buna seara,
am instrumentat un DP la care am propus si procurorul de caz a dispus TAO (trimiterea catre alt organ). Dupa un an faptuitorul inregistreaza o petitie (CR) la unitatea din care fac parte, la care ataseaza referatul cu propunerea politistului si solutia de Clasare (fapta nu exista) a procurorului. Acesta solicita sa-i restitui bunurile retinute in vederea confiscarii si mentioneaza ca-mi va inregistra o plangere penala ptr abuz in serviciu. Intrucat au trecut cele 60 de zile de la comunicare (ptr faptuitor), dar eu abia azi am luat la cunostinta, intreb daca mai pot beneficia de prev. art. 340 CPP, deoarece exista la DP probe indubitabile cu privire la savarsirea faptei de catre acesta (le am si la urma dosarului). Mai mult constat grave deficiente in cercetarea cauzei de catre organul ce a propus clasarea cu art. 16 alin.1 lit. a CPP
Pentru a "beneficia" de dispozitiile art 340 CPP, este OBLIGATORIE formularea plangerii in procedura interna, prevazuta de art 339 CPP. De asemenea pentru formularea acestei plangeri trebuie mai intai sa indepliniti conditia prev de art 336 CPP si anume "sa va fi adus o vatamare intereselor legitime"
Din ce observ, dumneavoastra ati fost organ de cercetare penala, astfel ca nu indepliniti aceasta conditie,
Plangerea ar putea fi formulata de persoana vatamata, daca se gaseste in aceeasi situatie ca dumneavoastra, termenul de 20 de zile curgand de la COMUNICAREA copiei actului prin care s-a dispus solutie, astfel cum prevede art. 339 CPP. ( in acest caz, comunicarea copiei actului, persoanei vatamate si nu suspectului/inculpatului )
vă mulțumesc pentru înțelegerea situației. Din aceleași argumente a izvorat problema pentru care caut o soluție. Doresc și alte opinii cum ar fi spre exemplu:
din perspectiva textului constituţional al art. 52, coroborat cu textul art. 1 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, interesul legitim poate fi atât privat, cât şi public. Astfel, având calitate de funcționar public ce apără interesele statului, având cunoștință de probele clare (flagrant furt lemn), raportate la soluția de clasare ( art. 16 alin.1 lit. a CPP), consider că au fost vătămate interesele legitime publice, urmărind în demersul meu, protejarea unui interes general și nu valorificarea unor drepturi ori interese personale.
Trebuie să vă dau dreptate cu privire la termenul de 20 de zile care curge de la COMUNICAREA copiei actului prin care s-a dispus soluția, așa cum prevede art. 339 CPP. Dar poate are cineva o altă înțelegere, întrucât nu vreau să cred și nici nu am indicii că organul de poliție ar fi săvârșit vreo infracțiune, dar organul silvic posibil (deoarece ... depindem de ei când este vorba de expertize, măsurători în teren, etc.)
Aștept cu interes și alte puncte de vedere.
Calea de atac?
_Alin_
Ieri am primit Ordonanța de la parchet, mi s-a respins plângerea ca inadmisibila, in temeiul art. 339 C.P.P.
Ordonanța a fost emisă chiar de către ... (vezi toată discuția)