avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 864 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietate imobiliara aflata in tranzactionare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietate imobiliara aflata in tranzactionare

Buna seara.

Va rog sa-mi acordati o consiliere juridica pe urmatoarea tema.

Ambii parinti sunt decedati, ei avand un apartament cumparat prin CEC, impozitul platit la zi, dar din pacate neintabulat.
Fratele meu este bolnav psihic si internat la un spital de specialitate.
In ianuarie a.c. am facut un precontract notarial de vanzare-cumparare a apartamenului si am primit un avans de 3.000 euro, respectiv 2.000 euro in luna februarie la sfarsit prin care parile se obligau.
Eu ca vanzator, sa eliberez apartamentul pana la data de 30 iunie a.c. si sa efectuez toate demersurile ( intabulare, succesiune, punere sub interdicitie a fratelui meu ), iar ea ca si cumparatoare sa plateasca diferenta de 15.000 euro.
In cazul in care nu ma achit de obligatii pana la data stipulata in precontract, ma oblig sa restitui dublul avansului incasat ( 10.000 euro ), iar cumparatorul daca renunta la achizitionarea apartamentului, pierde avansul de 5.000 euro.

Avand o oportunitate de a pleca la munca in strainatate pe baza unui contract din martie pana in octombrie, nu am putut sa fac aceste demersuri.
In cursul lunii august am fost in tara special pentru a face o imputernicire notariala unei angajate de la agentia imobiliara la care cumparatoarea a facut apel pentru achizitia apartamentului, ea urmand sa se ocupe de toate demersurile in schimbul unui comision.
Dupa intaorcerea mea in strainatate, am aflat de la vecini ca acesti au patruns in casa aruncand toate lucrurile, asta fara acceptul meu, luand cheia de la un vecin ( cheie lasata lui in caz de urgenta ).
Presupun ca se poate face un denunt penal, dar din pacate nu am un inventar al lucrurilor avute. Este vorba mai multe de o valoare sentimentala, nemavand nici macar o poza cu parintii mei, pe langa alte lucruri vech - tablouri, documente, mobila, haine, etc.
Persoana pe care am imputernicit-o se obliga sa-mi prezinte justificative pentru cheltuielile facute, dar aceasta cand m-am intors definitiv in tara a refuzat sa-mi prezinte vreo chitanta desi telefonic mi-a aratat faptul ca a primit de la cumparatoare 1.800 euro cu destinatie exacta de a rezolva problema cu apartamentul.

Acum va intreb, cumparagtorul, printr-o sentinta judecatoreasca poate sa-si adjudece apartamentul fara ca in prealabil sa fie intabalut pe mine si pe fratele meu.
In cazul in care am o datorie la banca, eu, pot seziza banca ca apartamenul va fi vandut, iar aceasta sa-si recupereze creanta inainte de a intra cumparatorul in posesia apartamentului, desi sa admitem ca va exista o hotarare judecatoreasca in acest sens?

Cu mii de multumiri,

Claudiu
Cel mai recent răspuns: MYRA CIMPEAN , Avocat 00:09, 20 Decembrie 2014
Totul depinde de mentiunile inscrise in procura.Pentru inceput fuga la notar si revocati procura apoi anuntati promitentul cumparator de acest lucru.Rezolvati urgent promisiunile facute in speranta ca promitentul cumparator nu va va pune in intarziere.Cat priveste naivitatea dvs....................!!|!!
In primul rand trebuie sa faceti o plangere penala impotriva promitentului cumparator, pt faptul ca a intrat pe proprietatea dvs, fara acordul dvs si a furat toate lucrurile din casa. Foarte bine, puteti cere daune, incat sa compensati, dublul avansului pe care ati fi trebuit sa-l platiti, pt faptul ca nu ati respectat intelegerea. Faptul ca ati incheiat o promisiune -antecontract de vanzare-cumparare, nu inseamna ca ati semnat actul de vanzare cumparare in forma autentica si translativ de proprietate. Momentan tot dvs cu fratele sunteti proprietari. Daca promitentul cumparator s-a mutat in casa, puteti cere evacuarea acestuia deoarece sta intr-un imobil care nu-i apartine. Dvs nu puteti sa vindeti pana nu faceti succesiunea, iar duoa ce o faceti, inainte sa vindeti, notarul o sa va ceara sa faceti cadastrul si intabularea. Ar fi ideal sa contactati un avocat care sa va rezolve aceasta problema care este destul de complicata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Precontract nerespectat bularca daniel bularca daniel am facut un precontract de vanzare cumparare de mana pentru un teren am achitat o suma de bani si nu a fost respectat de catre vanzator. acest act poate fi ... (vezi toată discuția)
Refuz semnare contract de vanzare-cumparare DrHOOK. DrHOOK. Buna seara, Am un prieten care vinde un apartament,a facut un antecontract de vanzare-cumparare cu un cumparator care a obtinut un credit ipotecar. In ... (vezi toată discuția)
Antecontract credit prima casa jomini jomini Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema. Am depus dosarul pentru a accesa un credit Prima Casa. Mi-a fost aprobat de catre banca, totul este ... (vezi toată discuția)