avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Au drepturi copiii vitregi?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Au drepturi copiii vitregi?

Buna seara!
La varsta de 2 ani mama noastra a decedat!....in urma ei am ramas noi 4 copii.
La 3 ani de la decesul mamei noastre biologice tatal nostru s-a recasatorit, astfel noi am dobandit o mama vitrega!
Mama noastra (caci pe ea am cunoscut-o ca mama), nu a avut copii, a fost casatorita timp de aprox. 30 de ani cu tatal nostru, ne-avand cu acesta copii. Chiar daca noi nu suntem rude de sange cu ea, o putem mostenii?...deoarece noi suntem cei care am avut grija de ea, dupa decesul tatalui nostru,...
Va rog daca se poate sa-mi raspundeti la acest mesaj!
Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 16:42, 23 Decembrie 2014
Nu o puteti mosteni pentru ca nu sunteti rude.
Din pacate nu o puteti mosteni,decat daca a lasat vreun testament fie el si olograf.
Nu. Legea cheama la mostenire rudele. Si dvs. nu sunteti rude cu mama vitrega.

Dar nu s-a gandit nicio clipa a va lase un testament?

Ce rude are: parinti, frati/surori, nepoti de frate/sora? Poate va intelegeti cu ei la un eventual partaj. Caci dupa 30 de ani de casnicie, presupun ca mai tot ce avea, avea in comun cu tatal dvs. Apropo, dupa tata ati dezbatut succesiunea?
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Decembrie 2014
romascanu, moderator
Buna ziua!
Va multumesc in primul rand ca mi-ati raspuns la intrebare.
In urma cu 12 ani tatal nostru a decedat. Am dezbatut succesiunea , am vandut apartamentul (el fiind trecut la masa succesorala), ca urmare a vanzarii ap. bun comun dobandit in timpul casniciei cu mama noastra vitrega, am beneficiat fiecare de o cota de bani survenita atunci.
Dar!...in categoria bunurilor pe care ne-am inteles atunci verbal (nestiind ca ar fi trebuit sa si scriem ) ca locul de veci unde sunt inmormantati mama noastra biologica si tatal nostru, dividente pe care apoi ne-am inteles sa i le lasam ei(ceea ce am si facut), bunuri din apartamentul mamei, fotografii, apartamentul in sine, acte si alte bunuri sa ne revina noua !
Din pacate noi ne vedem astazi in postura de a ne fi pierdut acte, fotografii precum si alte bunuri ale familiei mele!
Nu nu a avut copii, mai are doar 4 nepoti care refuza sa stea de vorba cu noi, un verisor care stiind situatia noastra a pus mana pe apartament (luand-o in grija? in ultimele luni de viata) iar identitatea noastra (tot trecutul nostru) fiind impartit de catre rudele (verisorii in viata) bunuri ce au fost dobandite comun cu tatal nostru! NOI NEAVAND drept de mostenire!
in situatia data ma pot adresa instantei cu rugamintea de a deschide succesiunea?....si de a lupta ptr. apararea acestor drepturi?
Credeti ca as avea castig de cauza?
MihaelaVeronica a scris:

nestiind ca ar fi trebuit sa si scriem



Ce sa va facem oameni buni!? Ce sa va facem daca voi ocoliti cabinetele de avocat...cu bucla!?

Sunteti 4 la numar. Unul dintre voi daca ar fi intrat intr-un cabinet ...cu banii vostri de un film si un popcorn la Mall, afla cam tot ce ar fi trebuit sa stiti!

De ani buni scriu pe forumul acesta in materie de mosteniri. A fost alegerea mea, fiindca in viata reala ma ocup de lucruri ceva mai complicate. (sau, altfel spus, ma distrez cu mostenirirle la cafeaua de dimineata). Numarul celor care se informeaza INAINTE de a ingropa pe careva din familia lor, e infiorator de mic.

De la LEGE nu aveti drept de mostenire de pe urma femeii, fiindca nu sunteti copii nascuti sau adoptati de ea. Doar v-a crescut.

Legea nu poate folosi criteriul ... IUBIRII pentru chemarea la mostenire. Il foloseste pe cel demonstrabil, al legaturii de rudenie. Fiindca omul care se crede rational, n-a gasit inca "formula matematica" prin care sa ma aduca pe mine (al treilea/un strain), la o concluzie incontestabila asupra iubirii dintre voi.

Dar tot LEGEA "spune" cumva (metaforic vorbind): scrie mai omule un TESTAMENT pentru cel/cei pe care il/ii iubesti si eu ... te voi crede! (chiar in tot, daca nu incerci sa ma duci cu presul dezmostenindu-i pe cei care n-au nicio vina fiindca i-ai adus tu pe lume/copiii, pe cei care te-au adus e lume/parintii si sotul supravietuitor. Acestia sunt mostenitorii rezervatari si defuncta ...n-avea!).

Pentru bunurile care constituie amintiri de familie, incercati totusi o discutie cu verii. Poate va impacati de Craciun. Asemenea bunuri se pot imparti NUMAI prin partaj voluntar. In cazul lor, legea nu se pricepe sa stabileasca mai mult decat un depozitar. Din acelasi motiv: fiindca legea n-are niciun criteriu rational dupa care sa stabileasca ...cine le IUBESTE mai mult.

Oare am inteles bine? Cand spuneti "apartamentul mamei", va referiti la mama vitrega, nu-i asa?
Ultima modificare: Duminică, 21 Decembrie 2014
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Moștenirea soțului fără descendenți. sunt soluții pentru a le rămâne copiilor vitregi bunurile sale? Mihaela Br. Mihaela Br. Bună ziua ! Situația la care aș dori un răspuns este următoarea : eu cu fratele meu l-am pierdut pe tata pe când eram mici . După câțiva ani , mama ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa mama vitrega denisalacra denisalacra Tatal meu s-a recasatorit, dupa ce mama mea a murit cand eu aveam 5 ani. Mama mea vitrega nu are alti copii si eu sunt singurul lor copil. Ulterior tatal meu a ... (vezi toată discuția)
Mostenire hagrid hagrid As dori sa aflu daca am dreptul la mostenire a bunurilor si imobilului dupa decesul mamei mele vitrege. Mama mea vitrega a fost casnica neavand venit, doar ... (vezi toată discuția)