Buna ziua. Va rog ma puteti ajuta intr-o problema ? Este vorba despre urmatoarea speta : o persoana in stare de recidiva , a fost condamnata pt o noua infraciune , si anume de talharie , la 4 ani si 6 luni de inchisoare cu executare . A executat in anul 2013 7 luni de puscarie ( timp in care nu a fost condamnat definitiv ). In luna 11 a anului 2013 a fost eliberat conditionat. In main 2014 a fost incarcerat din nou in urma recursului depus de Parchet , fiind condamnat dupa cum v-am spus la 4 ani si 6 luni . Concluzionand , cat trebuie sa execute din pedeaspsa si cand poate fi eliberat conditionat ? Daca ma puteti ajuta va rog . Va multumesc !
Pentru a putea beneficia de liberarea conditionata, cel care a fost condamnat la o pedeapsa cu inchisoarea care nu depasaste 10 ani trebuie sa execute 2/3 din pedeapsa.
In cazul prezentat de dvs, 3 ani. Din acest interval se scade perioada arestului preventiv, cele 7 luni, urmand sa mai execute 2 ani si 5 luni de la momentul ramanerii definitive a hotararii, cel la care s-a pronuntat hotararea de condamnare.
In afara acestei conditii, pentru liberarea conditionata trebuie ca :
-cel condamnat, la momentul implinirii fractiei de 2/3 sa execute pedeapsa in regim deschis sau semideschis;
-sa fi indeplinit integral obligatiile civile stabilite prin hotararea de condamnare, afara de cazul in care dovedeste ca nu a avut nicio posibilitate sa le indeplineasca;
-instanta sa aibe convingerea ca cel condamnat s-a indreptat si se poate reintegra in societate.
Fractia de pedeapsa ce trebuie executata poate fi micsorata, in urma prestarii muncilor care aduc zile castig, insa trebuie sa execute efectiv 1/2 din pedeapsa pronuntata si, bineinteles, sa fie indeplinite celelalte conditii amintite.
A se vedea art.100 din Noul Cod Penal.