar putea considera valabil în ceea ce-i privește pe aceștia contractul semnat doar de 3 vânzători în loc de 4.
Totuși, mult mai clar și corect din punct de vedere juridic ar fi dacă ați avea un contract semnat de toți cei care au calitatea de vânzători, adică un contract separat doar cu cei 3 care sunt de acord să semneze, urmând ca pentru al 4-lea să vă adresați instanței de judecată.
Problema e ca unul dintre ei a decedat,iar ce am auzit prin faptul ca refuza sa vina sa semneze dupa 20 de ani se prescrie si se poate finaliza actul fara prezenta lui ati auzit de asa ceva ?:)
Ceea ce ați auzit despre „prescripția de 20 de ani” nu se aplică și cazului D-voastră.
Dacă cel care a refuzat să semneze a decedat puteți să-i chemați în judecată pe moștenitori.
Dacă cel decedat este unul dintre cei care a semnat puteți considera că ați încheiat un contract cu acesta înainte de deces.
Ar fi totuși bine să vadă un avocat exact ce acte aveți, deoarece situația se complică cu fiecare postare a D-voastră. Trebuie ca cineva să vadă exact actele, cine mai trăiește, cine a decedat, etc. pentru a vă putea da o soluție corectă.
As dori sa il dau in judecata sa ii cer daune deoarece eu in acesti ani nu m-am putut folosi de pamantul respectiv sa construiesc plus ca partea de 10 mil s-a acoperit doar din impozitul pe care i l-am platit pentru partea sa :)