avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 920 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Calcul perioada de detentie
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Calcul perioada de detentie

Buna ziua. Va rog ma puteti ajuta intr-o problema ? Este vorba despre urmatoarea speta : o persoana in stare de recidiva , a fost condamnata pt o noua infraciune , si anume de talharie , la 4 ani si 6 luni de inchisoare cu executare . A executat in anul 2013 7 luni de puscarie ( timp in care nu a fost condamnat definitiv ). In luna 11 a anului 2013 a fost eliberat conditionat. In main 2014 a fost incarcerat din nou in urma recursului depus de Parchet , fiind condamnat dupa cum v-am spus la 4 ani si 6 luni . Concluzionand , cat trebuie sa execute din pedeaspsa si cand poate fi eliberat conditionat ? Daca ma puteti ajuta va rog . Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Francisc Gerber , Avocat 10:39, 21 Decembrie 2014
Pentru a putea beneficia de liberarea conditionata, cel care a fost condamnat la o pedeapsa cu inchisoarea care nu depasaste 10 ani trebuie sa execute 2/3 din pedeapsa.
In cazul prezentat de dvs, 3 ani. Din acest interval se scade perioada arestului preventiv, cele 7 luni, urmand sa mai execute 2 ani si 5 luni de la momentul ramanerii definitive a hotararii, cel la care s-a pronuntat hotararea de condamnare.
In afara acestei conditii, pentru liberarea conditionata trebuie ca :
-cel condamnat, la momentul implinirii fractiei de 2/3 sa execute pedeapsa in regim deschis sau semideschis;
-sa fi indeplinit integral obligatiile civile stabilite prin hotararea de condamnare, afara de cazul in care dovedeste ca nu a avut nicio posibilitate sa le indeplineasca;
-instanta sa aibe convingerea ca cel condamnat s-a indreptat si se poate reintegra in societate.
Fractia de pedeapsa ce trebuie executata poate fi micsorata, in urma prestarii muncilor care aduc zile castig, insa trebuie sa execute efectiv 1/2 din pedeapsa pronuntata si, bineinteles, sa fie indeplinite celelalte conditii amintite.
A se vedea art.100 din Noul Cod Penal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Liberare conditionata marianaramona marianaramona buna ziua dumneavoastra ma intrebati cat are sotul meu de cand este arestat .are 7 luni pana acum .dar sotul meu nu este condamnat pentru 5 ani cum ati ... (vezi toată discuția)
Contopirea pedepselor dalikan dalikan Buna ziua. Va rog sa ma ajutati intr-o problema foarte urgenta. Am o cunostinta care a fost condamnata in anul 2012 luna mai la 6luni cu suspendare pentru ... (vezi toată discuția)
Eliberare sub control judiciar oanapyty oanapyty Buna ziuua.o intrebare sper sa primesc niste raspunsuri care sa le pot intelege. sotul meu este incarcerat din 1octombrie2013 dupa arestu preventiv 29 de ... (vezi toată discuția)