avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1021 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... asociat unic
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

asociat unic

exista vreo madalitate de a ma angaja la firma unde sunt asociat unic.daca exista va rog sa-mi explicati
exista vreo madalitate de a ma angaja la firma unde sunt asociat unic.daca exista va rog sa-mi explicati >
nu exista in practica aceasta posibilitate; ITM refuza inregistrarea CIM
imi pare rau dar te contrazic.intr-adevar nu poti avea CIM la societatea la care esti asociat unic,in schimb poti merge la ITM unde inchei contract de asigurari sociale ,iti platesti singur contributiile,sidin momentul acela se opereaza in cartea de munca(se considera vechime in munca).Iti spun asta sigur pt ca este si cazul meu.camelia
DA, exista.

Este un vid legislativ intr-adevar. Insa...exista actiunea in justitie.

Curtea de Apel Brasov, in dosarul 468/2000, prin sentinta civila 101/F din 29 mai 2000 a dispus admiterea actiunii in contencios administrativ formulata de un asociat unic care dorea sa se angajeze cu carte de munca la propria-i firma in calitate de director executiv, iar ITM-ul a refuzat acest lucru.

Mai mult, recursul intentat de ITM la Curtea Suprema de Justitie a fost RESPINS, iar solutia Curtii de apel Brasov mentinuta.

Decizia Curtii Supreme are numarul 574/2001.

De altfel, in revista Capital, nr.37, in luna septembrie 2001 a fost relatat pe larg acest caz.

Da, Curtea Suprema nu este Curtea Constitutionala, dar toti juristii stiu importanta unei decizii a CSJ.

Astfel incat, cine e realmente hotarat sa-si faca contract de munca cu propria firma, trebuie doar sa vrea sa dea in judecata ITM, pentru ca dupa decizia CSJ din 2001 nici o instanta nu va indrazni sa respinga o astfel de actiune.

Stiu, e pacat ca nu se trezeste la realitate ITM -ul si MInisterul Muncii, dar dragii mei, traim in Romania.

„Un prim aspect gresit inteles de parat (Inspectoratul de munca - n.r.) este acela ca, in speta, contractul de munca urmeaza a fi incheiat intre persoane cu calitati diferite - persoana juridica - societatea comerciala, indiferent de catre ce persoana fizica este reprezentata, si persoana fizica. Asociatul unic nu este, prin urmare, in acelasi timp, angajat si angajator“, a decis instanta judecatoreasca.
De ce este atat de importanta aceasta sentinta? In primul rand, datorita numarului mare de societati cu asociat unic - aproximativ 300 de mii de firme, potrivit Oficiului National al Registrului Comertului, dintre care se estimeaza ca fiind active circa 200 de mii. Asadar, jumatate din firmele existente se confrunta cu problema imposibilitatii angajarii asociatului unic la propria firma. „Din pacate, reprezentantii Ministerului Muncii nu cunosc actele normative emise chiar de dansii si, in acest context, foarte multi asociati unici nu au putut incheia contracte individuale de munca cu propria societate, timp de zece ani“,
Ar putea fi o solutie cedarea unei parti sociale unei terte persoane si apoi inregistrarea CIM in calitate de asociat, dar nu unic?
Exista vreo conditie cu privire la % partii sociale cedate astfel incat sa ai posibilitatea ca asociat majoritar sa-ti inregistrezi CIM sau trebuie sa devii minoritar?

Alte discuții în legătură

Poti fi angajatul propriei firme unde esti asociat unic? as vrea sa stiu daca ma pot angaja cu carte de munca la societatea unde eu sunt actionar unic. (vezi toată discuția)
Din ce traieste un administrator...? angelica36 angelica36 intrebare...din ce traieste un administrator exista o indenimnizatie sau ceva de genul(sa zicem ca nu sunt angajat la propria firma sunt obligat sa ma ... (vezi toată discuția)
Cum poate asociatul unic al unui srl sa devina si administrator? rebe_ca rebe_ca cum poate sa devina administrator asociatul unic al unui srl sau daca se poate incheia intre asociatul unic al srl si societate un contract de munca? (vezi toată discuția)