avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Impacarea penala la notar - controverse
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Impacarea penala la notar - controverse

Am o intrebare. Daca de pilda, pentru o infractiune de vatamare corporala (infractiune pentru care punerea in miscare a actiunii penale se face la cerere), cele doua parit, la initiativa inculpatului, urmeaza sa se impace la notar, este legal ca partea vatamata sa solicite o suma de bani pentru a fi de-acord cu impacarea? Partea vatamata a obtinut deja in prima instanta condamnarea pe latura civila a inculpatului la plata sumei de 10.000 lei, desi partea vatamata a solicitat instantei de fond 40.000 lei. Dupa ce s-a pronuntat sentinta instantei de fond, inculpatul a contactat partea vatamata si a propus acesteia sa isi retraga plangerea penala, fiind de-acord in acest sens sa ii achite o suma de aproximativ 16.000 lei, suma cu care partea vatamata a fost in cele din urma de acord. Partea vatamata a spus ca se impaca doar la notar, acolo unde intentioneaza sa declare suma primita, pentru a nu i se putea imputa ulterior nimic din punct de vedere penal (de pilda pentr ua nu se putea prezenta inculpatul si a spune ca a fost santajat de partea vatamata sa ii ofere suma respectiva), insa doreste sa stie daca pretinderea fatisa a unei sume de bani reprezinta un demers legal sau ilegal? Practic partea vatamata, asa cum v-am spus, si la fond a solicitat o suma mult mai mare drept despagubiri morale si materiale, de aceea a si promovat apel. Ca atare, conchid si va intreb: este legal din partea persoanei vatamate sa solicite in mod expres o suma de bani pentru a se impaca si a-si retrage in consecinta plangerea penala? La notar urmeaza sa se stipuleze si suma pentru care cele doua parti s-au impacat?Va multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 21 Decembrie 2014
cezarad, utilizator
Ca sa intelegeti ce scriu trebuie sa cititi tot ce am aratat in postarile precedente.
Trebuie sa faceti diferenta si sa intelegeti ca discutam de trei institutii diferite.
Legea arata cazurile care împiedică punerea în mişcare şi exercitarea acţiunii penale.
Art.16 alin 1 c.p.p.
g) a fost retrasă plângerea prealabilă, în cazul infracţiunilor pentru care retragerea acesteia înlătură răspunderea penală, a intervenit împăcarea ori a fost încheiat un acord de mediere în condiţiile legii;
Acordul de mediere se incheie doar la un mediator autorizat pentru a avea efect, ce este asa greu de inteles, nu poate incheia notarul acordul de mediere, il poate doar autentifica.
Notarul doar autentifica actele, fie retragerea plangerii, fie impacarea, fie acordul de mediere.
Daca nu mergi la notar mergi direct la instanta si se rezolva si asa.
In cazul de fata se poate retrage plangerea sau se poate incheia un acord de mediere, efectul este acelasi, evident ca poti sa alegi intre oricare din cele 2 variante, nu te obliga nimeni sa inchei acord de mediere.
Multumesc pentru raspuns, domnule avocat. Dar tin sa precizez ca tot nu am atins punctul esential pe care l-am expus in intrebarea initiala. Spuneati si dvs. ca retragerea plangerii trebuie sa aiba, printre altele, caracter NECONDITIONAT. Ori intrebarea mea era legata tocmai de acest aspect. Acest caracter NECONDITIONAT impune in vreun fel partii vatamate a nu putea percepe o suma de bani ca si obiect al impacarii ? Adica, prin aceasta mentiune "NECONDITIONAT" se aduce atingere posibilitatii partii vatamate de a solicita legal si totodata express o suma de bani ? Sau , punand altfel intrebarea: a percepe o suma de bani nu aduce atingere caracterului NECONDITIONAT pe care trebuie sa il aiba RETRAGEREA PLANGERII ? Va multumesc.

Sa intocmeasca separat un acord prin care sa stinga si latura civila.
Prin retragerea plangerii se stinge doar actiunea penala si daca actele nu sunt corect intocmite, se risca un proces civil pentru despagubiri.
Din acest motiv v-am spus ca era mai util un acord de mediere care sa cuprinda tot in el.
Neconditionat, inseamna ca retragerea plangerii nu o puteti conditiona de alte imprejurari, e treaba lor cum isi sting litigiul civil.
Sa cititi art. 275 alin 2 CPP cu privire la cheltuielile judiciare care vor fi suportate de ambele parti in caz de impacare
In cazul in care se incheie un acord de mediere trebuie stipulat cine plateste cheltuielile judiciare, in caz contrar plateste si partea vatamata si cheltuielile sunt in jur de 2.000 lei/parte...am avut un caz similar si cheltuielile au fost 4.000 lei
Ultima modificare: Luni, 22 Decembrie 2014
Mirela-Daciana Bistroi, Mediator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@daciana19
Foarte buna remarca! Intr-adevar, trebui stabilit si asta.
Este vorba de retragerea plangerii nu este incidenta impacarea la aceasta infractiune.
ART. 275 c.p.p.
Plata cheltuielilor avansate de stat în celelalte cazuri
(1) Cheltuielile judiciare avansate de stat sunt suportate după cum urmează:
1. în caz de achitare, de către:
a) persoana vătămată, în măsura în care i se reţine o culpă procesuală;
b) partea civilă căreia i s-au respins în totul pretenţiile civile, în măsura în care i se reţine o culpă procesuală;
c) inculpatul care a fost obligat la repararea prejudiciului;
2. în caz de încetare a procesului penal, de către:
a) inculpat, dacă există o cauză de nepedepsire;
b) persoana vătămată, în caz de retragere a plângerii prealabile sau în cazul în care plângerea prealabilă a fost tardiv introdusă;
c) partea prevăzută în acordul de mediere, în cazul în care a intervenit medierea penală;
#M2
d) inculpatul şi persoana vătămată, în caz de împăcare;
..........................

Alte discuții în legătură

Problema la retragerea plangerii prealabile cezarad cezarad Ce se intampla in cazul in care 2 parti dintr-un proces penal, in faza apelului convin sa se impace, sub aspectul faptului ca una dintre parti, respectiv ... (vezi toată discuția)
Recurs furt - aplicarea legii mai favorabile, impacarea dumutaadrianred dumutaadrianred Buna, in cazul unui recurs, in cazul unui furt, unde a fost aplicat vechiul cod,la recurs ar trebui aplicata legea favorabila si posibilitatea de impacare? Un ... (vezi toată discuția)
Impacarea complicei puncuskaa puncuskaa intr un dosar de inselaciune complicele poate sa primeasca o incetare a procesului daca se impaca cu partile vatamate? se poate separat sau neaparat trebuie sa ... (vezi toată discuția)