avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Stampila banca pe OP
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Stampila banca pe OP

Buna ziua,

In ce moment angajatul bancii stampileaza si semneaza un OP?
Inainte de stampilare nu ar trebui sa verifice si contul beneficiarului?
Este cazul unui OP, reprezentand garantie de participare la licitatie, stampilat si semnat de banca.
Avand in vedere ca acesta avea stampila bancii am considerat ca OP-ul era valabil, deci operatorul economic a fost primit la licitatie.
Ulterior, intrucat acetsa, fiind desemnat castigator, nu a semnat contractul, conform legislatiei in vigoare am dorit sa-i retinem din garantie, moment in care am observat ca nu aveam banii in cont intrucat era invalid IBAN-ul Beneficiarului (inversase doua cifre).
Acum, nimeni nu ne ajuta cu nimic. Cei de la Banca platitorului ne-au spus ca stampilarea si semnarea OP-ului nu implica faptul ca acesta este corect, ci decat ca respectivul are banii in cont (acum nu mai are nici banii respectivi).
Ma intreb atunci de ce o mai fac daca oricum nu conteaza?

Intrucat nu cunosc legislatia in domeniu am rugamintea sa-mi spuneti, cu articole din legi sau norme, care sunt indatoririle operatorului de la ghiseu, eventual unde sa ma adresez? Prin stampilarea OP-ului nu certifica si corectitudinea acestuia, implicit a conturilor IBAN?
Am facut o adresa filialei bancare unde a fost stampilat OP-ul dar nu avem decat raspunsuri verbale.

Multumesc anticipat.

Cu stima,
Cel mai recent răspuns: creatza_70 , utilizator 13:06, 27 Ianuarie 2015
”Prin stampilarea OP-ului nu certifica si corectitudinea acestuia, implicit a conturilor IBAN?”

Nu!

Stampilarea documentelor de orice fel, in Romania nu certifica absolut NIMIC din punctul de vedere strict juridic. Sa stiti ca nicio entitate juridica (inclusiv banciile comerciale de pe piata Romaneasca) nu este obligata prin legea sa foloseasca o stampila pe orice document emis de ea. Obligatia de a folosi o stampila pe documente proprie (sau document de la terti), nu este prevazuta de legislatia in vigoara (Legea 31/1990 de exemplu) si, ”secondly” stampilarea documentelor este absolut inutil.

PS: Recunosc ca chiar sunt si judecatori in Romania care, in timpul procesului, refuza documente nestampilate (in cazul documentelor emise de societatii comerciale). Orice judecator (sau avocat) care crede ca stampilarea documentelor din partea persoanelor juridice este necesare, este un judecator sau avocat prost informat. Traim in 2014, si facem parte din UE. Stampilarea documentel chiar nu are nicio valoare juridica.





Adica faptul ca un OP stampilat si semnat de banca nu implica faptul ca acesta este valabil? Adica exista disponibil in contul platitorului si contul beneficiarului este corect?
Pentru ce le mai semneaza/stampileaza atunci?
am vorbit doar despre stampilarea documentelor (acest lucru este inutil si nu are nicio valoare jurida).

In cazul dvs, cine care completeaza OP-ul raspunde la gresile facute. Banca nu este obligata sa verifica continutul OP-ului decat la momentul efectuarii documentului (adica la tragerea baniilor)
prin semnarea, datarea si stampilarea tuturor exemplarelor unui OP se certifica faptul ca ele sunt identice intre ele si conforme cu originalul prezentat la plata la data si ora, functionarului X si ca se dispune plata astfel de cum este scrisa pe OP( de la cine catre cine si cat).

raspunderea juridica de a introduce la plata ceva pentru care nu exista bani revine titularului de cont si nu bancii.
raspunderea materiala de a introduce ceva la plata catre o directie gresita (gresit scrisa pe OP), cum ar fi inversarea a doua cifre in codul IBAN al destinatarului , precum si efortul de a-si lua banii inapoi revine celui ce a dispus plata.
cand cineva incaseaza o astfel de suma eronata si este nesimtit poate s-o dea inapoi dupa un an, o suta de telefoane, plansete fara numar si actiuni juridice .


pe scurt, tot ce se intampla pana la ghiseul bancii este in sarcina celui care a dispus plata.
tot ce se intampla (identic sau diferit fata de ceea ce scria pe OP) este in sarcina bancii.
stampila si semnatura bancii pe OP sunt doar o certificare a celor deja "facute" de catre cel ce a dispus plata si celor ce urmeaza a fi "facute" de catre Banca.

pe de alta parte, in anii '98 un amic al meu a patit o chestie intentionata: la Notar, la cumpararea unui apartament achitat prin virament bancar, cel care -vezi Doamne- "platise" a adaugat INTENTIONAT o cifra in plus la contul destinatarului, astfel incat banii nu puteau ajunge la nimeni ci ...retur inapoi la el in maxim 30 de zile....era un simplu betisor, un "unu"...noroc ca omul s-a prins la timp si nu si-a luat o mega-tzeapa, erau multi bani la mijloc si de la Notar au plecat direct in strada sa se ia de gulere unii cu altii....oricum omul a ramas cam socat o vreme , era economist si tinea minte tot felul de cifre instinctiv, in mod normal un om extaziat de vanzarea "reusita" , mai era si canicula, avea slabe sanse sa se prinda instantaneu si sa-l si duca mintea la consecinte..


deci cand contul inscris pe OP are tot atatea caractere cate trebuia sa aiba dar ele sunt inversate, cel care a facut plata .... sa fie sanatos si sa alerge la cine primeste banii eronat sa-i cear inapoi pe toate caile posibile, e paguba lui.
cand insa asa-zisa greseala inseamna mai multe cifre/litere sau mai putine decat contul corect, suma respectiva se va plimba prin banci pana cand se va certifica de toata lumea ca "destinatarul" NU EXISTA si , la fel ca o scrisoare nepredata nimanui, banii se vor intoarce inapoi la platitorul initial, deci aceasta "greseala" poate nu e tocmai o greseala.
Ultima modificare: Miercuri, 24 Decembrie 2014
heiheihei, utilizator
Multumesc.

Inca nu avem niciun rezultat referitor la cele de mai sus.

Banii oricum nu au plecat pentru ca respectivul cont, care avea 2 cifre - voluntar sau involuntar - inversate, asa ca nu aveau pe unde sa se plimbe banii.
Eu tot cred ca este si vina bancii platitorului.

Pana la urma, ce reprezinta stampilarea si semnarea de catre ei a OP-ului, inainte de a face plata?

In achizitii publice, ofertantul trebuie sa achite si o garantie in vederea participarii la procedura. Lipsa garantiei de participare duce la excluderea din procedura a acestuia, fara a i se mai deschide oferta.

In cazul in care op-ul este intocmit cu o zi inaintea deschiderii ofertelor si noi nu in mometul deschiderii nu avem cum sa stim daca sunt banii in contul nostru (mai ales cand plata e facuta dintr-o alta banca), noi verificam ca op-ul sa aiba suma corecta, stampila si semnatura bancii si atunci il consideram ok si acceptam ofertantul la procedura.

Acum ca stim ca stampila si semnatura bancii nu inseamna nimic, ce sa facem de acum incolo? In afara faptului ca vom verifica si contul nostru? Daca respectivii nu au disponibil in cont?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tranzactie cu cod iban gresit TANTY TANTY Cu actul de vanzare cumparare pentru un teren si autentificat de notar, am facut un credit ipotecar. La o luna dupa ce tranzactia a fosta facuta prin banca, ... (vezi toată discuția)
Cont iban gresit cristianc12 cristianc12 Buna seara. Am efectuat o plata din BRD in Raiffeisen prin BRDOffice, in care am trecut corect Beneficiarul si CUI-ul acestuia, dar contul IBAN este ... (vezi toată discuția)
Virament bancar- inselaciune bilete vacanta ContSters297103 ContSters297103 e o spetza personala am fost plecat la mama in moldova..lanaga Husi;;la berezeni, vreo 7 zile consoarta s-a ocupat de vacanta noastra, doi adulti si un ... (vezi toată discuția)