avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Unitate comerciala fara acord de functionare !
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Unitate comerciala fara acord de functionare !

Am o cunostiinta, care din cauza unor probleme cu un vecin, i s-a inchis magazinul. Magazinul fiind la tara. Persoana respectiva, vrea sa deschida din nou, desi are autorizatia retrasa, acel magazin. Cam cat de departe se poate duce o autoritate publica pentru a "pune cu botul pe labe" o persoana juridica, un intreprinzator ? Sa zicem ca deschide, respecta un anumit orar de functionare, bate toate bonurile in casa, plateste CAS etc la stat, dar nu plateste pentru acea autorizatie de functionare. Stiu ca se dau niste amenzi, dar pe ce nume ? Persoana in cauza se gandeste sa inchida fosta firma si sa-si faca o alta (un srl ). Nu as cere sfaturi pentru a pacali autoritatile locale, dar in aceiasi cauza sunt si eu pe-o parte. Sunt f.f. multe societati, de regula cele din centrele oraselor, care merg fara autorizatie sub diferite forme (nu au acordul vecinilor, nu au cerut acord, au relatii, etc. ) si totusi functioneaza, totusi sunt deschise, merg, sunt rentabile, si unele din ele chiar platesc si impozite la buget.
Cam care ar fi pasii de la cei mai mici pana la cei mai mari pentru un intreprinzator care ar face asa ceva ? Puscarie ? Cat ? Suspendare ? Executare ? Munca silnica ? Multumesc anticipat #-o
p.s. - unitatea ar fi intr-o zona rurala, in curtea casei, probabil intr-o cladire anexa sau chiar in casa propriu-zisa, intr-un dormitor
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Decembrie 2014
GeorgeVandu05, utilizator
Cel mai recent răspuns: Primoris SRL , Consilier juridic 16:31, 23 Decembrie 2014
Salutare,

Sunt mai multe probleme care se pun, asa ca haideti sa povestim.

Eu il sfatuiesc pe prietenul d-voastra sa depuna un nou dosar de autorizare si sa nu se multumeasca cu un refuz verbal, ci sa solicite un raspuns scris din partea primariei respective, care trebuie fundamentat legal.

Nu am de unde sa cunosc situatia concreta, dar prietenul d-voastra nu trebuie sa accepte in mod senin un eventual raspuns negativ, ci poate duce problema in contencios!

Aici apar, insa, alte probleme, cum ar fi faptul ca autoritatile locale pot solicita schimbarea destinatiei spatiului in care functioneaza magazinul, ca sa poata lua in considerare eliberarea autorizatiei de functionare.
Daca magazinul functioneaza intr-un imobil cu destinatia de locuinta, autoritatile pot solicita schimbarea destinatiei acestuia in spatiu comercial, iar acest lucru se face prin demersuri la Serviciul/ Biroul de Urbanism din cadrul primariei respective si depunerea unei documentatii pentru obtinerea Autorizatiei de Construire, sau a unei documentatii similare acesteia (daca schimbarea destinatiei se face fara efectuarea de lucrari de construire)

In practica, stiu ca lucrurile se pot rezolva mult mai repede si mult mai usor, cu frumosul, decat prin instanta de judecata, asa ca ar fi bine ca prietenul sa nu fi \"daramat toate podurile\" si sa fi lasat cateva portite de comunicare cu reprezentantii autoritatilor locale.

In general, daca oamenii vad ca va cunoasteti si va aparati drepturile, dar fara a depasi limitele bunului simt, vor deveni mai receptivi la problemele d-voastra! Nimic nu e imposibil, doar ca este destul de greu si dureaza destul de mult.

Succes !
Ultima modificare: Marți, 23 Decembrie 2014
Admin, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autorizatii service auto florinmiron florinmiron Buna ziua, Doresc sa infiintez un service auto intr-o zona de case, in centrul civic al orasului si as dori sa stiu de ce autorizatii am nevoie pentru a fii ... (vezi toată discuția)
Bar la parterul blocului meu armand67 armand67 La parterul blocului in care locuiesc, sub apartamentul al cărui proprietar sunt, a fost deschis un spaţiu cu destinaţia de alimentaţie publică – ... (vezi toată discuția)
Plafar buta buta buna ziua; doresc sa deschid un plafar intr-o garsoniera la parterul unui bloc : este legal?, daca da ce acte ,autorizatii,s.a.m.d. trebuiesc obtinute; ... (vezi toată discuția)