avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Demolare casa fara autorizatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Demolare casa fara autorizatie


Salutare tuturor !
Scurta descriere : Teren extravilan in baza unui contract v-c cu pact comisoriu grad 4, si case construite pe el (fara autorizatie si fara ca terenul sa devina intravilan). Pretul terenului trebuia sa se plateasca dupa 2 ani, nu s-a platit si s-a restabilit situatia anterioara.
Acuma, proprietarul terenului fie va cere demolarea fie accesiune, dar va trebui sa plateasca materialele.
Eu, cel care am construit, pot sa le daram de unul singur sau trebuie sa deschid actiune ? Nu vad de ce ar trebui sa deschid actiune, pentru ca ele juridic nu exista nicaieri ci doar fizic.
Alt impediment ar fi niste promisiuni de v-c , cu o parte din bani achitati, dar care nu s-au finalizat; in schimb s-au mutat in ele. Ideea e ca datorita acestor persoane care s-au mutat in case, a picat toata afacerea. Dar juridic ei stau in camp, casele nu exista nicaieri, deci daca stau sa ma gandesc, nimeni nu ma opreste sa-i evacuez, casele sunt inca ale mele, eu neavand nicio vina ca nu s-au finalizat actele.

Cum sa procedez ? Intru direct cu echipa de demolare in ele ? Sau trebuie sa am vreun cadru legal ?
Cel mai recent răspuns: MaziluDani , utilizator 18:28, 23 Decembrie 2014
Nu era vorba dacă cineva a fost de bună sau de rea credință, ci despre posibilitatea demolării fără autorizație.

Conform legii nu se poate nici construi și nici demola fără autorizație.

Art. 582 C.civ. Lucrările autonome cu caracter durabil efectuate cu rea-credinţă
(1) În cazul în care autorul lucrării autonome cu caracter durabil asupra imobilului altuia este de rea-credinţă, proprietarul imobilului are dreptul:
a) să ceară instanţei să dispună înscrierea sa în cartea funciară ca proprietar al lucrării, cu plata, la alegerea sa, către autorul lucrării, a jumătate din valoarea materialelor şi a manoperei ori din sporul de valoare adus imobilului; sau
b) să ceară obligarea autorului lucrării la desfiinţarea acesteia; sau
c) să ceară obligarea autorului lucrării să cumpere imobilul la valoarea de circulaţie pe care acesta ar fi avut-o dacă lucrarea nu s-ar fi efectuat.
(2) Desfiinţarea lucrării se face, cu respectarea dispoziţiilor legale în materie, pe cheltuiala autorului acesteia, care este ţinut totodată să repare orice prejudicii cauzate, inclusiv pentru lipsa de folosinţă.


Cea de a doua opţiune recunoscută proprietarului imobilului este aceea de a cere instanţei să-l oblige pe autor la desfiinţarea lucrării. Modul în care vor trebui desfiinţate lucrările, dacă proprietarul imobilului a optat în acest sens, este prevăzut de art. 582 alin. (2) NCC. Astfel, lucrarea va fi desfiinţată cu respectarea dispoziţiilor legale în materie, care în prezent sunt cele ale Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării construcţiilor şi unele măsuri de realizare a locuinţelor. În condiţiile acestei legi, va trebui obţinută o autorizaţie administrativă de desfiinţare a lucrării.

Deci nu trebuie să introduceți nici o acțiune ci trebuie doar să obțineți o autorizație de demolare de la consiliul local, în temeiul Legii 50/91.

Dacă demolați fără autorizație, riscați o amendă tot conform acestei legi.

Ar fi bine să evaluați ce vă costă mai mult: amenda (luați în calcul și riscul de a fi amendat sau nu), sau obținerea autorizației de demolare.
Ultima modificare: Marți, 23 Decembrie 2014
Patrick_, utilizator
AVLIL a scris:

Luati de la capat povestirea si clarificati cine a vandut, cine a cumparat, cine nu a platit pretul, cine a construit in ce baza a facut-o, in ce baza stau oamenii aceia acolo, daca sunt locuintele lor etc.
Pana si daca e locuinta un imobil conteaza, fara actiune in instanta nu-i puteti scoate afara iar cu actiune nu aveti calitate...
Ma intereseaza, ca sa va spun ce sa faceti, care e toata situatia juridica, toate raporturile, intre cine si cine etc.


Eu am facut contract cu x ca in schimbul unei sume de bani (platita in diverse transe) sa-mi dea un teren. (Extravilan, care a ramas extravilan). Bineinteles cu pactul comisoriu de grad 4.
Intre timp m-am apucat de toate actele necesare dar am si demarat constructiile pentru a econimisi timp.
Casele au fost facute, au fost facute si promisiuni de vanzare, s-au achitat o parte din bani, urmand ca diferenta sa fie platita ulterior, in caz contrar ei pierd banii. Eu aveam obligatia de a face terenul in intravilan si toate actele aferente.
Acuma problema e ca eu m-am impotmolit cu plata terenului, dar am convenit cu x ca sa-i fac renovari la o casa de-a lui in valoare de y euro. Prostia a fost actul separat, nu se compensa cu vanzarea-cumpararea, caz in care el a redevenit proprietar...
Acum, vreau sa eliberez terenul, sa i-l dau asa cum a fost. Cei cu promisiuni nu au mai achitat restul sumei de bani, mi-au facut plangeri penale.
De asta ziceam, juridic eu sunt proprietar pe case si ei stau acolo doar cu acordul meu, dar casele nu figureaza nicaieri si caut cadrul legal pentru demolare.
Ultima modificare: Marți, 23 Decembrie 2014
MaziluDani, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, sunt proprietarul unei case construita cu autorizație ... MMRS MMRS Buna ziua , Sunt proprietarul unei case construita cu autorizatie pe terenul de 195 mp inchiriat de la statul roman . In urma retrocedarii terenului ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate imobil zsolt956 zsolt956 Daca cineva cumpara o locuinta cu contract neautentificat (imobilul fiind construit candva neautorizat pe terenul altuia) sau construieste o locuinta desi ... (vezi toată discuția)
Constructie casa pe teren extravilan bog_m bog_m buna ziua.am cumparat anul trecut 1000 m de teren extravilan,cu promisiunea ca o sa se treaca in intravilan si voi putea construi.acum am mers la primarie si ... (vezi toată discuția)